KÜTAHYA - Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde, dünyanın ilk borsasının da bulunduğu Romalılar döneminden kalma Aizonai antik kentinin, özellikle yabancı turistlerden ilgi gördüğü bildirildi.
Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, Roma İmparatorluğu döneminde önemli bir şehir olan, Kütahya'ya 54 kilometre mesafedeki Aizonai'de 1705 yıl önce dünyanın ilk borsasının kurulduğunu anımsattı .
Aizonai'de tarihi borsanın yanı sıra tiyatro, hamam ve köprüler bulunduğunu bildiren Başer, dünyanın ilk borsası olan yapının çevre düzenlemesinin tamamlanmasıyla özellikle yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldiğini, her gün yüzlerce kişinin antik kenti ziyaret ettiğini ifade etti.
Roma İmparatoru Dioeletianus'un enflasyonla mücadele amacıyla hazırladığı mal satış bedellerinin taş bloklar üzerinde duyurulduğu borsa, dünyanın ilk borsası olma özelliğine sahip. 1971'de yapılan kazılarla ortaya çıkarılan borsa yapısındaki kitabelerde, imparatorluk pazarlarında satılan tüm malların satış ücretleri yer alıyor. Buna göre, kuvvetli bir köle iki eşeğin ücretine, bir at ise üç köle ücretine eşitti.
Borsa yapısını kuzey doğudan sınırlayan köy evinin arkası 1992-1995 yılları arasında kazıldı. Burada, sütunlu galerilerle çevrili olan ve buluntulara göre MS 400'lü yıllarda inşa edildiği sanılan bir cadde ortaya çıkarıldı.
"Sütunlu Cadde" olarak adlandırılan bölümün mermer tamamlamaları az miktarda yapılarak yeniden ayağa kaldırıldı. Ayağa kaldırmada kullanılmayan mimari parçalar, galerilerin arka duvarlarına yerleştirildi.
Sütunlu Cadde, tapınaktan ana köprüden geçerek şehir dışı ndaki Meter Steunene kutsal alanına giden törensel yolun bir parçasıydı. Malların satışa sunulduğu dükkanların girişi de buradaydı.
Yapımı için tapınak yıkılan Sütunlu Caddenin 6. yüzyıla kadar varlığını orijinalliğiyle koruduğu ve bir deprem sonucu yıkıldığı tahmin ediliyor.
Manşetler
Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?