ANKARA - Mersin Kızkalesi, Malatya Arslantepe Arkeolojik Alanı, Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı alanları ve Kırşehir Ahi Evran Türbesi'nin de aralarında bulunduğu 13 tarihi alanımız UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girdi. Böylece listedeki varlık sayımız 54'e yükseldi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yıl UNESCO'ya 13 ayrı dosyayla başvurdu ve Dünya Miras Merkezince gerçekleştirilen değerlendirme toplantısı sonucunda 13 dosya da kabul edildi.
UNESCO'nun önemini her fırsatta vurgulayan Bakan Ömer Çelik, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, doğal ve kültürel değerlerin, bir milletin sahip olduğu paha biçilemez ve yeri doldurulamaz en değerli varlıklar olduğunu belirtti.
Türkiye'nin coğrafi ve tarihi konumu itibarıyla çok zengin bir kültürel ve doğal mirasa sahip olduğunu ifade eden Çelik, bu mirasın yalnızca bizim için değil tüm insanlık için çok önemli olduğunu söyledi.
KARARLI ÇALIŞMALAR SÜRECEK
Çelik, bu kültürel ve doğal mirasın zarar görmesinin yalnızca ülkemiz için değil tüm insanlığın kültürel yoksulluğuna yol açabileceğini çok iyi bildiklerini kaydederek, Bakanlık olarak, bir taraftan kültürel ve doğal varlıklarımızın uluslararası ölçekte tanınırlığını arttırmaya diğer taraftan da toplumda bu mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmaya çalıştıklarını dile getirdi.
Bu kapsamda yürüttükleri çalışmaların olumlu sonuç verdiğini vurgulayan Çelik, "Dün aldığımız sevindirici bir habere göre UNESCO Dünya Miras Merkezi'ne değerlendirilmek üzere önerdiğimiz 13 alanımızın tamamı Dünya Miras Geçici Listesi'ne kaydedilerek büyük bir başarı kazanılmıştır. Böylelikle Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki varlık sayımız, gösterdiğimiz kararlı çalışmalarla 54'e yükselmiştir. Dünya Miras Geçici Listesi'ne damgasını vuran ülkemiz, Dünya Miras Listesi'ndeki 11 alanımızın da sayısını arttırmak için aynı kararlı çalışmalarını sürdürecektir" dedi.
UNESCO Dünya Miras Merkezince 15 Nisan’da yapılan değerlendirme sonucunda, yeni alanlarımızın da kaydedilmesiyle birlikte ülkemizin Dünya Miras Geçici Listesindeki varlık sayısı 54’e yükseldi.
Alanlar
Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir)
Anavarza Antik Kenti (Adana)
Kaunos Antik Kenti (Muğla
Kızkalesi (Mersin)
Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya)
Kültepe Arkeolojik Alanı (Kayseri)
Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale)
Eflatunpınar Kaya Anıtı (Konya)
İznik (Bursa
Mahmutbey Camii (Kastamonu)
Ahi Evran Türbesi (Kırşehir)
Titus-Vespasianus Tüneli (Hatay
Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi (Mardin)
Manşetler
ITB Berlin: Savaşın gölgesinde diyalog ve dayanıklılık gösterdi
Lufthansa CEO'su, ilk Boeing 777X'i 2027'de bekliyor
Raylar üzerinde “mermi trenler” seyahati değiştiriyor
Dünyada en çok turist öldürülen, güvensiz şehirler
AIRBNB yapay zekâ ile yeniden yapılandırılıyor
Sİngapur 15 yılda MICE'ı iki katına çıkarmayı hnedefledi
Brezilya, 2026 Karnavalı'nda yabancı ziyaretçi rekoru
Trump, İspanya ile ticarete veda ediyor
Gürcistan BM turizm adaylığını geri çekti
Astana, Avrupa seyahat forumuna ev sahipliği yapacak.