• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Schengen vizesi 48,8 milyon Euro

Schengen vizesi 48,8 milyon Euro
“Geri Kabul Anlaşması“ TBMM’de bir yıl önce kabul edilmesinden sonra Türk vatandaşlarının ödedikleri vize harçlarının toplamı 48,8 milyon Euro’ya ulaştı.

ANKARA- Avrupa Birliği ile Türkiye arasında imzalanan “Geri Kabul Anlaşması“ TBMM’de bir yıl önce kabul edildi. Bu süre zarfında Türk vatandaşlarının ödedikleri vize harçlarının toplamı 48,8 milyon Euro’ya ulaştı.

Geçen bir yılda, Türk vatandaşları AB üye ülkelerine 813 bin kısa süreli (C tipi) Schengen vize başvurusu yaptı. İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Uzman Yardımcısı Ahmet Ceran, Avrupa Komisyonu’nun, anlaşmanın imzalanması öncesinde, Türkiye’nin 72 teknik kriterden, 22 kriteri karşılamış veya karşılamaya yakın olduğunu, 40 kriterin bir bölümünü karşıladığını, 10 kriteri ise karşılamadığını teyit ettiğini anımsattı.
Yaptığı yazılı açıklamada, vize serbestliği diyaloğunu ileri aşamaya taşıyacak reformlara gerekli önceliğin verilmediğine işaret eden Ceran, "Vize serbestliği diyaloğunu büyük ölçüde olumlu etkileyecek; özellikle veri güvenliği, entegre sınır yönetimi ve geri kabul mekanizmalarına ilişkin bir takım yasal düzenlemenin henüz etkin bir şekilde yerine getirilmemesi, sürecin geleceği için tehlike oluşturuyor“ dedi.

Almanya vize vermede cimri davranıyor

Federal Dışişleri Bakanlığı’nın resmi verilerine göre 2014 yılında Almanya’nın tüm yurtdışı temsilciliklerinin yabancılara ülkeye giriş için verdikleri vize sayısı yaklaşık 2,2 milyon. Geçici bir süre için gönüllü statüsüyle hayır kurumları ve sosyal projelerde çalışmak amacıyla aynı yıl yapılan başvuruların içinden ise sadece bin 266 kişiye seyahat izni verilmesi dikkat çekti.
Gönüllü çalışanlarla ilgili araştırmalar yapan uzmanlar Almanya’nın tutumunu eleştirirken, özellikle Afrika ülkelerinden yapılan vize başvurularının kabul edilmediğinin altını çizdiler.

Heidelberg Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre gönüllü çalışanlarla ilgili Almanya özellikle Hindistan, Ukrayna ve Rus vatandaşlarına vizeler verirken özellikle Afrikalıların yaptıkları başvuruları ise reddediyor. Buna göre örneğin Gine’den yapılan başvuruların yarısı, Kenya’dakilerin ise dörtte biri onaylanmıyor.

Almanya’da gönüllü çalışmalarda bulunmayı isteyen yabancı başvuru sahiplerinin yurtdışına gönüllü gitmek için başvuran Alman vatandaşlarından daha çok eğitimli olduğunu belirten üniversite araştırması, bunun sebebinin ise yabancı ülkelerdeki gönüllülerin meslek eğitimlerini tamamladıktan sonra sosyal projelerde çalışmaları olduğunu hatırlattı. “Gönüllülere mesleki tecrübelerinden ötürü özellikle sosyal alanlarda acilen ihtiyaç duyuluyor.” denilen raporda Alman hükümetine AB ülkeleri dışından yapılan vize başvurularına kolaylıklar getirmesi de tavsiye ediliyor.

Almanya’da angaje olmak isteyen kişilerin vize alımında karşılaştıkları sorunların bu kişilere zaman kaybettirdiği ve mali olarak da külfetler getirdiğine dikkat çekiliyor.

“YABANCI ÖĞRENCİLERİN KATKISI 292 MİLYON EURO”

Bu arada Alman Akademik Değişim Servisi tarafından yapılan bir araştırmaya göre Almanya’da öğrenim gören yabancı üniversite öğrencilerinin ülkeye sağladığı kazancın toplam 292 milyon Euro olduğu belirtilirken, üniversite öğrencilerinin ikameti ile oluşan istihdam yeri sayısının ise 3 bin 100’ün üzerinde olduğu ifade edildi.

Yükseköğrenimini tamamlayan yabancı akademisyenlerin Almanya’da kalmaya karar vermeleri durumunda bunun ekonomi için önemli bir kazanç olduğunun altı çizilirken, akademisyenlerin ülkelerine dönmek yerine Almanya’da çalışmalarının teşvik edilmesi gerektiği kaydedildi.
 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.