Berlin Teknik Üniversitesi rektörü Türk profesör Fatma Deniz oldu

Berlin Teknik Üniversitesi (TU Berlin) rektörlüğüne Prof. Dr. Fatma Deniz seçildi. Yapay zeka üzerine çalışan ve aynı okulda rektör yardımcısı olan bilgisayar bilimci Deniz, rektörlük seçimlerinde 42 oy aldı.

BERLİN -  Berlin Teknik Üniversitesi (TU Berlin) rektörlüğüne Prof. Dr. Fatma Deniz seçildi. Yapay zeka üzerine çalışan ve aynı okulda rektör yardımcısı olan bilgisayar bilimci Deniz, rektörlük seçimlerinde 42 oy aldı. Böylece 18 oy alan mevcut rektör Geraldine Rauch’u geride bırakan Fatma Deniz okulun yeni rektörü oldu. Halen rektör yardımcılığı yapan Prof. Dr. Deniz, dört yıllık yeni görevine 1 Nisan 2026'da başlayacak.

Üniversitede iki turda yapılan rektörlük seçimine beş aday katılmıştı. Geçen hafta yapılan ilk turun ardından üç adayın çekilmesiyle geriye mevcut rektör Geraldine Rauch ve Fatma Deniz kalmıştı.

Bugünkü oylamada Rauch 18 oyda kalırken, üniversite senatosunun üçte ikisinden fazlasının desteğini alan Deniz 42 oyla galip geldi.

MEVCUT REKTÖR 'ANSİTEMİTİZM' İLE SUÇLANIYORDU

DW Türkçe'nin haberine göre Rauch Mayıs 2024'te, X hesabında beğendiği bir paylaşım nedeniyle "antisemitik eylemlerde bulunmakla" suçlanmıştı. Rauch'un beğendiği ve Türkiye'de Filistin yanlısı bir gösteri sırasında çekildiği belirtilen tartışmalı fotoğrafta, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Nazi sembolü gamalı haç ile birlikte resmediliyordu.

Bu olay sonrası Alman politikacılar ve İsrail kamuoyundan Rauch'a istifa etmesi yönünde çağrılar gelirken, özür dileyen Rektör, beğeninin bir hata olduğunu ve resimdeki unsurlara dikkat etmediğini söylemişti.

BURSA KIZ LİSESİ MEZUNU

Üniversitenin internet sayfasında yer alan bilgiye göre müstakbel rektör Deniz, Bursa Kız Lisesi mezunu. Lisans eğitimini Almanya'nın Münih kentinde bilgisayar bilimi alanında tamamlayan Deniz, ABD'de Berkeley Üniversitesi'nde de görev yaptıktan sonra TU Berlin'deki kariyerine başladı.

Yapay zeka üzerine çalışmalar yapan Deniz, halihazırda aynı üniversitede dijitalleşme ve sürdürülebilirlikten sorumlu rektör yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Manşetler

Michelin Yıldızlı restoran sayısı 17'ye yükseldi!
Türkiye’nin 2025 mutfak merakı; viraller, yöreler, egzotikler
Hediye Güral: Turizmde yeni temalar gelişiyor
Bakan Ersoy: İstanbul dünyanın bir numaralı gastronomi şehri
FITUR'da kadın liderliği için platform rolü araştırılacak.
78 valiz boş geldi, yolcular sinir krizi geçirdi!
Ruslar turistler birinciliği Almanlara kaptırdı!
İsrail Eurovision'a katılınca, ülkeler yarışmadan çekildi
Side Apollon Tapınağı gelin ve damatlara “uğurlu” geliyor
Kaş'tan Yunanistan'ın Meis Adasına kulaç attılar