• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • Antalya 28 °C

Ozjet'in 2 uçağında tehlike

Ozjet'in 2 uçağında tehlike
Avustralya’ da ucuzcu Ozjet hava yollarının iki uçağı iki gün arayla Norfolk adasına inerken ve Brisbane’e giderken havada büyük tehlike atlattı.

Ünal Başusta-Türkiye Turizm


NORFOLK- Avustralya’ da ucuzcu Ozjet hava yollarının iki uçağı iki gün arayla havada büyük tehlike atlattı.
Ozjet’in 30 yıllık B-737-200 uçağı yeni yıl gecesi Brisbane’den Norfolk adasına inerken kötü hava nedeniyle son anda inişini ikinci defa iptal ederek yükselirken oluşan slat arızası uçağın şiddetli bir şekilde sarsılarak ve yalpalayarak uçmasına neden oldu. 15 dakika kadar çok şiddetli bir şekilde devam eden bu titreşim ve aerodinamik dengesizlik daha sonra pilotlar tarafından bir dereceye kadar kontrol altına alınabildi.
Hayatlarından endişe ederek panikleyen yolcular inilecek hava alanlarınında kötü hava şartları nedeniyle kapanması nedeniyle can yeleklerini giyip denize iniş için talimat verilmesi üzerine dahada perişan oldu. Kötü havanın yarattığı dalgaların büyüklüğü ve bu bölgenin meşhur köpek balıklarının bolluğu denize inme opsiyonunuda çok tehlikeli bir hale getirdi.

İnişten sonra uçağın sağ dış slat (uçak kanatlarının ön kısmında bulunan ve kalkış ve inişte uçağın daha az süratte havada tutunmasını sağlayan aerodinamik uzantılar) pistonunun bozularak slatların kapanmasını önlediği anlaşıldı.

Sivil havacılık otoriteleri uçağın kara kutularına tahlil için el koydu..

 

Yolcular pilotların ve kabin personelinin bu çok tehlikeli kriz anındaki profosyanel davranışlarını çok takdir ettiklerini söyledi.

 

Aynı şirketin ikinci olayında ise Port  Moresby’den  Brisbane’e giderken oluşan çok şiddetli vibrasyon nedeniyle Papua Yeni Gine’ye geri döndü.

Yapılan araştırmalar uçağın lateral trim tab’lerinden birinin yarısının koptuğunu gösterdi. Bu uçuştatada kabin ekibi yolcuları denize iniş ihtimali için hazırladı. Bu uçuştada yolcular oluşan çok şiddetli vibrasyon ve uçağın denize inme ihtimali karşısında son derece korkulu anlar yaşadı.

OzJet uçuşlarına başlamadan evvel filosundaki uçaklarına Romanyada 18 000 saatlik D-check, büyük bakımı yaptırmıştı.

Bu bakımda uçağın bütün komponentleri sökülüp test edildikten sonra yerine takılır, gereken parçalar değiştirilir. Genellikle yaşlı uçaklarda oluşan fatik çatlamaları ve kırılmaları bazen imalat hatası nedeniyle her türlü ve yeni uçakta da oluşabilir.

 

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.