Artvin'İn eski Valisinin HES projesine Danıştay "dur" dedi

Artvin'in Şavşat ilçesinde Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen Hanlı HES için Danıştay 6. Dairesi’nden iptal kararı çıktı.

ANKARA- Artvin'in Şavşat ilçesinde eski vali Selahattin Akyurt'un şirketi Akyurt Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılmak istenen Hanlı HES için Danıştay 6. Dairesi’nden iptal kararı çıktı. Artvin’in Şavşat ilçesinde Hanlı ve Kireçli köylerine kurulmak istenen Hanlı Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) Revize Projesi için Danıştay 6. Dairesi, iptal kararı verdi. Danıştay'ın kararı bugün duyuruldu. 

Eski Artvin Valisi Selahattin Akyurt’a ait Akyurt Enerji Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan Hanlı Regülatörü ve 1-2 HES projesine verilen Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) olumlu raporunun iptali yönündeki davanın aleyhine sonuçlanmasıyla, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yeniden ÇED başvurunda bulundu ve ‘ÇED gerekli değildir’ raporu aldı.

Şavşat Hanlı köyü ve Savaş köyünün derneklerinin de arasında bulunduğu 35 davacı, şirkete karşı 29 Eylül 2020'de 'ÇED gerekli değildir' kararının iptali istemiyle yeniden dava açtı. Rize İdare Mahkemesi'nden sonuç alamayan davacılar, davayı Danıştay'a taşıdı.

Davacılar, şirketin hukukun arkasından dolanarak 'ÇED gerekli değildir' raporu aldığını ayrıca bölge halkının su hakkının değerlendirilmediğini belirterek mahkeme kararının bozulmasını istedi.

Bir önceki davayı inceleyen Danıştay, kararında, halkın kadim su hakkı dikkate alındığında her iki davanın benzer nitelikte olduğunu, projenin farklı bir proje olmadığını belirtti. Şirketin projedeki eksiklikleri gidereceği yönündeki beyanlarının gerçeği yansıtmadığına da değinildi. Danıştay, belirtilen gerekçelerle hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna vardı. Danıştay, karar düzeltme yolunu da kapalı tutarak Hanlı HES projesinin yapımının durdurulmasına karar verdi.

Manşetler

İtalya'nın en iyi üç çiçek festivali ve çiçek halı geleneği
İtalya, turizmi köylere yaymak için projeler geliştiriyor
İspanya'nın 2030 turizm stratejisi: İnsan odaklı eko sistem
2025'te en fazla iletişim yapan sektör hangisi?
AVM sektöründe, ciro artsa da reel daralma yaşandı!
Alkollü içkilerin satışına ve tanıtımına yasak geliyor
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Reklamverenler Derneği yeni yönetimini seçti
Türkbükü'nde turizm tesisinde kapasite artışına onay
Bodrum’daki otel projesi için düğmeye basıldı