81 ilin maden haritası çıkarıldı

Bakan Hilmi Güler, son 5 yılda yoğun bir çalışmayla 81 ilin maden haritasını çıkardıklarını belirterek, "Artık ayağımızın altında ne var ne yok biliyoruz" dedi.

ANKARA- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, son 5 yılda yoğun bir çalışmayla 81 ilin maden haritasını çıkardıklarını belirterek, "Artık ayağımızın altında ne var ne yok biliyoruz" dedi.

Bakan Hilmi Güler, madencilik konusunda daha önce herkesin tahminlerle konuştuğunu, ancak bugün 'ayakların altında neyin var neyin yok' olduğunu bildiklerini kaydetti.

5 yıl önce göreve geldiğinde tüm maden mühendislerini araziye gönderdiğini, bunun sonucunda 81 ilin maden haritasını çıkardıklarını belirten Bakan Güler, "Nerede jeotermal kaynaklarımız var, nerede madenlerimiz, endüstriyel minerallerimiz var bunların hepsi haritalar üzerinde belirtildi. Yeni kömür  ve mermer sahaları bulduk. Artık daha derinlere ineceğiz. Ayaklarımızın altında müthiş bir servet yatıyor. Un, şeker, yağ var, bize bu serveti gün yüzüne çıkararak helvayı yapmak kalıyor. Bu zenginliklerimizi ülkemizin hizmetine sunacağız" diye konuştu.

Atatürk'ün 1935 yılında Türkiye'nin yer altı zenginliklerini bulsun diye kurdukları MTA için, "Onlardan mesut sürprizler bekliyorum" dediğini hatırlatan Bakan Güler, şöyle konuştu:

"Atatürk bu sözü 1935'te söylemiş ama biz bunu ancak 2008'de hazır hale getirebildik. Madenciliği yüzey madencilikten alıp derin madenciliğe geçiyoruz. Ayrıca çıkarılan madeni kimyasala dönüştürüyoruz. 'Bor'da bunu uyguladık. Büyük bir atak içindeyiz. Ayrıca madenlikte de kimyasallara geçiş var. Borda bunu yaptık. Büyük bir atak içerisindeyiz. Ayrıca, Maden Kanunu'ndaki bir takım aksaklıkları ve eksiklikleri de geçen zaman içerisinde tespit ettik. Bu konuda bir tasarı hazırlandı, üzerinde tartışacağız ve en kısa zamanda uygulayacağız. Madenlerimizi sürpriz olmaktan kurtarmak istiyoruz."

Manşetler

İspanya’nın savaş karşıtı olması ilişkileri güçlendirdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.
Turizmci Murathanoğlu beton mikserinin altında kalarak can verdi
Viking Nil Nehri turlarını yeniden başlattı