• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 28 °C
  • Antalya 38 °C

Sarıkamış devlet töreniyle anıldı

Sarıkamış devlet töreniyle anıldı
Bakan Günay, 93. yıldönümünde bu destanı yaratanların hazin anıları önünde minnetlerimizi sunmak için toplanmış bulunuyoruz

KARS -Sarıkamış Allahuekber Dağları'nda 93 yıl önce donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçik, anma yürüyüşü ve törenlerle anıldı. 7 kilometrelik yürüyüşün ardından Yukarı Sarıkamış Şehitliği'ne gelen korteje Milli Eğitim ve Kültür Bakanı da katıldı.

Sarıkamış Şehitleri 'Türkiye Şehitlerine Yürüyor' adıyla 93. yıldönümünde çeşitli törenlerle anıldı. İlk olarak cumartesi akşamı Toprak Otel'de başlayan anma programı bugün de Allahuekber Dağları'nda devam etti.



Her yıl düzenlenen yürüyüşe bu sene de katılım fazla idi. Binlerce vatandaşa sivil toplum örgütleri, şehit dernekleri, üniversite öğrencileri ve askerler de eşlik etti.

Sarıkamış şehitleri, olayın 93. yıl dönümünde ilçede büyük bir katılımla anıldı. Şehitlik anıtında düzenlenen ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile birlikte törene katılan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, "Biz bu törenleri tarihte yaşanmış acıları bugüne taşımak, bu acıları tekrar deşmek için yapmıyoruz. Biz bu törenleri, bu vatan topraklarının nasıl bu millet, bu memleket için büyük ve bağımsız bir vatan haline getirildiğini bugünkü nesillerimize göstermek, aynı zamanda geçmişte, kişisel hatalara bir daha düşmemek için bir ibret dersi olsun diye yapıyoruz." dedi.




Şehitler için düzenlenen saygı yürüyüşünün ardından Yukarı Sarıkamış Şehitliği'nde tören gerçekleştirildi. Anıta çelenklerin konulmasının ardından 21 pare saygı atışı gerçekleştirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam eden törende ilk konuşmayı yapan Kars Valisi Mehmet Erden, Sarıkamış'ın doğuda önemli ve hazin bir öykü olduğunu vurguladı.

Daha sonra kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, 1915 yılının aralık ve ocak aylarında bu toprakların tarihin gördüğü en büyük kahramanlık serüvenlerinin sonunda en büyük acıların yaşandığını dile getirdi. "Bugün hepimiz buraya bir acıklı destanın 93. yıldönümünde bu destanı yaratanların hazin anıları önünde minnetlerimizi sunmak için toplanmış bulunuyoruz." diyen Bakan Günay, 1915 yılında aralık ve ocak aylarında bu toprakların tarihin gördüğü en büyük kahramanlık serüvenlerinin sonunda en büyük acıları yaşadığını kaydetti. Sayıları on binleri bulan vatan evladının yeterli imkân ve teçhizatları olmamasına rağmen canlarını düşmana karşı vatan için siper yaptıklarını anlatan Günay, Mehmetçiklerin donarak canlarını yitirdiklerini ifade etti. Bakan Günay, "Onlar, bu toprakları vatan olarak bize emanet edenlerdir. Şairin dediği gibi 'Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak eğer üstünde ölen varsa vatandır.' Biz gerçek bir vatanın üzerinde şehitlerin kanlarıyla sulanmış gerçek bir vatanın üzerinde yaşıyoruz ve bu vatanı içerden ve dışardan gelecek her türlü tehlikeye karşı kanımızın son damlasına karşı azimle, kararlılıkla, fedakârlıkla savunmak için yemin etmiş bulunan bir ırkın evladıyız." diye konuştu.

 

TÖRENLERİ KİŞİSEL HATALARA BİR DAHA DÜŞMEMEK İÇİN BİR İBRET DERSİ OLSUN DİYE YAPIYORUZ

 

Bakan Günay'dan sonra kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise, 93 yıl önce on binlerce vatan evladının bu topraklarda, istiklali korumak için şahadet şerbeti içtiğini aktararak şunları söyledi: "Biz bu törenleri tarihte yaşanmış acıları bugüne taşımak, bu acıları tekrar deşmek için yapmıyoruz. Biz bu törenleri bu vatan topraklarının nasıl bu millet bu memleket için büyük ve bağımsız bir vatan haline getirildiğini bugünkü nesillerimize göstermek, aynı zamanda geçmişte yaşanan kişisel hatalara bir daha düşmemek için bir ibret dersi olsun diye yapıyoruz. Bugün bizim esas amacımız ülkemizi istikbale en iyi şekilde hazırlamaktır. Maddi refahı yüksek, kendi içerisinde huzuru sağlamış farklılıklara rağmen huzur ve barış içerisinde yaşayan bir toplum oluşturmak Türkiye'nin en önemli meselesidir. Bugünkü dünya haklının kuvvetli olduğu bir dünya değildir. Maalesef kuvvetlinin haklı görüldüğü bir dünyadır. Biz ekonomik açıdan, askeri ve siyasi açıdan her yönüyle güçlü olmak zorundayız. Eğer Sarıkamış Harekâtı yaptığımız zaman bizim askerimiz daha güçlü silahlara sahip olsaydı, daha iyi giyim ve imkânlara sahip olsaydı bu kadar vatan evladı kurşun sıkmadan zor tabiat şartlarına teslim olmazdı. Bundan dolayıdır ki, eğer saygı görmek istiyorsanız her yönüyle güçlü olmak zorundasınız. Atatürk'ün dediği gibi 'Vatanını en çok seven işini en iyi yapan insandır.' Öyle hamaset milliyetçiliğiyle bir yere varamayız. Bu ülkede katma değer oluşturarak, bu topraklarda taş üstüne taş koyarak, her yönüyle bu ülkeyi ve bu ülkenin insanını güçlendirip zenginleştirerek gerçek manada bir milliyetçilik sağlayabiliriz."

 

Bakan Çelik, Sarıkamış Bayraktepe ve Osman Yüce Kayak tesislerini dolaştıklarını ve buraların adeta atıl durumda olduğunu belirterek, Sarıkamış'ın bu kar kristallerinin, geçmişte onbinlerce Mehmetçiğin beyaz ölümü anlamına geldiğini, ama bugün ciddi bir turizm potansiyeli olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, burada tarihin en duygulu en acılı en öğretici olaylarından birisinin yaşandığını aktardı. Osmanlı-Rus ordusunun 1915'in Aralık-Ocak aylarında burada neredeyse çarpışma imkânı bulamadan kış şartları içinde 10 binlerce evladını yitirdiğini ifade eden Bakan Günay, "Bu hatırayı hiçbir zaman içimizden çıkarmıyoruz. Bu hatıra önünde her zaman saygıyla, minnet duygularıyla eğiliyoruz ve gereken dersleri çıkarıyoruz. Askerimizin cesaretinin sonuç almak için her zaman yetmediğini aynı zamanda akılcı bir yönetimin, aynı zamanda soğukkanlı bir yönetimin olması gerektiği bir tarih dersi olarak belleklerimize kazılmış. Burada daha ulusal bir çapta bir anma yapmak için Çanakkale'de olduğu gibi bir süreden bu yana yerel ve merkezi yönetimin gayretleri var. Bu konuda milletvekili arkadaşlarımızın eskiden beri süre gelen dikkatleri var, yerel yöneticilerin talepleri var. Burada neler yapılabileceği konusunda bakanlığımızın dışında bir komite oluşturduk." diye konuştu.

 



"Buradaki şehitliklerimizin milletimizin hafızasında daha hatıraya yakışır biçimde yer alması için nasıl düzenlemeler yapılacağını belirleyeceğiz." diyen Günay, daha sonra şunları kaydetti: "Biz de bunları uygulamaya çalışacağız. Bir yandan da burada 90 yıl kadar önce büyük acılara vesile olan tabiat ortamının artık umuda vesile olması için bir gayret içindeyiz. Sarıkamış beyaz hüzün, Sarıkamış beyaz ölüm diye şarkılar var biliyorsunuz. Şimdi bu beyazlığın ve kar ortamının, bu iklim koşullarının artık yüreğimizde bir yerde hep acıyı hatırlatmasının yanı sıra umuda dönüşmesi için gayret gösteriyoruz. Bu küresel ısınma çağında burada yağan karın, buradaki iklimin, buradaki çam ağaçlarının, buradaki kayak imkânlarının turizmin hizmetine sunulması ve bölgenin kalkınması için seferber edilmesi gerekiyor. Yakın bir gelecekte sanıyorum Sarıkamış sadece ünü Türkiye'de değil, dünyada bilinen önemli bir kış sporları merkezi olsun diye hep beraber uğraşacağız. Çanakkale çapında ulusal çapta anmaların yapılabilmesi için bir düzenleme yapacağız. Burada çok büyük bir acı yaşandı. Milletimizin hafızasında ve milletimizin kalbinde layık olduğu biçimde çalışma yapacağız."

 

Bakan Günay, Kars Valisi Mehmet Ufuk Erden ve Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ile birlikte telesiyeje binerek zirveye çıktı. Ardından da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, telesiyeje bindi. Bakanların ardından vatandaşlar da telesiyejle kayak merkezinin tadını çıkardı.

Törende yapılan konuşmaların ardından Günay ve Çelik şeref defterini imzaladı. Tören, Kızılay Sarıkamış Şube Başkanlığı'nın verdiği yemekle sona erdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Milli Eğitim Bakanı Çelik, Kızılay çadırında öğle yemeğinin ardından karayoluyla Erzurum'a oradan da havayoluyla Ankara'ya hareket etti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.