MANİSA - Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Sardes Antik Kenti ve Bintepe Lidya Tümülüsleri Havadan İzleme ve Güvenlik Merkezinin açılışını gerçekleştirdi. 75 kilometrekarelik geniş coğrafyaya yayılan ve 120’den fazla anıt mezarı barındıran tarihi miras, gece görüş kabiliyetine sahip uzun menzilli dronlarla 7/24 kesintisiz gözetim altına alındı.

SARDES VE BİNTEPE’DE TEKNOLOJİK KORUMA DÖNEMİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Manisa’da bulunan ve 2025 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dâhil edilen Sardes Antik Kenti ile Bintepe Lidya Tümülüsleri’nin korunmasında yüksek teknolojiye dayalı yeni bir uygulamayı devreye soktu. Bölgede kurulan Havadan İzleme ve Güvenlik Merkezi, kaçak kazı girişimlerini önlemek ve anıt mezarları korumak amacıyla resmi olarak hizmete açıldı.

75 Kilometrekarelik Alanda Kesintisiz Takip
Lidya Kralı Alyattes’in anıt mezarının da yer aldığı Bintepeler bölgesindeki Karnıyarık Tepe yakınlarında bulunan eski kazı evi, modern bir izleme merkezine dönüştürüldü.
- Teknolojik Altyapı: Merkez, uzun menzilli ve gece görüş yeteneğine sahip iki adet insansız hava aracı (İHA) sistemi, üç ayrı anten ağı ve dev izleme ekranlarıyla donatıldı.
- Hızlı Müdahale Protokolü: Sertifikalı güvenlik personeli tarafından yönetilen sistem üzerinden tespit edilen şüpheli hareketler, anında Jandarma birimlerine bildirilerek sahada hızlıca müdahale edilecek.
- Önleyici Tedbir: Proje ile geçmişte iş makineleriyle yapılan tahribatların önüne geçilmesi ve caydırıcılığın en üst seviyeye çıkarılması hedefleniyor.
Ersoy: "Asıl Hedefimiz Eserlerin Toprağından Hiç Kopmaması"
Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, kaçakçılıkla mücadelenin temel felsefesini vurguladı:
"Bir kültür varlığını yıllar süren bir mücadelenin ardından geri getirmek büyük bir başarıdır. Asıl hedefimiz ise o eserin ait olduğu topraklardan hiç kopmamasını sağlamaktır."
Ersoy, kaçakçılıkla mücadeleyi Önleme, Uluslararası İş Birliği ve İade olmak üzere üç sacayağı üzerine kurguladıklarını ve Bintepeler’deki dron altyapısının bu stratejinin güçlü bir önleyici örneği olduğunu kaydetti.
MÜCADELEDE ÖNE ÇIKAN VERİLER VE GELİŞMELER
Konu / Kapsam | Detay ve Sayısal Veriler |
Yurda Döndürülen Eser Sayısı | 2002'den bu yana 13.474 eser (Son 8 yılda 9.159 eser) |
ABD Mutabakat Zaptı | 2021'de imzalanan kültür varlığı ithalat kısıtlaması anlaşması 2026 itibarıyla 5 yıl uzatıldı. |
Önemli İadeler | Boubon kökenli Marcus Aurelius heykeli, Sidamara Lahdi Eros başı, Zeugma mozaiği parçaları. |
Manisa Kökenli İadeler | 2.700 yıllık altın kolye (Boston), bronz kline (Getty Museum), Kilia tipi idol ve Lidya stelleri. |



































Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.