İSTANBUL - İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü önderliğinde, Siemens A.Ş. ve Osram A.Ş . tarafından aydınlatılan Beyazıt Kulesi, İstanbullulara yıllar sonra bir nostalji yaşatarak hava durumunu bildirecek.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, kentin onlarca simgesi arasında ayrı bir yeri olan Beyazıt Kulesi'nin yıllarca tulumbacılar ve itfaiyeciler tarafından gözlem yeri olarak kullanıldığı anımsatıldı.
Açıklamada, kentin büyümesi ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte itfaiyecilerin bu kulede bir süre daha görev yaptığı, kuleye renkli lambalar takılarak hava durumunu bildirdiği ifade edildi.
Beyazıt Kulesi'nin ışıklarından mavinin havanın ertesi gün açık, yeşilin yağmurlu, sarının sisli, kırmızının ise havanın ertesi gün karlı olacağına işaret ettiği belirtilen açıklamada, bu uygulamanın 1995 yılında tamamen sona erdiği hatırlatmasında bulunuldu.
Açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Aydınlatma ve Enerji Müdürlüğü önderliğinde, Siemens A.Ş. ve Osram A.Ş. tarafından aydınlatılan Beyazıt Kulesi'nin, İstanbullular'a yıllar sonra bir nostalji yaşatarak hava durumunu yeniden bildireceği kaydedildi.
Aynı açıklamada, "Günümüzde yangınlar gözetlenmese de İstanbul siluetinin bir parçası olan kulenin, titizlikle çalışılan proje hazırlık aşamasının ardından esere saygılı mimari aydınlatma uygulaması sayesinde, hem geceleri kendini gösterebileceği hem de gelenekselleşmiş hava durumunu ışık renkleriyle gösterme nostaljisini yaşatacağı" vurgulandı.
Beyazıt Kulesi'ndeki aydınlatma işleminin bu akşamdan itibaren başlayacağı belirtildi.
1749 yılında, Küçükpazar'da çıkan büyük yangını n ardından, Ağakapısı Süleymaniye'de İstanbul Müftülüğü ile İstanbul Üniversitesi'nin Botanik Enstitüsü olarak kullanılan iç avlusu köşesine ilk yangın kulesi yapıldı. Ancak kulenin ahşap olması sebebiyle birçok kez yapılmasına rağmen kulenin yanması önlenemedi.
Padişah 2. Mahmut, 1828 tarihinde Senekerim Balyan'a, şu anki İstanbul Üniversitesi'nin Beyazıt semtinde bulunan üniversite yerleşkesinin tarihi giriş kapısı arkasındaki bahçenin içerisine, Beyazıt Kulesi'ni kagir olarak yaptırttı.
1849 yılındaki zelzelede hasara uğrayan kulenin, geniş saçaklı, ah şap örtülü külahı değiştirilerek, sekizgen planlı, yuvarlak pencereli, yukarı ya doğru daralan üç kat şeklinde yeniden tasarlanarak inşa edildi. 1889 yılında da ise kuleye bayrak direği eklendi.
Yangın kulesine "yangın köşkü", gözcülerine de "köşkl ü" denirdi. Beyazıt Yangın Kulesi'nde 20 köşklü bulunurdu. Kulelerdeki odalarda yatar kalkarlardı. 1923'e kadar köşklüler kulelerdeki görevlerine devam ettiler.
Manşetler
Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?