ANKARA- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, 30 Ekim 1973'te hizmete giren İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nü, tarihinin en büyük bakım-onarımına almaya hazırlanıyor.
Köprü zeminini iki kule arasında bulunan çelik halatlarla birleştiren 256 adet askı halatı değiştirilecek. 30 milyon dolarlık maliyet öngörülen bakım-onarım çalışmalarının en geç 2015 yılında başlaması planlanırken, bu dönemde köprü 1 yıl trafiğe kapatılacak.
Bakanlık normal şartlarda gelecek yıl bakıma alınmak zorunda iken en fazla iki yıl ertelenebilecek bakımdan önce üçüncü köprünün hizmete girmesini hedefl iyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, ABD'li müşavirlik şirketi Parsons International'ın raporunu 2012 yılının sonunda vereceğini belirterek, "Karayolları Genel Müdürlüğü'nün, 3'üncü köprüyü 2015 yılına kadar devreye alması bekleniyor. Boğaziçi Köprüsü'nde söz konusu bakım-onarım çalışması da 3'üncü köprünün hizmete alınmasının ardından başlayacak. Trafik olumsuz etkilenmemiş olacak." diye konuştu. 3. köprünün de içinde bulunduğu 414 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyol Projesi'ne teklif gelmemesi üzerine Ulaştırma Bakanlığı, köprünün özkaynakla yapılması kararını aldı.
BAKAN TELAŞA GEREK YOK
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldrım, İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde yapılacak bakım çalışmalarının trafiği en az etkileyecek şekilde yapılacağını belirterek, "Telaşa gerek yok. İstanbullular mağdur olmayacak, gereken neyse tüm tedbirler alınacak" dedi.
Çeşitli temel atma ve açılış törenlerine katılmak üzere İzmir'e gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, törenler öncesinde 30 Ekim 1973 yılında hizmete giren İstanbul Boğaziçi Köprüsü'nde yapılması beklenen bakım ve onarım çalışmalarına ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Telaşa gerek olmadığını, mağduriyeti en aza indirgeyecek şekilde çalışmaların yürütüleceğini beliren Yıldırım, köprülerin de insanlar ve araçlar gibi bakıma ihtiyacı olduğunu aktardı. Bakan Yıldırım, 2013 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün 40 yaşını dolduracağını hatırlatarak, "Köprülerin de küçük, orta ve büyük periyotlarda bakıma ihtiyacı vardır. Bu çerçeve itibariyle 2013 yılında İstanbul Boğaziçi Köprüsü 40 yaşını doldurmuş olacak. Ama telaşa gerek yok. İstanbullular mağdur olmayacak, gereken tedbirler neyse tüm tedbirler alınacak. Trafik İstanbul'da bir numaralı problem. Köprü bakıma alınsa da alınmasa da birinci köprüden bugün itibariyle 200 bin, Fatih Sultan Mehmet'ten ise 250 bin araç geçiyor. Yani kapasitesinin üzerinde çalışıyor. Bakım esnasında bir mağduriyet yaşanmaması için ona göre azami şekilde trafiği en az etkileyecek tarzda bir bakım programı yapılacak. Bu yüzden endişeye gerek yok" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonlar sonrasında hazırlanan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun da yargılanmasını içeren iddianame hakkında ise Yıldırım, herkesi yargıyı etkileyecek açıklamalardan kaçınmaya davet etti. Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ifade eden Bakan Yıldırım, "Bir süreden bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik devam eden soruşturmalar, incelemeler var. Nihayet konu iddia safhasına, yargılama safhasına geçmiş bulunuyor. Bir İzmirli olarak, İzmir'in milletvekili olarak öyle ya da böyle benim arzum mahkemeyi etkilemekten vazgeçip, herkesin yargıya şu çağrıyı yapması lazım; 'Bir an önce bu işler görülsün, zaman uzamasın. İzmir'in üzerindeki bu şaibeler de kalksın'. Başkanımız da her zaman yanımızda, sorunumuz yok. Yargılama hızlı şekilde olmalı, gerçekler ortaya çıkmalı. Biz hiçbir kesin hüküm olmadığı sürece peşinen suçlu olarak ilan edilmesini asla asla kabul etmiyoruz. Buna Başkanımız da dahil" diye konuştu.
ALTERNATİF FATİH SULTAN MEHMET KÖPRÜSÜ OLACAK
Boğaziçi Köprüsü'nün ağır bakımı sırasında, İstanbul'un her iki yakası arasında geçiş yapan günlük 550-600 bin araç için tek alternatif Fatih Sultan Mehmet Köprüsü olacak. Bakım sırasında yaşanacak trafik sorununun çözümü için bütün alternatifleri gündemine alan Ulaştırma Bakanlığı'nın ilk hedefi bakımdan önce üçüncü köprüyü hizmete sokmak olacak. Bunun için 414 kilometrelik Kuzey Marmara Otoyol Projesi etaplara ayrılacak. Üçüncü köprü ve 70-100 kilometrelik bağlantı yollarının yapımı özkaynak ile gerçekleştirilecek. Köprünün 1 milyar dolara, bağlantı yollarının ise 1,5 milyar dolara mal olması bekleniyor. Kaynak için Maliye Bakanlığı ile görüşmelere başlayan Ulaştırma Bakanlığı yönetimi, kaynak sorununu çözerek, köprünün ihalesini gerçekleştirip, bu yıl içinde ilk kazmayı vurmayı planlıyor. Köprü ihalesi yapıldıktan sonra inşaat yaklaşık 30 ayda tamamlanacak. Öte yandan Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Boğaziçi Köprüsü'nde yapılacak bakım çalışmalarına yönelik müşavirlik hizmeti ihalesini Parsons International 2,8 milyon TL bedelle kazandı.