Büyükelçilere konut alma daveti

183 ülkeye mütekabiliyet şartı kaldırılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yurtdışı tanıtımı için büyükelçilerin kapısını çalıyor

ANKARA- Yabancıya mülk satışının yasalaşmasının ardından tanıtım faaliyetleri de hız kazandı.183 ülkeye mütekabiliyet şartı kaldırılırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yurtdışı tanıtımı için büyükelçilerin kapısını çalıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü aracılığı ile Türkiye'deki 183 ülkenin büyükelçisi ortak bir toplantıda bir araya getirilecek. Büyükelçiler aracılığı ile Türkiye'nin yabancıya mülk satışındaki engelleri kaldırdığı anlatılacak. Türkiye'den gayrimenkul edinmek isteyen çok fazla sayıda ülke olduğuna dikkat çeken bakanlık kaynakları, konunun, yurtdışına büyükelçiler vasıtasıyla duyurulacağını kaydetti.

BÜYÜKELÇİLERDEN YARDIM TALEBİNDE BULUNULACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın 183 ülke temsilcisi ile bir araya geleceğini aktaran üst düzey bir yetkili, "Büyükelçiler ve konsolosları davet etmeyi planlıyoruz. Son dönemde iletişim araçları ne kadar yaygın olsa da düzenlenecek bir toplantı ile büyükelçilerden yardım talebinde bulunulacak." dedi. Katılımcı ülkelere dünyada en çok konuşulan dillerde (İngilizce, Almanca, Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Arapça, Çince) yabancıya mülk satışına ilişkin yasal düzenlemeyi anlatan broşürler dağıtılacak. Bakanlık ayrıca farklı ülkelere yapılan ziyaretlerde, mütekabiliyet şartının kaldırıldığına dair bilgilendirme toplantılarında bulunacak.

SATIŞ SÜRECİ HIZLANACAK
Petrol ve doğalgaz zengini Körfez ülkelerinden yoğun talep beklediklerini ifade eden bakanlık kaynakları, askerî güvenlik bölgelerine ilişkin çalışmanın tamamlanmasının ardından satış sürecinin hızlanacağını kaydetti. Düzenleme kapsamında yabancı uyruklu kişilerin ülke genelinde edinebileceği hakların toplam yüzölçümü 2,5 hektardan 30 hektara çıkarıldı. İşyeri ve konut sınırlaması kaldırılırken Bakanlar Kurulu'na bu miktarı iki katına kadar artırma yetkisi verildi. Kanun kapsamında arsa alımında proje geliştirilmemesi halinde taşınmazlar için tasfiye öngörülüyor. Alım şartına uygun yatırım yapılmaması ve kullanılmaması halinde tasfiye hakkı doğuyor. Kanunla yabancı gerçek ve tüzel kişilerin yapısız taşınmaz edinmesi durumunda geliştirecekleri projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaylatması gerekiyor.

TAYVAN'DAN ARAYAN YATIRIMCILAR
Henüz yurtdışı tanıtım ayağı olmamasına rağmen farklı yerlerden de bakanlığa çok sayıda talep geldi. Müracaat sayısı binin üzerine çıkarken en ilginç talep Tayvan'dan geldi. Dışişleri Bakanlığı'nın gönderdiği 183 ülke listesinde yer almayan Tayvan'dan arayan yatırımcılar, "Biz de Türkiye'den gayrimenkul almak istiyoruz." dedi. Çin, Tayvan'ın kendisine bağlı olduğunu savunuyor. Tayvan, ayrı bir devlet olarak tanınmıyor. Mütekabiliyet şartı 183 ülke için kaldırılırken Suriye, Ermenistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Kuzey Kore gibi birkaç ülke liste dışında tutuldu. Bazı ülkeler için ise özel şartlar getirildi. Mütekabiliyet şartı kaldırılsa da güvenlik ve stratejik görülen yerlerde gayrimenkul edinimi yapılamayacak. Askerî yasak bölgeler, askerî güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri bir yıl içerisinde çıkarılacak.

Manşetler

Yargıtay, Concierge Derneği 2021 genel kurulunu geçersiz saydı
Antalya turizmi ekonomiye 30 milyar dolar döviz sağlıyor!
Tatil temel bir ihtiyaç olmaya devam ediyor,
Prontotour 2025 raporuna göre kültür turları yükseliyor
Ege’nin İki Yakasında Bir Gecede Değişen Hayatlar
Düzensiz göçle işbirliği yapan ülkelere vize kolaylığı
Restoran ve kafelerde kuver ücreti yasaklandı
'Türk oligark'ın Domodedovo Havalimanı'nı yarı fiyatına satıldı
Dışarda yemek, kıyafet bütçesini geçti
Turizmde, veriyle tanıtım, deneyimle sadakat