MUĞLA- Muğla"nın Güllük ve Güvercinlik körfezlerindeki 133 balık çiftliğinden belirlenen yeni yerlerine taşınmayan 29"una kapatma kararı bildirildi.
Muğla Çevre ve Orman İl Müdürü Mehmet Şahin, üç ekiple Güllük, Ziraat Adası, Salih Adası, Kıyıkışlacık ve Güvercinlik'te, yeni yerlerine taşınmayan 29 balık çiftliğine giderek işletmecilere kararı iletti.
Çiftliklerin 98"inin yeni üretim alanlarına taşındığı, altısının da İl Özel İdare Müdürlüğü"nden kiralama sürecini başlattığı bildirildi.
ÇED raporu hazır olmayan ve yeni üretim alanlarına taşınmak üzere hazırlanmayan 29 çiftlikte kapatma bildirimi şaşkınlık yarattı.
Faaliyetlerine devam etmeleri halinde bu çiftliklere 29 marttan itibaren denizi kirletme cezası verileceği ifade edildi. Çiftliklerin 1 Nisan"dan itibaren de tamamen kapatılacağı bildirildi.
Sırada Marmaris var
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri "Balık çiftliklerine verilen süre 29 Mart"ta sona eriyor. Bunu bir yıl önceden işletmecilere tebliğ etmiştik. Yasal süreç başladı ve sonuna gelindi. Talimatlar doğrultusunda hareket ediyoruz. Yarın da Marmaris"teki işletmelere tebliğ etmeye başlayacağız," dedi.
Muğla Kültür Balıkçılığı ve Su Ürünleri Yetiştiriciliği Sözcüsü Sami Kont ise şunları söyledi:
"Burada bir mevzuat kargaşası var. Bakan, "ÇED alındıktan sonra bir yıl içinde, yani 29 Mart 2009"a kadar çiftlikler taşınacak" diye bilgilendirilmiş. Ama bu yanlış. Çünkü çiftlik sahipleri ÇED raporu aldıktan sonra İl Özel İdare tarafından Muğla"ya davet edilip yeni yerlerin kiralanması için anlaşma yapılıyor. Anlaşmanın ardından çiftlikler üç ayda taşınacak şartı var. Ancak İl Özel İdare, kiralamalar için her hafta 20 şirketi çağırıp masaya oturuyor. Bu nedenle kiralama süreçleri de uzuyor. Şu anda kiralama yapan çiftliklerin bile bugünkü hava koşullarında açık denize çıkarak yeni yerlerine taşınması imkansız."
Çiftliklerin yeni yeri
Balık çiftliklerinin Bodrum"da Salih ve İkiz Adalar"ın kuzeybatısı, Türkbükü Gökburun'un kuzeyi, Torba Demir Koyu kuzeyi, Gündoğan Apostol Adası kuzeyi, Aydın"ın Didim ilçesine bağlı Akbük İnceburun güneyi, Metelik Adası güneyi, Bayrak Adası kuzeyi, Akbük koyu Panayır Adası güneyi, Milas"ta ise Kazıklı Limanı kuzeyi, Teke Burnu kuzeybatısı, Akbük Vardalkapı güneyi ve Bayrak Adası açıkları.
Manşetler
Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?