• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Rusya'da fırsat mı kaçırdık?

Rusya'da fırsat mı kaçırdık?
Rusya’da 2008 Türk Yılı Kutlama Programı'nın başarısız olacağını belirten Diana Kalkanoğlu, bakan Günay'la da görüşme yapmıştı.

Özkan Altıntaş-Türkiye Turizm


İSTANBUL- Rusya’da yapılacak 2008 Türk Yılı Kutlama Programı'nın bakanlığın ilgisizliği nedeniyle başarısız olacağını belirten Uluslararası Kültür ve Sanat Organizasyonları Ltd. Şti. Genel Müdür vekili Diana Kalkanoğlu “Türkiye için büyük bir fırsat kaçırıldı” dedi.
2007 yılında Mevlana yılı nedeniyle dünyada yapılabilecek çok büyük organizasyonlara imza atabileceği önemli bir organizasyondaki başarısızlık geçmişte dururken 2008 yılı içinde böylesine bir fiyasko yaşayabileceği endişesine Kültür ve Sanat Organizasyonları Ltd. Şti. Genel Müdür vekili Diana Kalkanoğlu'nun açıklaması noktayı koydu.

BAKANLIK GEÇ KALDI HER YER DOLU
Bakanlığın geç kaldığını ve  bu tarihten sonra özellikle St. Petersburg’ta ve Moskova’daki otel rezervasyonlarında ve kapalı ve açık alanlardaki gösterilerin izinleri konusunda zorlanmalar yaşanacağını belirten Diana Kalkanoğlu,  “2008 Rusya’da Türk Yılı kutlama programının istenilen düzeyde ve kalitede gerçekleştirilemeyeceğini düşünüyoruz” diyerek bakanlığın açıkladığı programın yetersiz olduğunu belirterek “sözde program” olarak değerlendirdi.

BAKAN DEĞİŞİMLERİ DÜZENİ BOZDU

Diana Kalkanoğlu, 2008'deki Türk Yılı Kutlama Programı'nı da bir organizasyon komitesi ile üstlenmek üzere Bakanlığa başvuru yaptıklarını, eski bakan Atilla Koç  ile ikili ilişkilerimiz bir hayli ilerlediğini belirterek, “ Ne var ki, araya seçimlerin girmesi, bakan'ın değişmesi vb nedenlerle Bakanlıktan olumlu yanıt alamadık. 18 Eylül sabah 09.45’te verdiği randevu üzerine Ankara’ya gittik, makamında 1990 öncesinden tanıştığımız Sayın Günay ile görüştük, 4 tane dilekçe, 2 albüm bıraktık kendisine ama bize hiçbir zaman dönülmedi” diyerek Rusya’da yapılacak 2008 Türk Yılı Kutlama Programı'nın başarısız olacağını ileri sürdü,



DIANA KALKANOĞLU'NUN AÇIKLAMASI

Kültür ve Sanat Organizasyonları Ltd. Şti. Genel Müdür vekili Diana Kalkanoğlu’nun  TurkiyeTurizm.com’a gönderdiği yazı şöyle

 

St. Petersburg, 15 Ocak 2008

 

Sayın Özkan Altıntaş

 

Son on yıldır Rusya ile ilgili sanatsal faaliyetler yürütüyoruz. İki yıla yakın bir süre Moskova’da sokak sokak, müze müze gezerek 3600 dia çekimi gerçekleştirdik. 2005'te "Fotoğraflarla Moskova" adlı 224 büyük boy sayfalı, (2005’te bir yıl kalarak sokak sokak, müze müze 7 bin fotoğraf çektik) 2007'de de "St. Petersburg" adlı 320 büyük boy sayfalı kent albümlerimiz yayınlandı. Türkçe ve Rusça ayrı ayrı. İlk kez olarak 60x60 cm boyutlarında Türkçe ve Renkli Moskova Kent haritası yaptık, bastırdık.

 

Özel deri kapaklı albümlerimiz Sayın Putin’e, Moskova Valisi ve Belediye Başkanı Sayın Lujkov’a ve St. Petersburg Valisi ve Belediye Başkanı Sayın Matvienko’ya da takdim edildi.

 

YAPILAN ÇALIŞMALAR
Bu ilginç kent albümlerimiz Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen telif yapıtlar.

 

2006 Haziran ayında St. Petersburg'ta "Beyaz Geceler Türk Festivali" adıyla görkemli bir program hazırladık. Konu ile ilgili 5 Bakan, İTO, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, DEİK vb kuruluşlarla görüşmeler yaptık. Konserlerden sempozyumlara 220 kişilik sanatçı, bilim adamı, iş adamı, vb katılacaktı. Ne var ki, programı yetiştiremedik.

 

BAKAN GÜNAY'LA GÖRÜŞTÜK
2008'deki Türk Yılı Kutlama Programı'nı da bir organizasyon komitesi ile üstlenmek üzere Bakanlığa başvurumuzu yaptık.  Sayın Atilla Koç  ile ikili ilişkilerimiz bir hayli ilerlemişti. Ne var ki, araya seçimlerin girmesi, bakan'ın değişmesi vb nedenlerle Bakanlıktan olumlu yanıt alamadık. 18 Eylül sabah 09.45’te verdiği randevu üzerine Ankara’ya gittik, makamında 1990 öncesinden tanıştığımız Sayın Günay ile görüştük, 4 tane dilekçe, 2 albüm bıraktık kendisine ama bize hiçbir zaman dönülmedi.

 

2007 Türkiye'de Rus Yılı idi. Ancak Rusya Federasyonu Kültür Bakanı Sayın Sokolov bile ilgilenmedi. Rusya Hükümeti Festa adlı Rus acentesine işi havale etmiş, onlar da bir şey yapamadılar.

 

Şimdi sıra geldi Türk Yılı'na. Ne var ki, bakanlığın gereken ilgiyi yeterince zaman önce gösterememesi nedeniyle, bu program da istenen düzeyde ve kalitede yapılamayacak gibi görünüyor.

 

Oysa ki, çok geniş biçimde organize ettiğimiz Türk Festivali Programı, ufak bazı ekleme ve değişikliklerle çok güzel biçimde 2008 Türk Yılı Programı olarak uygulamaya alınabilirdi.

 

AÇILIŞI DEVLET BAŞKANLARI KATILIMIYLA YAPACAKTIK
Program açılışını St. Petersburg’taki Yekaterina Sarayı Balo Salonu’nda, her iki ülkenin devlet başkanları düzeyindeki bir katılımla yapmayı düşünüyorduk. Kremlin’e bağlı federal bir müze olan Tsarkoye Selo’nun 22 yıldır müdürlüğünü yürüten Sayın Prof. Dr. İvan Petroviç Sautov, çok yakın aile dostlarımızdan. Konuyu kendisine açtığımızda uygun bulmuştu.

 

St. Petersburg’taki kurulu GoldenBridge adlı (Rus ortaklı) kültür ve sanat organizayonları firmamız aracılığıyla, Festival programımız için St. Petersburg’ta 3 büyük firma ile (turizm, basın yayın, basım ve reklam)  anlaşmalar yapmış, 4 büyük otel ile ön rezervasyonları yapmıştık.

 

BEYAZ ATIN ÜZERİNDE KANUNU FİGÜRÜ AYARLAMIŞTIK
Beyaz atının üzerinde Kanuni figürünü ayarlamış, arkasında mehter takımı yürüyecekti.  
Kent merkezindeki Merkez denizcilik Müzesi önünde kurulacak büyük sahnede 5 gün 5 gece boyunca konserler verilecekti.
Sema gösterilerinden folklor gösterilerine, klasik Türk müziğinden pop müziğe kadar değişik sanatçılar ve gruplar olacaktı.
Sergiler, Türk yemekleri standı, tiyatro eseri, sempozyumlar yer alıyordu programımızda.

 

BAKANLIKTAN HİÇ BİR YANIT ALAMADIK
Benzer bir programı 2008 Türk Yılı için bakanlığa önderdik. Ama yanıt alamadık. Böyle bir programı da, her ne kadar mütevazi olsak da, bizden başka bir kişi ya da kuruluşun başarıyla gerçekleştirebileceğini de sanmıyoruz.

 

Mart ayının 3. haftasında Moskova’da düzenlenen Turizm Fuarı akabinde St. Petersburg’ta verilecek büyük resepsiyonla açılacak Türk Yılı programımız St. Petersburg yanı sıra Moskova, Kazan, Ufa ve Rostov kentlerinde Ekim sonuna kadar devam edecekti.

 

2008 TÜRK YILI BEKLENEN KALİTEDE YAPILAMAYACAK
Kasım 2007 sonuna kadar bakanlıktan yanıt bekledik. Gelmedi. Bu tarihten sonra özellikle St. Petersburg’ta ve Moskova’daki otel rezervasyonlarında ve kapalı ve açık alanlardaki gösterilerin izinleri konusunda zorlanmalar yaşanacağı için, 2008 Rusya’da Türk Yılı kutlama programının istenilen düzeyde ve kalitede gerçekleştirilemeyeceğini düşünüyoruz.

Bakanlık tarafından dün açıklanan (sözde) program da ilişiktedir.

Türkiye için büyük bir fırsat kaçırılmış durumda.

Sevgi ve saygılarımızla. 

Genel Müdür v.

Diana Kalkanoğlu

 

Bakanlık tarafından dün açıklanan (sözde) program da ilişiktedir.

 

 BAKANLIĞIN PROGRAM HABERİ
              
 

Rusya'da "Türk Kültür Yılı"İdil Biret, Tarkan, Sertab Erener ve Mercan Dede öne çıkan isimler.

 

Rusya'da bu yıl yapılacak "Türk Kültür Yılı" etkinliklerine, Tarkan, İdil Biret, Sertab Erener ve Şebnem Ferah konserleri damgasını vuracak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu yılın Rusya'da "Türk Kültür Yılı" ilan edilmesi dolayısıyla yapılacak etkinliklerin taslak programını hazırladı.

Buna göre, Rusya'nın Moskova, St. Petersburg ile Kazan ve Soçi kentlerinde yıl boyunca çeşitli etkinlikler yapılacak. "Türk Kültür Yılı", 8 Nisan'da Moskova'daki Uluslararası Müzik Evi'nde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın konseriyle başlayacak. Rusya'da çok popüler olduğu belirtilen şarkıcı Tarkan da "Türk Kültür Yılı" etkinlikleri için sahne alacak.

Etkinliklerin Rusya'daki sorumlu makamı Rusya Federasyonu Kültür ve Sinemacılık Federal Ajansı (Roskultura) yetkililerinin, Tarkan'ın özellikle St. Petersburg'un "Şehir Günü" olarak kutlanan 27 Mayıs'ta sahne almasının, Türkiye'nin tanıtımına büyük katkı sağlayacağını dile getirdikleri belirtildi. Konser tarihi için görüşmelerin sürdüğü bildirildi.

Etkinlikler kapsamında Sertab Erener'in de Moskova'da konser vermesi planlanıyor. Erener, konserinde klasik Türk halk türkülerini caz yorumuyla söyleyecek.

Şebnem Ferah ise rock müziği seven Rus gençleri için bir Rus rock grubuyla Moskova'da sahneye çıkacak.

Ayrıca, "Türk Kültür Yılı" etkinliklerinin Moskova ayağında bir çok Türk sanatçısı sahne alacak. Tanınmış şef Emre Aracı, Rusya'nın dünyaca ünlü sanatçılarından Yury Bashmet'in orkestrası eşliğinde, "Bestekar Sultanlar" başlıklı konserle sanatseverlerle buluşacak. Caz sanatçısı Ayşe Tütüncü de Moskova'da sahne alacak.

Klarnette Hüsnü Şenlendirici, bağlamada İsmail Tunçbilek ve kanunda Aytaç Doğan'ın olduğu "Taksim Trio" ise Moskovalılara Türk ezgilerinin yer alacağı bir konser sunacak.

Sergi - Fuar - Film Gösterimi

Moskova'da modern dans gösterisinin de sunulacağı etkinlik kapsamında Ara Güler'in de Rusya ve İstanbul'u konu alan fotoğraf sergisi açılacak.

Yılın ikinci yarısında Türk çağdaş sanatının örneklerinin sunulacağı sergiye ev sahipliği yapacak olan Moskova'da "Edebiyat Günleri" ile konferans ve paneller düzenlenecek.

"Türk Kültür Yılı" etkinlikleri, Eylül ayında yapılacak Moskova Kitap Fuarı'na da yansıyacak. Türk edebiyatçılarının davet edileceği fuarda Türkiye'nin tanıtımı yapılacak ve çeşitli yazarların eserleri sergilenecek.

Ruslara, Moskova'da Türk yemekleri de tattırılacak. Türkiye'den tanınmış bir şefin hazırladığı yemeklerin sunulacağı bir davet verilecek.

Etkinlikler, Moskova Film Festivali kapsamında da yürütülecek. Rusya'da çok sevildiği belirtilen "Selvi Boylum Al Yazmalım" filmi, festivalde gösterilecek. Filmin oyuncuları Kadir İnanır ve Türkan Şoray'ın da gösteri için davet edilmesinin planlandığı bildirildi.

Konserler

Rusya'da "Türk Kültür Yılı"nın St. Petersburg ayağı da Tarkan konserinin yanı sıra renkli etkinliklerle geçecek.

Dünyaca ünlü piyano virtüozu İdil Biret'in konseriyle Rus sanatseverlerle buluşacağı etkinlikler çerçevesinde klarnet ustası Selim Sesler de konser verecek.

Ayrıca, caz sanatçısı Kerem Görsev'in St. Petersburg Filarmoni Orkestrası eşliğinde sahneye çıkacağı konserde, klasik müzik ve caz parçaları yorumlanacak.

Soprano ve müzikolog Çimen Seymen'in "müsemma" adlı projesini Rus sanatseverlerin beğenisine sunacağı Türk Kültür Yılı etkinliklerine, Mercan Dede de St. Petersburg'da konser vereceği konserle renk katacak.

Öte yandan, St. Petersburg'da ebru sanatıyla ilgili bir sergi de izlenime sunulacak.

Etkinlikler kapsamında Kazan ve Soçi'de Türk Dünyası Müzik Topluluğu ile Kültür ve Turizm Bakanlığının semah ekibi gösteri sunacak.

Bir Türk rock grubu konser vereceği Soçi'dea Cengiz Baysal Quartet konseri sanatseverlerle buluşurken, piyanist Ayşe İdiz de Kazan ve Soçi'de sahne alacak.

Bu arada Rusya'da kültürel mirasın tanıtılması amacıyla Topkapı eserlerinin yer alacağı bir sergi açılmasının da planlandığı bildirildi

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.