• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 21 °C

Polonya’dan İstanbul'a rakip 100 milyonluk havalimanı

Polonya’dan İstanbul'a rakip 100 milyonluk havalimanı
İstanbul Yeni Havalimanı’na rakip olacak yatırımda hedef yıllık 100 milyon yolculuk bir meydan. Polonya bu iş için 19 milyar Euro yatırım yapmayı planlıyor.

VARŞOVA, Polonya’nın başkenti Varşova’ya 40 kilometre mesafede yeni bir havalimanı için düğmeye basılıyor. İstanbul Yeni Havalimanı’na rakip olacak yatırımda hedef yıllık 100 milyon yolculuk bir meydan. Polonya bu iş için 19 milyar Euro yatırım yapmayı planlıyor.

İstanbul Yeni Havalimanı açılış için gün sayıyor. Resmi açılış 29 Ekim’de. 30-31 Aralık’ta da büyük taşınma gerçekleştirilecek. Bu gelişmeler yaşanırken İstanbul Yeni Havalimanı’na en büyük rakip Polonya’dan çıktı. Bir dönem Polonya’nın milli havayolu şirketi LOT’u almak için Türk Hava Yolları talip olmuştu.

Varşova’ya hizmet veren Frederic Chopin Havalimanının şehir sınırları içinde kalması ve kısıtlı kapasitesi sebebiyle büyümeye elverişli olmadığı için Polonya yeni yatırım için düğmeye bastı. Avrupa Birliği içinde Polonya, yıllık yüzde 3 büyüme ile Avrupa Birliği’nin en büyük sekizinci ekonomisi.

Varşova Frederic Chopin Havalimanı'nın etrafının binalarla dolması ve büyüyememesi, Polonya sivil havacılığının en büyük sorunlarından biri.

varsova-havalimani-001.jpgHAVACILIKTA MERKEZ OLACAK 

Bloomberg’te yayınlanan habere göre, yapılan araştırmalar, Orta Avrupa’da, Londra Heathrow, Paris Charles de Gaul ve Amsterdam Schipol gibi havalimanları ile rekabet edecek bir ‘hub’ yani büyük şirketlerin uçuş gerçekleştireceği, transit noktası olabilecek bir ‘hub’ eksikliğine dikkat çekiliyor. Hub’lar sadece bulundukları şehir ve ülkelere değil aynı zamanda komşu ülkelerin de hava taşımacılığında merkez haline gelmekte. Böyle bir Hub’ın kurulmasının Polonya büyüyen Polonya ekonomisine ivme katması plalanıyor.

varsova-havalimani-002.jpgLOT’UN BÜYÜME PLANLARI İLE UYUMLU BİR ATILIM

Milli havayolu LOT da yeni havalimanı projesine olumlu bakıyor. LOT’un Orta Avrupa’daki en büyük bağlantılı havayolu olma isteği ve yıllık yolcu kapasitesini üç kat arttırma planları var. 38 milyonluk bir pazarı olan LOT’un Orta Avrupa’da ana aktör olması en olası havayolu şirketi. Şirketin bu sene 9 milyon yolcu taşıması beklenmekte. Havayolunun filosunda 73 uçak bulunuyor.

Yeni projenin hayata geçmesiyle birlikte LOT'un da bu büyemeye hazır olması gerekiyor. Bir dönem özelleştirme listesine konulan havayolu için ortaklıklar gündeme gelebilir. 

PROJE PARA İSRAFI MI?

Öte yandan projeye muhalif olanlar paranın havalimanı projesiyle israf edileceğini. Bunun yerine otoyollar ve demiryollarının geliştirilmesinin daha mantıklı olacağını. Varşova’nın hali hazırda faal olarak kullanılan iki havalimanının da geliştirilebileceğini belirtiyorlar. Baranow sakinleri de yapılan oylamalarda projeyi reddettiler.Havalimanının inşaası köylerinin yerinden edilmesi anlamına geliyor.

Eleştirilere rağmen yetkililer projenin yürülükte olduğunu açıkladılar. Yeni havalimanı 40 kilometre uzakta olmasına rağmen kurulacak tren bağlantısı ile Varşova’ya 15 dakikalık mesafede olacak. Böylece mesafe sorun olmaktan çıkacak. Projenin 2021’de başlayıp, 2027 yılında  uçuşlara açılması planlanmakta. İlk fazda 9 milyar Euro harcanacak. Aşamalar tamamlandıkça toplam yatırım 19 milyar Euro’ya ulaşacak.

Kaynak: Bloomberg

Kaynak: Kokpit
Bu haber toplam 3813 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.