• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Antalya 10 °C

Plotlar ve uçuş personelinin yolcularla maske savaşı

Plotlar ve uçuş personelinin yolcularla maske savaşı
Yolcuları maske takmadıkları için uçaktan indiren bir havayolu pilotu, asi yolcularla nasıl başettiklerini ve olayları anlatıyor

NEW YORK - Pilotlar ve uçuş görevlileri, pandemi döneminde gökyüzünde artan şiddet olaylarıyla uğraşmak zorunda kalıyor. Uçakta maske takma mecburiyeti üzerine artan gerilimler, bazı uçuşlarda tartışmalı ortamlar yaratıyor

"Maske takmayı sevmiyorum, takmak istemiyorum, maske takmalarını istemekten nefret ediyorum. Ama bu noktada başka seçeneğimiz yok" diyen bir havayolu pilotu, asi yolcularla nasıl başa çıktığını ve olaylar meydana geldiğinde kokpitte neler olduğunu paylaştı.
Havayolu endüstrisi, maske mecburiyetinde gerilim arttıkça uçaklarda benzeri görülmemiş düzeyde şiddet olaylarıyla karşı karşıya kayıyor. ABD'de, Temmuz ayı başlarında Federal Havacılık İdaresi tarafından uçakta 3.200'den fazla asi davranış vakası rapor edildi .

plotlar.jpegKabin memurları asi yolcularla doğrudan ilgilenmekle görevlendirilirken , uçağın pilotları kokpitin güvenliğini sağlamak, havayollarının merkezi ile iletişim kurmak ve en önemlisi uçağı uçurmaya devam etmek zorundadır.

Büyük bir ABD havayolu şirketinin kaptanlarından biri, pilotun bu olaylara bakış açısı hakkında özgürce konuşabilmesi için, kimliğinin saklı kalması koşuluyla Insider ile görüştü.

KÜFÜRLÜ YAZI
Yaklaşık 30 yıllık pilot havayolu endüstrisinde uçak içi şiddetin nadir olduğunu bildirdi. Los Angeles'ta uçak kabin görevlisi, maske takmayan sorunlu bir yolcunun elindeki maskede bulunan hakaret dolu yazıyı pilota bildirdiğinde olay meydana geldi. Kabun görevlisi “Yolcunun maskesinin üzerine büyük kalın sarı harflerle 'siktir git' yazıyordu" dedi.

Yolcu, sonunda uçuş kapısı görevlisinin isteği üzerine maskeyi ters yüz etti. Pilot, uçağa bindikten sonra maskesini çıkaran sorunlu yolcuyla konuşmak istedi.

Ancak yolcu aynı tutumu sürdürünce uçaktan atıldı ve bir sonraki uygun uçuşa gönderildi.

KABİN GÖREVLİSİNE KÜFÜR ETTİ
Başka bir olay, iki yolcunun ekstra bacak mesafesine sahip bir bölüme geçmeye çalıştığı bir uçuşta meydana geldi. Yapamayacakları söylendi ve maske kuralını çiğnemeye başladılar. Yeme ve içme için verilen aradan yararlanmaya çalıştılar.

Uçuş görevlileri, çifte lokmalar arasında maske takmalarını hatırlattı.
Kadın yolcu kabin görevlisine: "Evet, şimdi yemek yiyoruz, kaltak. Siktir olup gidebilirsin" dedi.
Kabin görevlileri kokpiti arayıp yolcuları uçaktan indirmeye karar verdiğinde uçak kalkış için piste yaklaşıyordu.

Pilot, ‘Tatile giden bir aile ile yolculuk ederken babanın yaramazlık eden çocukları aracı geri döndürmekle korkutması gibi durumdu. Olay havada meydana gelmiş olsaydı. Hedefe devam m.ı yoksa yön değiştirme mi yapılacağına karar vermek gerekiyordu” dedi.

American Airlines'ın kaptanı ve Müttefik Pilotlar Birliği sözcüsü Dennis Tajer, Insider'a, yalnızca sorun kontrol altına alınamaz ve dikkat dağınıklığının uçuşa devam edemeyecek kadar büyük olması durumunda yönlendirmenin dikkate alınacağını söyledi.

Tajer, olaylar hakkında şunları anlattı: "Herhangi bir asi yolcu olayındaki amacımız, herkesi güvende tutmak için gerilimi azaltmak ve kontrol altına almaktır. Herhangi bir nedenle sınırlama söz konusuysa, o zaman havayolu güvenliğiyle görüştükten sonra kaptan son uyarısı yapar.

Pilotlar ayrıca, kokpit güvenliğini tehlikeye atacak ve uçağı uçurmaktan başka bir dikkat dağıtıcı olay veya sorunlarla başa çıkmak için kokpitten ayrılamaz. Tajer, kokpit ortamında her zaman tüm olasılıklar için tam teyakkuzdayız.

Asi yolcuları yerdeki sevk görevlilerine bildirmek gerekiyor. İlgili departmanlar ve kişiler de devreye girerek pilotun asıl işini yapmasına yardımcı oluyorlar.

Pilotlar uçağın güvenliğini sağlamak ve havayolunun belirlediği kuralları uygulamak zorundalar.”
 

Bu haber toplam 1102 defa okunmuştur
Etiketler: ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.