Antalya'nın coğrafi işaretli yemek, çorba ve tatlıları servis ediliyor

Alanya'nın Hülüklü Çorbası, coğrafi işaretli paça çorbası, tahinli kabak tatlısı ve piyazıyla turizmin başkenti Antalya’nın yöresel lezzetleri, Muratpaşa Belediyesi’nin hizmete açtığı Antalya Lokantası’nda bir araya geldi

Abdurrahman Büyükkeskin
Muratpaşa/Antalya -
Örtü altı tarım ve nitelikli tarım uygulamalarında Türkiye turizminin başkenti olan Antalya'nın aynı zamanda çok zengin mutfak kültürü bulunuyor. Antalya'nın tescillenmiş 16 coğrafi işaretli ürünü bulunuyor. Coğrafi işaretli ürünler arasında yer alan Manavgat Susamının yüksek yağ oranı güzel aromatik kokusu nedeni ile Osmanlı Devleti döneminde Saray Mutfağında ekmekler de çörek otu ile birlikte kullanılan kahvaltılarda tahin için kullanılan susamın Manavgattan getirildiği belirtiliyor.

   Uzun süre Anadolu Selçuklu Devletine kışlık başkentlik yapan   Alanya'nın Hülüklü Çorbası, coğrafi işaretli paça çorbası, tahinli kabak tatlısı ve piyazıyla turizmin başkenti Antalya’nın yöresel lezzetleri, Muratpaşa Belediyesi’nin hizmete açtığı Antalya Lokantası’nda bir araya geldi. Belediye Başkanı Ümit Uysal, lokantanın Antalya’nın gastronomik kimliğiyle ilgili bir misyon mekanı olduğunu söyledi.

Antalya’da yaklaşık 5 kilometrelik falez sahil bandında yürüyüş ve bisiklet yolları, parkları, birer belediye işletmesi olan kafe ve plajlarıyla yaşam alanı oluşturan Muratpaşa Belediyesi, kentin coğrafi tescilli yemeklerini yeni açtığı Antalya Lokantası’nda bir araya getirdi.

Falez sahil bandında bulunan Prof. Dr. Erdal İnönü Kent Parkı içindeki yer alan lokantanın menüsünde Antalya usulü tahinli piyaz, Muratpaşa Belediyesi’nin tescil ettirdiği ve tarihi 1950'li yıllara uzanan, terbiyesiyle ünü sınırları aşan Paça Çorbası, Alanya'nın Hülüklü Çorbası ve tahinli kabak tatlısı yer alıyor.  Bunun yanı sıra mezeleri, ana yemekleri, atıştırmalık ve içecekleriyle geniş bir menüye sahip lokantada ev yapımı mantı, erişte gibi yöresel kooperatif ürünleri de seçenek olarak sunuluyor.

Aynı anda 80 kişiye kadar hizmet veren ve her gün saat 09.00 - 24.00 saatleri arasında açık olan lokantanın tanıtımı ise basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Başkan Uysal, burada yaptığı konuşmada, Antalya’nın 650 kilometrelik sahil şeridiyle dünyayı ağırladığını söyledi. Kitle turizminde, sektörünün büyük mücadelesiyle Antalya’nın dünyada çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Başkan Uysal,  “Tabii bizim özelliklerimiz çok. 400 antik kentimiz var. Hepsinin hikayeleri var. Kanyonumuz, vadimiz, mağaralarımız, duvarlarımız, endemik bitkilerimiz, coğrafyamız. Sıra Dağlarımız muhteşem” diye konuştu.

Bunlarla birlikte Antalya’nın önemli bir mutfak kültürüne de sahip olduğunu dile getiren Başkan Uysal, bu kültürün dünyayla paylaşılması gerektiğinin altını çizdi. Kent kimliği ve kent kültürünün parçası olan mutfak kültürün tanıtılması amacıyla Antalya Lokantası’nı bir gastronomi showroomu olarak hizmete açtıklarını dil getiren Başkan Uysal, şunları söyledi:

Manşetler

Kilim Gazetesi, Stuttgart'ta birlik beraberliğin ışığı oldu
Coffex 2026 kahvesevenleri buluşturmaya hazırlanıyor
Turizmin Kalbi Stuttgart’ta attı: CMT 2026’da rekor katılım
TransAnatolia İstanbul’dan Ankara’ya Koşuyor
FITUR Woman’da turizmin kadın liderliğini konuşuldu
Dünyada 38 milyonu aşkın kruvaziyer yolcusu bekleniyor.I
CMT 2026'nın turizm kahramanları ödüllendirildi
Hatay Havalimanı onarımına 16 milyar gitti
Avrupa'nın hızlı bisikletçileri Konya'da yarışacak
ITB Berlin 2026'da turizm için trendler ve yenilikler