100 km hıza 2 saniyede ulaşıyor

Sadece ABD'de kayıtlı 6,5 milyon kullanıcısı olan model otomobiller, Türkiye'de de giderek yaygınlaşıyor.

BURSA -Sadece ABD'de kayıtlı 6,5 milyon kullanıcısı olan model otomobiller, Türkiye'de de giderek yaygınlaşıyor.
Model Otomobil Dünya Şampiyonası'nı üstlenerek dünyaca ünlü yarışçıları Bursa'da ağırlayan Bursa Model Otomobil Derneği (BUMOD) Başkanı Serdar Sakallıoğlu, hız tutkunlarının vazgeçilmezi olan model otomobillerin dünyada büyük ilgi gördüğünü söyledi.



Sadece ABD'de kayıtlı 6,5 milyon kullanıcısı bulunan model otomobillerin, dünyanın dört bir yanında ilgiyle izlendiğini ve yarışlar düzenlendiğini ifade eden Sakallıoğlu, "Dünyada on milyonlarca kullanıcısı var. Özellikle ABD ve Avrupa'da çok yaygın olan model otomobil ve yarışları, Türkiye'de son yıllarda bilinmeye başladı. Son 1-2 yıldır daha da yaygınlaştı" dedi.
Normal yarış otomobillerinin 1/8 ve 1/10 olarak küçültülmüş halindeki modellerin motor, lastik ve diğer aksamlarının tamamen özel olduğunu ifade eden Sakallıoğlu, bu otomobillerin özel olarak modifiye edilen motorlarında yakıt olarak nitro-benzin kullanıldığını anlattı.
Bu araçların motorlarında belli oranlarda modifiyenin serbest olduğunu dile getiren Sakallıoğlu, şöyle konuştu: "Yurt dışında bu motorları üreten büyük fabrikalar bulunuyor. ABD ve birçok Avupa ülkesinde motorlar modifiye edilerek güçlendiriliyor. Türkiye'de henüz modifiye yapılmıyor. Kullandığımız araçları, motorları modifiye edilmiş olarak alıyoruz ya da motorunu yurt dışında özel yaptırıyoruz. Modifiye sayesinde 1/8 küçültülmüş model yarış otomobilleri 100 kilometre hıza 2 saniyede ulaşıyor. 1/10 olanları ise aynı hıza 2.8 saniyede ulaşıyor. 1/8'lerin ulaştığı maksimum hız 208 kilometre olarak tespit edildi. Diğeri ise 130 kilometrenin üzerine çıkabiliyor."
Bu araçların motorlarının 2 zamanlı tek silindirli olduğunu vurgulayan Sakallıoğlu, motorların dakikada 45 bin devir yaptığını, büyük araçların 60 bin devir yaptığı ele alındığında bu gücün yüksek olduğunu bildirdi.
Sakallıoğlu, model araçların fiyatının bin 500 ile 2 bin euro arasında değiştiğini belirterek, "Lastik fiyatları bile aslında yüksek. 4 küçük lastik, 32 euroya satılıyor. Yarışlarda sürekli lastik değiştiği göz önüne alındığında maliyetler az değil" dedi.
Model otomobil yarışlarının diğer yarışlarda olduğu gibi çok çekişmeli geçtiğini anlatan Sakallıoğlu, "Araçların takım pilotları, mekanikerleri ve lojistik destek hizmetleri birlikte hareket ediyor. Küçük araçlar, piste giriyor, lastik bakımı, yakıt kontrolü yapılıyor. En küçük bir sorun aracı yolda bırakabiliyor, hatta motoru bile patlatabiliyor. Yarıştan önce mekanikerler aracı titizlikle hazırlıyor" diye konuştu.

Manşetler

Çin: Taşların turistik mekanlara dönüştüğü yer
İyi iletişim olmadan bir destinasyon uluslararası olamaz
Türkiye, TUI'nin kış sezonunda ilk üçte
Karınca menüden çıktı: El Nino ünlü şefleri zora soktu
Üç meslek grubuna daha yeşil pasaport geliyor
Manavgat’ta bal zamanı: Üreticiler festivalde buluştu
Çıralı’da 117 yuvadan 3 bin 500 caretta denize ulaştı
Kışın buğday, yazın halı: Killik tarlalarında renk şöleni
Haaland’dan Norwegian’a “Atkuyruğu” davası
AB'nin yeni kabin bagajı kuralları ne zaman yürürlüğe girecek?