Budak: Taş ocağına ruhsat verilmesi eko turizmi bitirir

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 34  endemik bitki yetişen alana mermer ocağı açılma ruhsatı verilmesine tepki gösterdi.

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT / ANTALYA
- CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 34  endemik bitki yetişen alana mermer ocağı açılma ruhsatı verilmesine tepki gösterdi. Milletvekili Budak yaptığı açıklamada ,Antalya'nın  Akseki ilçesinde ,  “Bilim insanları, ruhsat alanlarının verildiği bölgede 13’ü öncelikli koruma statüsüne sahip toplam 34 endemik (yerli) bitki tespit edildiğini ortaya koydu. Bölgenin Türkiye’nin en önemli genetik rezerv alanlarından birisi olduğu ifade ediliyor. Bakanlık neden bu uyarıları ciddiye almıyor? Dünyanın neresinde koruma alanı olması bir bölgeye maden ocağı kurulduğu görülmüştür? Ruhsat verilmesi halinde bölgede eko turizmi biter.” dedi.  

 Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına Çevre ve Şehirçilik Bakanı Murat Kurum tarafından cevaplaması için soru önergesi verdiğini hatırlatan Budak, şu ifadelerde bulundu:''Antalya ili Akseki ilçesine bağlı; Güzelsu, Pınarbaşı, Çaltılıçukur, Çukurköy ve Taşlıca köylerinde, endemik bitkiler ile tarihi kalıntıları barındıran 200 hektarlık alanda mermer ocağı açılmasındaki kamu yararı nedir? Bakanlığınız tarafından daha önce bölgenin florasını inceleyen bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa hangi sonuçlara ulaşılmıştır? Akseki’deki bahse konu 13’ü öncelikli koruma. Böyle bir alanda mermer ocağı açılmasının geri dönüşü imkansız bir tahribata neden olacağı da bulgular arasında yer almaktadır. Durum böyleyken gözümüz gibi korumamız gereken bir bölgeye, koruma alanı haline getirmemiz gereken bir coğrafyaya neden mermer ocağı yapılmakta ısrar ediliyor? Mermer ocakları bu eşsiz floradan daha mı önemli?

 

Manşetler

Formula 1 Türkiye'ye geri döndü: 5 yıllık imza atıldı
Babadağ Ultra Maratonu, spor, doğa ve tarihi buluşturuyor
CMO Awards 2026 kazananları açıklandı 
WTC: 2035'e kadar turizme 12.5 milyon dolar yatırım yapılacak
Rus turistlerin yerini Polonyalılar ile BDT ülkeleri aldı
23 Nisan Çocuk Bayramı buruk geçti
Başkan Grégoire: Paris'te Airbnb artık tarih oldu!
 Londra'da Uluslararası Gastronomi Film Festivali yapıldı
Dünya çocukları Antalya'da buluştu
Yerli turizm harcamaları 2025’te 555 milyar lirayı aştı