Abdurrahman Büyükkeskin
Antalya - Antalya Valisi Hulusi Şahin’in talimatıyla oluşturulan Bilim Kurulu’nun çalışmaları sonucunda, Antalya’nın önemli doğal kaynaklarından biri olan Düden Çayı’ndaki kirliliğin nedenlerine ilişkin detaylı bir rapor hazırlandı.
Vali Hulusi Şahin başkanlığında bu yıl ikincisi gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısının gündemlerinden birisi de Düden Şelalesi oldu. Vali Hulusi Şahin'in talimatlarıyla oluşturulan bilim kurulu hazırladığı raporu il koordinasyon kuruluna sundu. Akdeniz Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Bülent Topkaya tarafından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda sunulan raporda, Düden Çayı’nı kirleten başlıca etkenler; yer altına yapılan atık su deşarjları, evsel ve sanayi atıkları, zeytinyağı fabrikaları, tarımsal faaliyetler, hayvancılık tesisleri, vahşi çöp döküm alanları ve kaçak hafriyat dökümleri olarak sıralandı.
Bilim Kurulu raporunda acil çözüm önerileri arasında, düden çevresindeki vahşi çöp alanlarının kaldırılması ve tekrarının önlenmesi, kurumlararası iş birliği ile sürdürülebilir stratejilerin geliştirilmesi, kirlilik izleme sisteminin kurulması ve Düden ekosisteminin korunması yer aldı.
Vali Şahin ayrıca, Antalya’da Düden Şelalesinin kaynaklarının toplandığı Döşemealtı bölgesinde kanalizasyon eksikliğine vurgu yaparak çevre yatırımlarının önemine dikkat çekti. Şahin, “En büyük meselemiz suyu, toprağı, denizi ve havayı korumaktır. Tüm yatırımlarımızı bu anlayışla planlamalıyız. Amacımız tüm çevrenin korunması, sürdürülebilir bir kalkınmanın esas olması. Dolayısıyla ne yapacaksak ona göre yapalım. İmar yapacağız, ona göre yapalım. İnşaat yapacağız, ona göre yapalım. Yol yapacağız, ona göre yapalım. Yaptığımız hamlelerin ileriki sonuçlarını bugünden hesap edelim. Ölçelim, biçelim, ondan sonra hareket edelim.” dedi.
Manşetler
İtalya'nın en iyi üç çiçek festivali ve çiçek halı geleneği
İtalya, turizmi köylere yaymak için projeler geliştiriyor
İspanya'nın 2030 turizm stratejisi: İnsan odaklı eko sistem
2025'te en fazla iletişim yapan sektör hangisi?
AVM sektöründe, ciro artsa da reel daralma yaşandı!
Alkollü içkilerin satışına ve tanıtımına yasak geliyor
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı hayatını kaybetti
Reklamverenler Derneği yeni yönetimini seçti
Türkbükü'nde turizm tesisinde kapasite artışına onay
Bodrum’daki otel projesi için düğmeye basıldı