Biyodizele vergi muafiyeti istendi

Yer altı ve içme sularını kirlettiğine dikkat çeken Çevre ve Orman Bakanlığı, atık yağların biyodizel olarak değerlendirilmeleri için ÖTV muafiyeti istedi.

ANKARA - Çevre ve Orman Bakanlığı, bitkisel atık yağlardan elde edilen biyodizele vergi muafiyeti sağlanması için Maliye Bakanlığı"na başvurdu. Bakanlık, atık yağların yer altı ve içme sularını kirlettiğini, biyodizel olarak değerlendirilmeleri için Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyeti sağlanması gerektiğini bildirdi.
Edinilen bilgiye göre Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu imzasıyla Maliye Bakanlığı"na gönderilen yazıda, atık ağların suları kirletmek başta olmak üzere çevreye verdiği zararlara işaret edildi. Bitkisel atık yağların çevre ve insan sağlığına zararının önlenmesi amacıyla biyodizel üretiminde kullanılması için 2005 yılında Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği"nin çıkarıldığı anımsatılan yazıda, şunlar kaydedildi:

-KÜRESEL ISINMA BİYODİZEL KULLANIMINI HAYATA GEÇİRDİ-

“Günümüzde yaşanan küresel iklim değişikliği, yenilenebilir ve alternatif yakıt biyodizel kullanımını gelişmiş ülkelerde hızla hayata geçirmiştir. Biyodizelin doğrudan veya motorine katılarak kullanılması hava kirliliğini azaltan bir rol oynamaktadır. Bu sayede yanma gazları olan karbondioksit, kükürtdioksit, hidrokarbonlar ve partikül maddede önemli düşüşler tespit edilmiştir. Biyodizelin sadece yüzde 20 oranında motorine katılması ile sağlanan faydalara bakıldığında; karbondioksit oranında yüzde 20 azalma sağlanmakta böylece insanlığın geleceğini tehdit eden küresel ısınmaya sebep olan sera gazlarının ve ozon tabakasını incelten gazların atmosfer içinde azaltılması da sağlanmaktadır.”

-VERGİ, ATIK YAĞDAN BİYODİZELİ İMKANSIZ HALE GETİRDİ-

Çevre ve Orman Bakanlığı"nın, lokanta, otel, hastane, gıda endüstrisi gibi ticari işletmelerden ve evlerden kaynaklanan kullanılmış kızartmalık yağların biyodizel üretiminde kullanılmasını desteklemiş olduğu belirtilen yazıda, “Bakanlığınızca düzenlenen ÖTV uygulamaları öncesinde lisanslı biyodizel tesislerinde yaygın olarak kullanılması sağlanmıştır” denilerek 2008 yılında yapılan vergi düzenlemesine işaret edildi. Söz konusu düzenleme ile ÖTV"si sıfır olan yakıt biyodizele 0,72 TL ÖTV getirilerek yakıt ve otobiyodizele uygulanan ÖTV miktarının eşitlendiği, tutarın 2009 yılında da 0,80 TL"ye çıkarıldığı anımsatılan yazıda, şöyle denildi:
“Bu durum ise uygulamada bitkisel atık yağların toplama ve geri kazanım maliyetleri de dikkate alındığında ürün elde ederek satış yapmayı imkansız hale getirmiş kısaca bitkisel atık yağların toplanarak çevresel bir yakıt olan biyodizele dönüştürülme imkanını ortadan kaldırmıştır. Bitkisel atık yağların toplanmasındaki cazibeyi artırmak için katma değeri yüksek geri kazanım ürünlerine bu atık yağların kanalize edilmesi önemlidir.”

-YERLİ TARIM ÜRÜNLERİ MUAFİYETİ ÖNERİSİ-

Yerli tarım ürünlerinden elde edilen otobiyodizelin motorine yüzde 2 oranında harmanlanmasının ÖTV"den muaf tutulmakta olduğuna dikkat çekilen yazıda, “Yerli tarım ürünlerinden elde edilen otobiyodizele getirilen ÖTV uygulamasından ekonomik ve çevresel etkiler de dikkate alınarak bitkisel atık yağdan elde edilen yakıt ve otobiyodizelin de yararlandırılması büyük önem taşımaktadır” denildi.

Manşetler

Kappatur’dan 2027’de 299 Euro’dan turlar, yeni rotalar
Rusya dünya lideri: Sokaklarda 2,8 milyon kedi yaşıyor
Rayların 11 lüks efsanesi: İstanbul dünya listesinde!
İspanya turizminde kriz: Liderlik tehlikede mi?
Türk gıda ihracatçılarının ABD hedefi: 2 milyar dolar
THY’de 2027 hazırlığı: Yeni hatlar geliyor
Padişahın ahırlar amiri bir köye adını verdi: İmrahor
Gezgin gösteriş değil, özgün deneyim istiyor!
Caddebostan’ın 1600 yıllık hafızası kitap oldu
Alanya’dan Letonya’ya turizmde yeni iş birlikleri