• BIST 9057.89
  • Altın 2292.138
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0981
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

PIT Raporu: Türkiye, Yunanistan’ın liderliğini ele geçirdi

PIT Raporu: Türkiye, Yunanistan’ın liderliğini ele geçirdi
Polonya Turizm Odası (Polska Izba Turystyki) Polonyalıların 2021 yaz sezonunda yurt dışı tatillerine yönelik tercihlerini ortaya koyan bir rapor yayınladı.

VARŞOVA - Polonya Turizm Odası’nın hazırladığı raporun sonuçları 2021 yaz sezonunda Polonya vatandaşlarının tatil tercihlerini ortaya koydu. Paket turlar kapsamında bir süredir Polonyalıların en çok tercih ettiği destinasyon olan Yunanistan ikinciliğe geriledi.

Polonya Turizm Odası (Polska Izba Turystyki) Polonyalıların 2021 yaz sezonunda yurt dışı tatillerine yönelik tercihlerini ortaya koyan bir rapor yayınladı. Rapora göre, paket turlar kapsamında en çok tercih edilen ülkeler sıralamasında bu yıl Yunanistan’ı geride bırakan Türkiye ilk sırada yer aldı.

PAKET TURLARDA TÜRKİYE BİRİNCİ

Son yıllarda tur operatörleri ve seyahat acentaları ile tatile giden Polonyalı turistlerin destinasyon tercihlerinde Yunanistan ilk sırada yer alırken; bu yıl Türkiye liderliğe geçti.

En popüler ülkeler sıralamasında Türkiye’yi Yunanistan izlerken; Yunanistan’ı sırasıyla Bulgaristan ve Mısır takip etti.

Rapora göre bu yıl seyahat acentaları vasıtasıyla tatile gidenlerin en çok tercih ettiği ülkeler; bu dört ülke oldu.

Polonya Turizm Odası, bu raporu Polonya’da faaliyet gösteren online rezervasyon platformları ve seyahat acentaları arasında yer alan lato.pl, travelplanet.pl ve fly.pl’nin verilerinden yararlanarak hazırladı.

Bu kapsamda sadece Haziran ayı başından Eylül ayının sonuna kadar olan veriler mercek altına alındı.

İSPANYA GÜÇ KAYBETTİ

İspanya’nın pandemi nedeniyle gücünü kaybetmesiyle Bulgaristan üçüncülüğe kadar tırmandı.

2021 yaz sezonunda İspanya ise, Mısır’ın ardında kalarak beşinci sıraya kadar geriledi. Seyahat acentaları kanalıyla tatile çıkanların %3.3’ü Hırvatistan’ı tercih etti ve Hırvatistan ilk on arasında yer aldı.

KENDİ İMKANLARIYLA SEYAHAT EDENLER HIRVATİSTAN’I TERCİH ETTİ

Fakat bireysel imkanlarıyla, tatile çıkan Polonya vatandaşları göz önüne alındığında önemli bir kısım Adriyatik Denizi’ni ve Hırvatistan’ı tercih etti.

2021 yaz sezonunda yaklaşık 970 bin Polonyalı turist kendi araçlarıyla Hırvatistan’a seyahat etti. Bu rakamla Hırvatistan, Polonya’da en çok tercih edilen destinasyon sıralamasında ilk sıraya yükseliyor.

polonya-turizm-odasi.jpegPolonya Turizm Odası (PIT) Raporu’nda 2021 yaz sezonunda seyahat acentaları kanalıyla tatile çıkan turist sayılarının ülkelere göre dağılımına ilişkin rakamlar paylaşılmasa da 2019 yılında bu rakamlar: Yunanistan: 1 milyon, Türkiye 850 bin, Bulgaristan 420 bin Polonyalı turist şeklindeydi.

polonya-turizm-odasi-.jpeg
EN POPÜLER DESTİNASYONLAR

Paket turlar için destinasyonlar bazında bakıldığında Antalya %21.2 oranıyla en çok tercih edilen destinasyon oldu. İkinci destinasyon ise Bulgaristan’daki Sunny Beach (%9.3) oldu. Bu destinasyonu Yunan Adaları izledi: Girit (%7.8), Rodos (%5.9), Zakynthos (%3.7), Korfu (%3.1).

Mısır’ın tatil beldeleri Hurghada %5.1 ve Marsa Alam %3 oranıyla listede yer alırken; Bodrum da %4.9 oranıyla bir diğer Türkiye destinasyonu oldu.

polonya-turizm-odasi--001.jpegPandemi koşulları nedeniyle Polonyalılar bu yıl tatil rezervasyonlarını daha geç yaptılar. Tatile çıkanların %62’si rezervasyonlarını tatile çıkmadan bir ay önce yaparken; %30’u tatile çıkmadan 10 gün önce yaptı.

Konaklama tercihlerinde de değişim yaşandı 2019 yılında 5 yıldızlı otelleri tercih edenlerin oranı %24.8 seviyesindeyken bu yıl bu oran %32.8 seviyesine yükseldi. Travelplanet.pl sözcüsü Jarosław Kałucki, bunun coronavirus pandemisinden kaynaklandığını belirtti.

polonya-turizm-odasi--002.jpegORTALAMA TATİL FİYATLARI

Bu yıl Polonyalılar tatil için ortalama kişi başı 2.512 PLN (yaklaşık 5 bin TL) ödedi. Bu rakam 2019 yılına göre %3 oranında 72 PLN artış gösterdi. 2019 yılında Polonyalılar tatil için ortalama 2.440 PLN ödemişlerdi.

Kaynak: Polonya Turizm Odası
Bu haber toplam 734 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.