• BIST 9082.92
  • Altın 2324.376
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9381
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 17 °C

Sadberk Hanım Müzesi’ne, Bank Of America’dan hibe veriliyor

Sadberk Hanım Müzesi’ne, Bank Of America’dan hibe veriliyor
Sadberk Hanım Müzesi, Bank of America’nın dünya çapında sürdürdüğü Sanat Eserlerini Koruma Programı (Art Conservation Project) 2021 hibesini almaya hak kazandı.

İSTANBUL -Sadberk Hanım Müzesi tarafından hazırlanan “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan Onüç Elyazması ve Tezhipli Hat Eserinin Konservasyon Projesi”, Bank of America’nın dünya çapında sürdürdüğü Sanat Eserlerini Koruma Programı (Art Conservation Project) 2021 hibesini almaya hak kazandı.

Vehbi Koç Vakfı (VKV) kurumlarından biri olan Sadberk Hanım Müzesi, yarım asıra yaklaşan tecrübesiyle elde ettiği başarılarına bir yenisini daha ekledi. Sadberk Hanım Müzesi tarafından hazırlanan “Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonundan Onüç Elyazması ve Tezhipli Hat Eserinin Konservasyon Projesi”, Bank of America’nın dünya çapında sürdürdüğü Sanat Eserlerini Koruma Programı’nın (Art Conservation Project) 2021 hibesi ile yeniden hayat bulacak.

sadberk-hanim-muzesi.jpg

Kur’ân-ı Kerîm’in 21. cüzü, Anadolu Selçuklu, 1150 – 1250, SHM Küt.594.
Kasîdetü’l-Bürde, Memluk, 1493, SHM Küt.590.
Dua Mecmuası, Osmanlı,1770, SHM Küt.612.
Delâilü’l-Hayrât, Osmanlı, 1756 – 1757, SHM Küt.611.


Proje kapsamında Selçuklu ve Osmanlı dönemi tezhipli el yazmalarının oldukça nadir örneklerinden onüç eser, dünya çapında tarihi ve kültürel bakımdan sembolik özeliklere sahip nadir eserlerinin restore edilmesi için önemli çalışmalar yürüten Bank of America’nın sağladığı kaynak ile kapsamlı bir şekilde analiz edildikten sonra restore edilecek ve sergilenecek.

sadberk-hanim-muzesi-001.jpg

Konservasyon aşamaları görsel ve sözlü kayıtlarla belgelenecek projeden elde edilecek birikim, akademik çevreye, kültür mirasının korunumuna ve kamu yararına katkı sağlamak amacıyla yayınlar, sergiler ve bildiriler yoluyla paylaşılacak. Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, bu projeyi hayata geçirerek yalnızca nadir hat eserlerini korumakla kalmayıp, aynı zamanda proje kapsamında düzenleyeceği etkinliklerle kültür mirasının ve sanat eserlerinin korunmasının önemini aşılamaya ve bu doğrultuda kamu bilincini artırmayı hedefliyor.

sadberk-hanim-muzesi-002.jpg

Sadberk Hanım Müzesi Hakkında

14 Ekim 1980 tarihinde Türkiye’nin ilk özel müzesi olarak ziyarete açılan Vehbi Koç Vakfı Sadberk Hanım Müzesi kuruluşunda yaklaşık 3 bin esere sahipti. Bugün 20 bini aşkın eser sayısı ile kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılması ve toplumun bilimsel ve eğitsel gelişimine katkıda bulunması göreviyle çalışmalarını sürdürüyor.
M.Ö. 6. bin yıllarından Bizans dönemi sonuna kadar Anadolu’da yaşayan uygarlıkların maddi kültür kalıntılarını yansıtan arkeolojik eserler Sevgi Gönül Binası’nda yer alan Arkeoloji bölümünde bulunuyor.

Osmanlı ağırlıklı İslâm eserleri, Osmanlılar için yapılmış Avrupa, Uzak ve Yakın Doğu eserleri ile Osmanlı dönemi dokumaları, kıyafetleri ve işlemeleri ise Azaryan Yalısı’nda Türk-İslam bölümünde sergileniyor.

 

Bu haber toplam 1144 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.