• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Ruslar 20 milyon dolar taktı

Ruslar  20 milyon dolar taktı
TUROFED Başkanı Osman Ayık ile AKTOB başkanı Yusuf Hacısüleyman: Otellerde doluluk yüzde 25,30 azaldı. zararı atlatmak için uğraşıyoruz.

ANTALYA- Rusya'da yaşanan ekonomik krizle birlikte iflas eden tur operatörlerinin piyasaya bıraktığı borcun 250 milyon dolar civarında olduğu iddia edildi. Yılın ilk çeyreğinde Rusya’dan Antalya’ya gelen turist sayısı yarı yarıya azaldı. Bu gelişme öncelikle tur operatörlerini sıkıntıya soktu. Geçtiğimiz aylarda özellikle Rusya’dan turist getiren operatörlerden batanlar olmuştu. Rus turist sayısında yıl bazında beklenen düşüş ise yüzde 25-30 arasında. En iyimser tahminlere göre bile yüzde 15 daralma olacağı ve sektörde 600 bin Rus turist kaybı yaşanacağı öngörülüyor. Devlet politikası sonucu daha çok iç pazara yönelen Rus turist, ayrıca son dakika alımları için beklemede. Turizm sektöründe iflas erteleme talebinde bulunan ya da batan operatörlerin otel ve tatil köylerine borçları önemli bir risk olarak ortaya çıktı. Piyasada birçok firma ya zarar etti ya da kapanmak zorunda kaldı. Otel ve tatil köyleri tur operatörlerinden alacaklarını tahsil edemeyince tedarikçi firmalara da ödeme yapamadı. Tur operatörlerinin batması, zincirleme tüm sektörleri de etkiledi. Batan irili ufaklı tur operatörlerinin sektörde en az 250 milyon dolar borç bıraktığı iddia ediliyor.

rus-turistler.jpg

'İSTİHDAM YÜZDE 25-30 AZALACAK'
Rusya’da Kış Olimpiyatları nedeniyle Kırım ve Soçi bölgelerinde büyük yatırımlar gerçekleştirerek, birçok otel yapıldığını anımsatan Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkan Yardımcısı Yusuf Hacısüleyman, "Bu nedenle Rusya’da iç turizm teşvik ediliyor. Biz de bu eğilimi yakından izliyoruz. Kuşkusuz bunun Türkiye’ye yansımaları da olacak" dedi. Rusya’dan gelecek turist sayısında yüzde 25-30 azalmanın Türkiye’de başta konaklama, yiyecek-içecek olmak üzere tüm sektörleri olumsuz etkileyeceğine dikkati çeken Hacısüleyman, "Rusya’daki ekonomik kriz sadece bu ülkeyi değil Türk ekonomisini de olumsuz etkileyecek. Otellerde doluluk oranları düşeceği için mal satışları da yüzde 25-30 azalacak. İstihdamda da yüzde 25-30 azalma olacak. İşsizlik artacak. Turizm sezonunu daha az zararla atlatabilmek için turizm sektörü olarak devlete sunduğumuz bazı önerilerimiz vardı. Bu önerilerimiz dikkate alındı. Ancak sezonu bekliyoruz" diye konuştu.

'RUBLE 15 GÜNDÜR YERİNDE SAYIYOR'
İlk 3 aylık düşüşün değil yılın genelinin değerlendirilmesi gerektiğini, son 15-20 gündür Rusya’da ruble-dolar dengesi stabilize bir seyir izlediğine dikkat çeken Hacısüleyman, "Bu da sevindirici. Rusya ekonomisi kriz içinde. Türk turizm özel ve kamu kesimi bu konuda gerekli işbirliği yaparak önlemlerini alıyor. Rusya’da 1 dolar 57 ruble. Ama bu son 15-20 gündür stabil devam ediyor. Temennimiz bu stabil durumun daha da iyiye gitmesi. Ancak petrol fiyatlarında halen düşüş devam ediyor. 2015 turizm sezonunda Rusya’dan Türkiye’ye gelecek olan Rus turist sayısında geçen yıla göre yüzde 25-30 düşüş öngörüyoruz" şeklinde konuştu.

'İNDİRİMLER ZARAR ETTİRECEK'
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık da Rusya’daki ekonomik krizin sadece Türk turizmini değil, ülke ekonomisini olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak, "Henüz yansımaları söylemek için çok erken. Ancak Rusya’daki ekonomik krizin asıl yükünü konaklama işletmeleri çekecek" diye konuştu. Ayık, "Rusya’daki ekonomik kriz nedeniyle turist sayısında azalma olacak. Bu da otellerin doluluk oranlarını düşürecek, istihdamda azalma olacak. İstihdamın yüzde 16’sını turizm karşılıyor. Rusya’daki tur operatörleri Türkiye’ye gidecek Rus turist sayısında yüzde 20-25 daralma tahminde bulunuyor. İyimser tahminlere göre yüzde 15 daralma yaşanması 600 bin Rus turist gelmeyecek anlamına geliyor. Rusya’dan müşteri gelse bile zaten yüzde 20-25 fiyat indirimi beklentisi içinde geliyor. İndirim olursa bu da ülke turizm açısından gelir kaybı demek. Turist sayısında azalma olmasa bile fiyatlardaki indirim bizim açımızdan kayıp. Zararın boyutları tahmin edilenlerin çok üstünde olabilir" sözlerine yer verdi.

'TURİZMİN YÜKÜ KONAKLAMA TESİSLERİNDE'
TÜROFED Başkanı Ayık, Rusya krizi nedeniyle turizm sektörünün hükümete bir dizi önerilerde bulunduğunu ve kabul edildiğini, ancak, teşvik ve desteklerde konaklama işletmelerinin unutulduğunu söyledi. Yaşanan doğal afetlerde üretici ve çiftçiler gibi turizm sektöründe de tur operatörleri, seyahat acenteleri ve uçak şirketlerine yapılan destek ve teşviklerin çok önemli olduğunu ifade eden Ayık, şöyle konuştu: "Tüm sektörü ilgilendiren öneriler paketini hazırlayıp ilgili devlet kurumlarına verdik. Elbette tur operatörleri, seyahat acenteleri ve uçak şirketlerine teşvik verilmesi çok önemli. Ama bu öneriler paketinde konaklama tesisleri dikkate alınmadı. Destekler, teşvikler doğru yerlerde kullanılırsa başarılı olur. Sadece Rusya pazarında değil bütün pazarlarda konaklama işletmelerinin de ihtiyacı olan uygulamalar ve destekler devreye sokulmalı. Kısa, orta ve uzun vadede bu işletmelerin dirençlerini arttırmalıyız. Her gelen bizden götürüyor."

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.