• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Piramit yapan elini cebine atacak

Piramit yapan elini cebine atacak
Mısır Antik Eserler Konseyi piramitler ve sfenksleri inşa edenlerden telif hakkı alınmasını öngören bir yasa tasarısını yakında onaylayacağını söyledi.

KAHİRE- Mısır Antik Eserler Konseyi Başkanı Zahi Havas Mısır Parlamentosu'nun piramitler ve sfenksleri gerçek boyutta inşa edenlerden telif hakkı alınmasını öngören bir yasa tasarısını yakında onaylayacağını söyledi.

 

Las Vegas ve Tokyo'da temalı tatil köylerinin sayısındaki artış Mısır'ı harekete geçirdiği, bundan sonra piramit ve sfenksleri kendi ülkelerinde uyarlayan her şirketin Mısır'a bu uygulaması için telif hakkı ödemek zorunda kalacağı bildirildi.

 

Mısır hükümeti, böylelikle elde edilecek geliri de bu tarihi bölgelerin korunması için harcayacak.

 

Las Vegas'taki Luxor Oteli telif hakkı ödeyebilir

 

Havas BBC'ye yaptığı açıklamada bakanlar komitesi tarafından halihazırda onaylanmış olan tasarıyla sağlanacak paranın, eski eserlerin bakım masraflarına harcanacağını belirtti.

 

Zahi Havas "Yeni yasayla Mısır müzelerinde sergilenen herhangi bir eserin gerçek boyuttaki benzerlerinin yapılmasına izin verilmeyecek. İkincisi eski Mısır'ın sfenks, piramitler, Karnak Tapınağı ve Tutankamun'un mezarı gibi büyük eserlerinin ticari olarak kullanımı kontrol edilecek. Özel kullanım için de olsa Mısır hükümetinin onayı gerekecek." dedi.

 

Havas, bu yasayı çiğneyenlerin Mısır mahkemelerinde yargılanmasını istediğini belirtirken çalıntı eser ticareti yapanlara daha ağır cezalar verildiğini görmek isteğini ifade etti.

 

Uzmanlar bu yasayla dünya çapında Mısır eserlerinin tema olarak kullanıldığı tesislerin sıkıntı yaşayabileceğini belirtiyor.

 

Havas Amerika Birleşik Devletleri'nin Las Vegas kentinde bulunan piramit şeklindeki Luxor otelinin de bu kategoriye girdiğini söyledi.

 

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.