Ankara Viyana modeli olmalı

TÜROFED İkinci Başkanı ve ATİD Başkanı Seçim Aydın, Viyana'yı uluslararası ilişkilerin bir sembolü haline getiren modeli Ankara için de önerdi.

ANKARA- Türkiye Otelciler Federasyonu -TÜROFED İkinci Başkanı ve Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği -ATİD Başkanı Seçim Aydın, Viyana'yı uluslararası ilişkilerin bir sembolü haline getiren modeli Ankara için de önerdi.

Seçim Aydın, kültür ve turizm yazarları için uluslararası araştırma enstitüsü kurulmasının bbu yolda bir başlangıç adımı olacağını belirtti.

Cumhuriyet'in ruhunu ve temellerini yansıtan Başkent Ankara'ya yıllardır hem turizm kenti olarak hem de başkent olarak kendne özgü bir kimlik kazandırmaya çalıştıklarını belirten ATİD Başkanı Seçim Aydın "Türkiye olarak önceliğimiz Ankara'yı sadece siyasal bir kimlikle sınırlamamak, sadece Türkiye'nin Başkenti olmasını yeterli görmemektir. Bizler, Ankara'ya turizm markası olmasını sağlayacak zenginlik ve donanımları da kazandırmalı, başkent olma misyonunu diplomasi ve kültür kenti haline getirerek pekiştirmeliyiz," dedi.

Ankara'nın siyasal, sosyal, kültürel açıdan olduğu gibi uluslararası etkinlikler bakımından da bir çekim merkezi olması gerektiğini söyleyen Seçim Aydın, bugün dünya kamuoyunun Ankara'yı başkent olma dışındaki özelliklerini yeterince tanımadığını ve bilmediğini ifade etti ve bunun Ankara'yı ön plana çıkaracak düzenleme ve yapılanmaların tam olarak sağlanamamasından kaynaklandığını bildirdi.

 

Ankara'nın büyük şansı

Ankara'nın tanınması ve kimliği olan bir çekim merkezine dönüştürülebilmesi için uluslararası çapta organizasyonların Ankara'da yoğunlaştırılmasının gerekli olduğunu belirten Seçim Aydın, "yeni ve modern bir anlayışla işletilen havaalanının açılması ile uluslararası bağlantıların kavşak noktası haline gelme konusunda çok önemli bir şansa kavuşan Ankara'nın, uluslararası kuruluşların Doğu ve Ortadoğu bölgesine yönelik merkezlerini de bünyesinde barındıran bir başkent olma şansı bu sayede yükselmiştir." dedi.

Ankara'nın yeni havaalanı, alış-veriş merkezleri ve yapımı süren kongre merkezleri; buna bağlı olarak gelişmesi beklenen fuar alanları ve çevresiyle diğer dünya başkentleri gibi turizm alanında da marka olma yolunda ilerlemesini sağlayacak yeni projelerin geliştirilmesinin zorunlu olduğunun altını çizen Seçim Aydın "Türkiye'nin turizm gelirlerindeki artışa en büyük katkıyı yapacak alanlardan birisi de kongre turizmi olacaktır. Günümüzde kongre turizmi ulusal ve uluslararası özellik kazanarak ve yeni bir turizm türü olarak gelişme göstermektedir. Ulusal ve uluslararası düzeyde hizmet verecek nitelikte konaklama tesisleri toplantı ve kongre salonları ve ulaşım kolaylıklarıyla Ankara bir Kongre merkezi haline gelebilir. Ankara'da da bir kongre, fuar ve ziyaretçi bürosunun oluşması bu gelişmeyi hızlandıracaktır," dedi.

 

Viyana: Uluslararası ilişkilerin başkenti

Viyana'yı Uluslararası ilişkilerin bir sembolü haline getiren modelin uluslararası diplomatik kuruluşların, özel kuruluşların (NGO- sivil toplum örgütleri), enstitü, araştırma ve eğitim kurumlarının merkezlerinin Viyana'da olmasının bir sonucu olduğuna işaret eden Seçim Aydın, bu kapsamda UNIDO (BM Endüstriyel İlişkiler Bölümü), IAEO ( BM Atom Enerjisi Ajansı), AGİT (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı), OPEC ( Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) başta olmak üzere 100'den fazla enstitü ve kuruluşun dünya ya da Avrupa merkezi olarak bu şehri seçtiğini, 14 binden fazla bu tür kuruluş temsilcisinin bu kentte yaşamasının yanında yılda 1000'den fazla kongre, toplantı ve konferans organizasyonunu da beraberinde getirdiğini söyledi.

 

Doluluk oranları artacak

Ankara'da 80 Büyükelçilik ve çeşitli resmi kuruluşların 20 civarında Türkiye Temsilciliği olduğunu hatırlatan Seçim Aydın "Bunlara ilave olarak bu tür organizasyonlar için tahsis edilebilecek yapılarla başlatılacak çalışmanın sonunda kapılarını açacak diğer kuruluşlar, başta ulaşım noktaları olmak üzere yeni yapılan kongre merkezlerinin doluluğunu doğrudan etkileyecektir. Kentin konuk ağırlama kapasitesinde de etkilerini göreceğimiz bu model Ankara'nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerin başkentleri arasında kazanacağı bu yeni uluslararası kimlik, siyasi ve kültürel etkileri yanında kentin yaşamına ekonomik açıdan da önemli katkılar sağlayacaktır," dedi.

Ankara'nın Cumhuriyet'in kuruluş yıllarından kalan tarihi yapıları, müzeleri, konser, tiyatro gibi sanat imkanları alış-veriş merkezleri, çevresi, konaklama ve ulaşım kolaylıkları diplomatik ve özel kuruluşlar için önemli birer cazibe unsuru olduğunu ifade eden Seçim Aydın, sözlerine "İmkanların bu anlamda yönlendirilmesiyle sonuçlarının alınması da mümkün olacaktır," diye son verdi.

 

Manşetler

Kardeşiyle evlendi, türbesi Antik Dünyanın Harikası oldu
İtalyan mutfağı, UNESCO ile korunan dünyadaki ilk mutfak oldu
Turizmin henüz tamamen yutmadığı muhteşem adalar
Kira Schikorr, Mein Schiff'in ilk kadın kaptanı oldu
En uzun rotalarda Airbus A380 ile uçmanın maliyeti nedir?
Virgin Australia’dan en uzun aktarmasız, 2800 mil uçuş
Airbus BelugaST #5 son uçuşuna hazırlanıyor
Müziğin ustaları '' Ustalara Saygı'' konseriyle anılacak!
Alanya Taşatan'da kar da mahsur kalan araçlar kurtarıldı
ETİK, TÜROFED: Turizm yasaklarla değil, rekabetle büyür