• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • Antalya 17 °C

Pandemide turizmden çekilen personel nasıl geri gelecek?

Pandemide turizmden çekilen personel nasıl geri gelecek?
Turizm tesislerini pandemide başka işlere yönelen turizm çalışanlarını 2021 yılı için geriye getirme endişesi sardı

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA
- Oteller, pandemi döneminde başka işlere yönelen veya turizmden soğuyan turizm çalışanlarını 2021 yılı turizm sezonunda nasıl geriye getirecekleri endişesi sardı. Turizmin önümüzdeki dönemde en büyük sıkıntısının yetişmiş ve kalifiye eleman bulmakta zorluk çekeceğini belirten tesis sahipleri “Türkiye turizminin kalitesini çalışanlarla yukarıya çektik. Kalifiye çalışanlar olmayınca önümüzdeki sezonda turizmde hizmet kavramı geriye sayacak” dediler.

turizmden-cekilen-personel-.JPG

ANTALYA’DA 260 BIN TURİZM ÇALIŞANI IŞSIZ

Toplam 670 bin yatak kapasiteli Türkiye turizminin önemli şehri Antalya'da 340 bin SGK'lı turizm çalışanı bulunuyor. 300 bin yatak kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük turizm destinasyonu Side-Manavgat'ta 114 bin turizm çalışanı bulunuyor.
Antalya Turizm Çalışanları Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu Başkanı Emel Soykan, 1998 turizm sezonun sonu ile 2020 pandemi döneminden bu yana Antalya'da 320 bin turizm çalışanından 260 binin işsiz olduğunu söyledi.

turizmden-cekilen-personel--001.JPGGERI GETIRMEK ÇOK ZOR OLACAK
340 bin turizm çalışanından 140 binin kısa dönem işsizlik ödeneğinden yararlandığını belirten Emel Soykan, ''İki sezon ve pandemide turizm çalışanları işsiz kaldı. Bu işsiz kalmaya bağlı Antalya ve turizm destinasyonlarına çalışmaya gelen turizm çalışanlarının yüzde 60'ı memleketlerine geri döndü. 2021 turizm sezonunda turizm çalışanları geri getirmek çok zor olacaktır. Pandemi döneminde her yönüyle turizm çalışanları ortada ve çaresiz kaldı. Zaten Antalya'da turizm sezonu 6-7 ay ile sınırlı olduğu için turizm çalışanları turizmi bir iş kolu görmeyi daha da pekiştirdi. Buda otel sahiplerini ve turizmcileri daha zor durumda bırakacaktır. '' dedi.

tisoyab-baskani-huseyin-aydogan.JPGMÜŞTERİ MEMNUNİYETİNİ YÜZDE 80 TURİZM ÇALIŞANI SAĞLIYOR
Manavgat Titreyengöl - Sorgun Turizm Yatırımcıları (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, pandemi döneminin turizmde tüm planlamaları altüst ettiğini söyledi. Pandemi döneminde otelciler kadar en fazla mağdur olanların turizm çalışanları olduğunu belirten Hüseyin Aydoğan, şunları anlattı: ''2020 yılı turizmciler ve çalışanları için kayıp yıl oldu. Turizm sektöründe müşteri memnuniyetini yüzde 80 oranında kalifiye turizm elemanı oluşturur. Zaten Antalya'da turizmin 6-7 ay ile sınırlı olması turizm çalışanlarını turizmi iş kolu olmada zorlaştırıyordu. Pandemi döneminde işsiz kalınca iş kolu olur da daha da pekiştirdi. 2021 yılı turizm sezonu nda kalifiye eleman bulma ve turizmde tutma zorlaştırdı. Bir kaliye turizm elemanı yetişmesi kolay olmuyor. Turizmde kalıcı olmanın yolu kalifiye elemanda geçer Turizmde kalifiye elemanın misafire yaptığı hatanın telafisi yoktur. Bölgemizde turizm çalışanları uzun süreli işsiz kaldığı için memleketlerine göç fazla oldu.2021 turizm sezonu öncesi tüm turizm çalışanlarını toplamak çok zor olacaktır. Kalifiye elemanı elimizde tutmak zorundayız. İnsanlar doğdukları yerde değil; doydukları yerde mutlu olursa turizm çalışanı turizmi kalıcı iş kolu görür.''

Bu haber toplam 2447 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.