​​​​​​​Airbus 430 adet uçak satarak rekor kırdı

Airbus, dört farklı hava yolunda hissesi olan ABD'li özel sermaye şirketine, 49,5 milyar değerinde 430 adet yolcu uçağı satarak havacılık tarihinde rekor kırdı.

SEATTLE - Airbus, dört farklı hava yolunda hissesi olan ABD'li özel sermaye şirketine, 49,5 milyar değerinde 430 adet yolcu uçağı satarak havacılık tarihinde rekor kırdı.

Airbus, yarın sona erecek Dubai Airshow öncesinde Fransız şirketin bir süredir içinde bulunduğu türbülanstan çıkmasını sağlayabilecek tarihin en büyük havacılık satışına imza attı. Bu aynı zamanda Airbus'ın da aldığı en büyük toplu sipariş. Fuarın ilk günlerinde Boeing'in Emirates ile yaptığı yaptığı 15 milyar dolarlık anlaşma damga vururken, Airbus ABD'li özel sermaye şirketi Indigo Partners ile 430 yolcu jeti için ön sipariş anlaşmasına vararak dikkatleri üzerine çekti. 430 uçaklık sipariş içerisinde 273 adet A320neo ve 157 adet de A321neo serisi uçak bulunuyor. 

4 HAVA YOLU ŞİRKETİNDE HİSSESİ BULUNUYOR

Anlaşmaya dahil olan havayolları arasında Macar Wizz Air, ABD'li Frontier Airlines, Şilili Jetsmart ve Meksikalı Volaris havayolları bulunuyor. Indigo ortaklığının söz konusu 4 havayolu şirketinde de hissesi bulunuyor.

Indigo üst düzey yatırımcılarından Bill Franke tarafından yapılan açıklamada, "Biraz araştırma yaptık ve daha büyük bir sipariş olduğunu sanmıyoruz." dedi. 

49,5 MİLYAR DOLARLIK SATIŞ

Airbus'un daha önceki en büyük satışı 2015 yazında Hindistanlı düşük maliyetli havayolu şirketi IndiGo'ya yaptığı 26 milyar dolar değerindeki 250 adet A320neo olmuştu. IndiGo Havayolları ile Indigo Partners tamamen farklı şirketler ve farklı yönetimlere sahip.

Airbus tarafından yapılan açıklamada ise satılan uçaklarının liste fiyat değerinin 49.5 milyar dolar olduğu ancak "maalesef" Indigo Partners'ın bu bedelin tamamını ödemeyeceği açıklandı. Ne kadar ödeneceği ise açıklanmadı. A320neo birim başına 108.4 milyon dolar, A321neo ise 127 milyon dolar fiyata sahip.

BOEİNG'E DE DEV SİPARİŞ

Öte yandan Dubai menşeili havayolu şirketi FlyDubai de 50 adedi opsiyonel olmak üzere 225 adet Boeing737 MAX 10 tipi uçağı 27 milyar dolara satın alacağını duyurdu.

Manşetler

Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?