• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Pilot 'durum bilincini' yitirmiş

Pilot 'durum bilincini' yitirmiş
Atlasjet'in karakutusu açıldı ve 'kokpit ses kayıt cihazı'nın arızalı olduğu ve kazaya pilotun 'durum bilincini yitirmesi' (vertigo) yolaçtığı belirlendi.

İSTANBUL- Isparta'da 30 Kasım 2007 tarihinde düşen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği Atlasjet Hava Yolları'na ait MD-83 tipi yolcu uçağının Almanya’ya gönderilen karakutusundan ilk sonuçlar geldi.
Pilotların konuşmasını kaydeden 'kokpit ses kayıt cihazı'nın arızalı olduğu ve seslerin kısmen kaydedildiği tespit edildi. İlk bulgulara göre, kazaya pilotun 'durum bilincini yitirmesi' (vertigo) yolaçtığı belirlendi.

 

Uçuş Bilgileri Kayıt Cihazı'ndan alınan veriler ile 6 kişilik Kaza-Kırım Heyeti'nin Ankara, İstanbul ve Antalya radar görüntüleri üzerinde yaptığı çalışmalar sonucu kazanın nedenlerinin  netleşmeye başladığı bildirildi.

 

Hazırlanan rapora göre pilot, ufuk çizgisini kaybedince, cihazların verdiği bilgi yerine kendi sezgi ve yeteneklerine güvendi, Süleyman Demirel Havaalanı'na yaklaşınca da farklı bir rota izleyerek tepeye çarptı.

 

Pilot durum bilincini yitirdi

Çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bulgulara göre, ufuk çizgisini kaybeden pilotun, havacılık dilinde "durum bilincini yitirme' olarak adlandırılan sorunla karşı karşıya kaldığı belirtiliyor.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, "Veriler pilotun, durum bilincini yitirdiği üzerinde yoğunlaşıyor" dediler. Durum bilincini yitiren bir pilotun, uçağın aletlerinin verdiği bilgiye değil, kendi sezgi ve yeteneklerine göre hareket etmeye başladığı ifade ediliyor.

 

MD uçakları teknolojik açıdan yetersiz

İleri teknoloji ürünü uçaklarda pilotun uçağa belli bilgileri yüklediği, uçağın da bu bilgiler çerçevesinde uçuşunu yaparak, alçalıp yükseldiğini söyleyen havacılar, MD uçaklarında bu tür teknolojik sistemlerin olmadığını belirtiyorlar. Bu nedenle pilotun tüm bu işlemleri  kendisinin yerine getirdiğini ifade eden uzmanlar, bu durumun insani hataları büyük ölçüde artırdığını söylüyorlar.

 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü yetkilileri, kazanın nedeninin tam olarak ortaya konulması için çalışmaların sürdüğünü belirttiler.

 

Enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor

Düşen uçağı Atlasjet Havayolları şirketine kiralayan World Focus şirketi, Prima Havayolları ve Uçak Bakım Şirketi ile ilgili kamu kurumundan gelen ekibin, uçağın düştüğü Türbetepe'deki enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor. Enkaz kaldırma çalışmalarının yüzde 70'inin tamamlandığını belirten yetkililer, hava şartlarının iyi gitmesi durumunda çalışmaların iki gün içinde tamamlanacağını kaydettiler.

Yetkililer, toplanan enkaz parçalarının kamyonlara yüklenerek, şirket tarafından Isparta Organize sanayi bölgesinde kiralanan bir depoya gönderildiğini söylediler.

 

ABD’li hukuk bürosu avukatları Isparta’da

Ayrıca, ABD'li bir hukuk bürosunun avukatlarının, kazada hayatını kaybeden 57 kişinin yakınlarından vekâlet alarak, McDonell Douglas ve Boeing şirketi aleyhine tazminat davası açmak için Isparta'ya geldiği bildirildi.

Dünyadaki uçak kazalarını yargıya taşıyarak kazandıkları davalarla ünlü olan Ribbeck Low Hukuk Bürosu’ndan Avukat Monica Kelly, amaçlarının, uçak faciasının sebebini ortaya çıkarmak ve ölenlerin yakınlarına tazminat imkânı yaratmak olduğunu söyledi.

 

Yardımcısı Claude Jobin ile kazada ölenlerin yakınlarıyla görüşeceklerini dile getiren Kelly, tazminat davası açabilmek için vekâlet almayı amaçladıklarını belirtti. Kelly, "İki hafta içinde McDonell Douglas ve Boeing şirketi başta olmak üzere, ilgili kişi ve kuruluşlara Chicago'da tazminat davası açacağız" dedi. Kelly'nin verdiği bilgiye göre ABD'den gelecek bir uzman da enkazda inceleme yapacak.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.