• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Padişah II. Abdülhamid anıldı

Padişah II. Abdülhamid anıldı
Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid, vefâtının 90. yıl dönümünde İstanbul, Cağaloğlu'ndaki türbesinde düzenlenen törenle anıldı.

İSTANBUL- Osmanlı padişahlarından II. Abdülhamid, vefâtının 90. yıl dönümünde İstanbul, Cağaloğlu'ndaki türbesinde düzenlenen törenle anıldı.

Abdülhamid'in torunlarının da katıldığı törende konuşan eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın, Osmanlı İmparatorluğu'nun; Anadolu'da, Balkanlar'da, Kafkaslar'da Arap ülkelerinde Türkler'e gurur yaşattığını belirterek, şunları söyledi:

"Osmanlılar, Türk ve İslam dünyasının temsilcisi olarak 10. asırdan, geçen yüzyıla kadar hiçbir zaman Türkler'in başı öne eğik dolaşmasına izin vermediler. Ancak bugün Osmanlı hanedanı üyelerinin nasıl yaşadıklarına dikkatinizi çekmek istiyorum. Osmanlı hanedanı mensupları çok büyük fakr-u zaruret içinde yaşadılar. Çok sıkıntı çektiler. Şu anda da devam ediyor. Bize gurur yaşatan bu insanları biz şu anda gururlu yaşatabiliyor muyuz? Bunu sorgulamamız gerekiyor." .

Fatih Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet İpşirli de II. Abdülhamid'in, dünya tarihinin yetiştirdiği iz bırakmış hükümdarlardan biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Abdülhamid, gelmiş geçmiş en büyük reformcu, sahip olduğu değerleri ön planda tutan büyük bir devlet adamı, çok yönlü bir padişahtı. Osmanlı'nın örf, âdet ve kanunlarını benimsemiş ancak hep ileriye bakan bir padişahtı. Medreseler onun döneminde hep ıstırap çekmiş ama pek çok okul onun döneminde açılmıştır. Atatürk de dahil Cumhuriyeti kuran pek çok kişi bu okullarda okumuştur. Kalıcı müesseseler ortaya koymuştur. Saray'da ikinci arşiv kurmuştur. Şu anda onun döneminde kurulan arşivde henüz incelenmemiş olan 16 bin 300 defter var. Ancak hâlâ Abdülhamid'in biyografisi yazılmış değil. Doğrusu diğer padişahların da biyografileri yok. Türk büyüklerinin biyografilerinin yazılması gerekiyor."

Gazeteci Avni Özgürel de her konuda rasyonel bir padişah olan Abdülhamid'in modernleşmeyi şekilden çıkartıp bilime, fenne ve teknolojiye taşıdığını söyledi.

II. Abdülhamid döneminin hep sansür anlayışından söz edildiğini, ancak, bugün o dönemin sansür anlayışının mumla arandığını savunan Özgürel, her şeyin insaf ölçüsünde değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Tertip Heyeti Başkanı Mehmet Tosun'un 1997 yılından bu yana, 6. kez düzenlediği törene, bilim adamlarının yanı sıra, II. Abdülhamid'in torunları Harun Osmanoğlu ile Abdülhamid Kayhan Osmanoğlu da katıldı. 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.