MUĞLA- Muğla'nın Marmaris ilçesine bağlı Hisarönü köyünde özel bir şirketçe açılmak istenen krom madeni ocağına karşı çıkan çevrecilerin başvurusuna Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın olumsuz yanıt verdiği bildirildi.
Maden ocağının açılmasını istemeyen bir grup çevreciyle birlikte Marmaris Öğretmenevi'nde basın toplantısı düzenleyen Marmaris Çevre ve Turizm Gönüllüleri Grubu Başkanı Filiz Ersan, bakanlığın maden ocağı açılmak istenen yerin turizm merkezi sınırları içerisinde yer almadığını bildirdiğini kaydetti.
Ersan, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü'ne gönderdikleri başvurusu yazısında, Marmaris ilçesindeki maden arama izinlerinin çevrede gerçekleştireceği tahribatı ilettiklerine dikkati çekti.
Turizm bölgesi sınırlarında
Değirmenyanı mevkinde açılmak istenen krom madeni ocağının Marmaris'in turizm bölgesi sınırları içinde değerlendirilmesi gerektiğini bildren Ersan, uzmanlardan aldıkları bilgiye göre krom madeninin patlatma yöntemiyle çıkartıldığını söyledi.
Maden ocağı açılmak istenen yerin Marmaris Belediyeler Birliği'ne ait çöp depolama alanına 360 metre mesafede yarna işaret eden Ersan "Depolama yapılan alan rehabilite edilmediği için metan gazı sıkışması olma ihtimali var. Maden çıkartırken gerçekleştirilen patlamalar nedeniyle büyük bir facia yaşanabilir. Ayrıca, genç ağaçların yer aldığı bu alanda maden ocağı açılmasına kesinlikle karşı çıkıyoruz ve önlemek için elimizden geleni yapacağız," dedi.
Deniz yoluyla taşımak zararlı
Çıkartılacak madenin taşınmasının da turizmi ve çevreyi olumsuz yönde etkileyeceğini ifade eden Ersan, şunları kaydetti:
"Bu madenleri hava mı deniz mi yoksa kara yoluyla mı taşıyacaklar? Bizim tek bir yolumuz var. Turist de yerli halk da bu yolu kullanıyor. Kamyonlarla madeni bu yoldan taşıyamazlar. Deniz yoluyla taşıyacaklar ise de bu da turizme büyük zarar verir. Kruvaziyer gemileriyle, yatlarla yük gemilerinin yan yana olması denizcilik ilkelerine aykırıdır."
Daha ayrıntılı bir raporla Kültür ve Turizm Bakanlığı'na yeniden başvuracaklarını anlatan Ersan, gerekirse yargıya gideceklerini, bundan da bir sonuç alamazlarsa eylem düzenleyeceklerini duyurdu.
Manşetler
Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?