"Boğazköy Sfenski" geri dönüyor

Bakan Günay’ın girişimleri sonucu 95 yıl önce giden "Boğazköy Sfenksi" Hititlerin başkenti Hattuşa, topraklarına geri dönüyor.

ÇORUM – Hattuşa’nın 3 bin yıllık Boğazköy Sfenksi 95 yıllık ayrılığın ardından yeniden Türkiye’ye döndü. İstanbul Arkeoloji Müzesi'ne getirilen Sfensk, iade edilmek şartıyla onarım için 1917 yılında Berlin’e gönderilmişti.
Arkeoloji Müzesi’ne getirilen eseri tanıtan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay “Türkiye’nin tarihi mirasına geri kazandırılan antik eser, restorasyon çalışmalarından sonra sergilenmek üzere ait olduğu Çorum’a gönderilecek” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın girişimleri sonucu Hititlerin başkenti Hattuşa, topraklarından 95 yıl önce giden "Boğazköy Sfenksi" yurduna dönüyor. Böylece 2,58 metre yüksekliğinde sfenks, Boğazköy Müzesi'nde sergilenecek.
Çorum'un Boğazkale ilçesi, tarihte ilk organize devleti kuran Hititleri çok sayıda tanrı ve tanrıçaya inanan, sanatta, kültür ve sosyal hayatta en köklü uygarlıklardan biri olarak tanınıyor. 105 yıldanberi devam eden kazı ve
1986'da UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Listesi"nde yer alan Hattuşa şimdi 95 yıl önce çalınan sfenksi bekliyor. 1906'da İstanbul Arkeoloji Müzesi adına yapılan kazılar sırasında Hattuşa’nın Yerkapı bölgesinden bulunan sfenks 1917 yılında onarım ve bakım amacıyla Almanya'ya götürülmüştü.
 

Manşetler

İstanbul’un Atlantis’i: Sular altındaki "Lanetli" 10. ada Vordonisi!
ITB Berlin: Savaşın gölgesinde diyalog ve dayanıklılık gösterdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.
Turizmci Murathanoğlu beton mikserinin altında kalarak can verdi