4 kızkardeş devlete ekmek üretiyor

Van'a 110 kilometre uzaklıkta, yılın altı ayı yolu ulaşıma kapalı olan Bahçesaray'da, kadınlar da giderek çalışma hayatının içinde yer almaya başladı.

VAN -Van'a 110 kilometre uzaklıkta, yılın altı ayı yolu ulaşıma kapalı olan Bahçesaray'da, kadınlar da giderek çalışma hayatının içinde yer almaya başladı. Ayşe, Seyhan, Elvan ve Tuba Orhan kardeşler, ilçenin ilk kadın işletmecileri olma özelliği ile dikkati çekiyor. 4 kız kardeş bir süre önce babalarının işletmekte zorlandığı fırınlarının işletmeciliğini üstlendi. İflasın eşiğinde aldıkları fırınları, şimdi kamu kurumlarına dahi ekmek satıyor.
Kız kardeşlerden Ayşe Orhan, evlerinin alt katında bulunan fırının, yaklaşık altı ay öncesine kadar bir usta ve çırak tarafından işletildiğini, babalarının işlerinin yoğunluğu nedeniyle fırınla fazla ilgilenemediğini söyledi. Bir süre sonra fırında işlerin durma noktasına geldiğini, müşterilerin giderek azaldığını ve işçilerin aylıklarını alamaz hale geldiğini anlatan Orhan, "Fırının, iflasın eşiğine gelmesi, beni ve diğer kardeşlerimi çok üzdü. İşçilerin işten ayrılmasıyla burayı işletmeye karar verdik" dedi.



Babalarının il dışında olduğu sırada böyle bir karar aldıklarını ifade eden Ayşe Orhan, bu karara sıcak bakmayan babalarını ise güçlükle ikna ettiklerini kaydetti. Yaklaşık beş aydır işlettikleri fırında, kaybettikleri müşterileri yeniden kazanmaya başladıklarını vurgulayan Ayşe Orhan, işe başlamadan önce fırında günde yaklaşık 250 ekmeğin satıldığını, şimdi ise günde bin adet ekmek satışı yapıldığını bildirdi.
Elektrik kesintisi ve hamur kesme makinesinin bulunmaması nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını dile getiren Ayşe Orhan, "Bu sıkıntılara rağmen, fırını iflasın eşiğinden kurtardık. Bayan olmamız nedeniyle tercih edilir hale geldik. Karakolların ekmek ihalelerine bile girmeye başladık" dedi.
Bahçesaray'da kadınların iş hayatında fazla yer almadığını belirten Seyhan Orhan da, kuzenleri Gülşen Orhan'ın AK Parti'den milletvekili seçilmesinin ilçedeki kadınlara büyük cesaret verdiğini söyledi. Her gün sabah saat 04.00 sıralarında, kardeşi Ayşe ile uyanıp hamur yaptıklarını ve saat 06.00'da ise ekmek üretimine başladıklarını anlatan Seyhan Orhan, öğretmen olan kardeşi Elvan ile Açık Öğretim Fakültesinde okuyan Tuba'nın ise hafta sonları ve tatil günlerinde kendilerine yardımcı olduğunu kaydetti.

Manşetler

Otel dolulukları artıyor, ama gelir maliyetin gerisinde
Adana Lezzet Festivali "Yeşil Gastronomi" vizyonuyla açılıyor
Antalya’da çocuk futbolu, Junior World Cup başlıyor
T.C. kimlik kartları Müzekart oluyor
Dimitris Manikis: Türkiye Wyndham için önemli bir büyüme pazarı 
RAMS Global ve Marriott’tan İstanbul ve Gaziantep’e yatırım
Pekin Turizm'in sahibi Emre Pekin 51’ci yılını Prag’ta kutluyor
Sardes ve Bintepe’ye dronla havadan koruma
İDO Ege’de büyümeye devam ediyor
Azerbaycan Turizm, Gebele destinasyonuni tanıttı