1500 yıllık kasede mesaj: İblis'i böyle yenersiniz

İbranice ve Babil Aramicesi dilleri yazılı olan Mezopotamya'dan çıkarılan kaselerde İblisi yenmenin yolları yazıyor.

KUDÜS- Günümüz Irak'ı olan Mezopotamya'dan çıkarılan kaselerin üzerinde yazanlar arkeologları şaşkına uğrattı. İbranice ve Babil Aramicesi dilleri yazılı olan kaselerde İblisi yenmenin yolları yazıyor.

Kudüs'teki bir evde, bin 500 yıllık geçmişi olduğu tahmin edilen kaseler ve yüzlerce antik buluntuya rastlandı. "Küfür kaseleri" olarak bilinen büyü kaselerinin, günümüz Irak'ı olan Mezopotamya'dan geldiği ve lanetler, iblisler, hastalıklar ve zararlılarla savaşmak için bir tür muska olarak kullanıldığı belirtiliyor.

ÜZERİNDE "GECE İBLİS'İ FİGÜRÜ" VAR

İsrail Eski Eserler İdaresi'ne (IAA) göre, bu tür kaseleri korunma amacıyla evin zemininin altına gömmek yaygın bir uygulamaydı ve metinler de, sanatçılar tarafından müşterilerin kişisel ihtiyaçlarına göre yazılıyordu. Kaselerden biri, kasenin savuşturması gereken kişiyi temsil eden boyalı bir "gece iblisi" figürünü taşıyor. Kaselerde ayrıca İblis'e karşı üstünlük sağlamanın yollarını gösteren çeşitli ibarelere de yer verildi. Bu ibarelerin insanları İblis'ten korumaya yardımcı olduğuna inanılıyor.

ASLAN KONVOYU TASVİRİ DİKKAT ÇEKİYOR

Buluntular arasında geometrik süslemeler ve hayvan dünyasından sahneler içeren Mısır motifleriyle Fenike tarzında dekore edilmiş 3.000 yıllık nadir kemik ve fildişi eserler de yer alıyor. Nesnelerden birinde, birbirine bakan, insan yüzlü kanatlı aslanlar olan iki griffon görünürken, diğer bir eserde yürüyen dört kanatlı aslan konvoyunun tasviri bulunuyor.

YASADIŞI YAPILAN KAZIDA ORTAYA ÇIKARILMIŞ

IAA, bunların ahşap mobilyalara çivilerle tutturulmuş dekoratif öğeler olduğunu açıkladı. IAA, fildişi eserlerin Samiriye bölgesindeki devasa höyüklerden birinde yasadışı yapılan kazıdan çıkarıldığına yönelik bir değerlendirme yaptı.

Manşetler

FITUR 2026, En İyi Stand Ödülü'nün kazananları açıkladı.
Yörük yaşam kültürü turizmle evrensele taşınmalı!
Vizesiz Emirlikler ve Güney Amerika Keşfi
48 milyarlık dev ihale Mehmet Cengiz'e gitti
Kilim Gazetesi, Stuttgart'ta birlik beraberliğin ışığı oldu
Coffex 2026 kahvesevenleri buluşturmaya hazırlanıyor
Turizmin Kalbi Stuttgart’ta attı: CMT 2026’da rekor katılım
TransAnatolia İstanbul’dan Ankara’ya Koşuyor
FITUR Woman’da turizmin kadın liderliğini konuşuldu
Dünyada 38 milyonu aşkın kruvaziyer yolcusu bekleniyor.I