• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 27 °C

Özbekler Tekkesi müze olsun

Özbekler Tekkesi müze olsun
Üsküdar İmar ve Kültür Derneği Genel Başkanı Altan Dölarslan: Özbekler Tekkesi “Milli Mücadele Müzesi” olarak turizme açılsın

Kadir Toprakkaya-Kadıköy Life / Türkiye Turizm


İSTANBUL- Üsküdar İmar ve Kültür Derneği, yakın tarihimizde önemli bir yeri olan Özbekler Tekkesi’nin “Milli Mücadele Müzesi” olarak düzenlenmesini istiyor.
Derneğin genel başkanlığını yapan H. Altan Dölarslan, bu konuda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başta olmak üzere, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a mektup yazarak, şu görüşlere yer verdi:

KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA ÖNEMLİ YERİ VAR
”Özbekler Tekkesi yıllarca Üsküdar ve çevresine hizmet vermiştir. Milli mücadele yıllarında Anadolu ile İstanbul arasında bir nevi posta merkezi görevini üstlenmiş, Anadolu’ya gizlice sevk edilen silahların toplanmasına aracılık ederken, diğer yandan çarpışmalarda yaralanan gazilerin ön tedavileri bu merkezde sağlanmıştır. Bu nedenledir ki, ulu önder Atatürk, bütün tekkelerin kapatılmasını emrederken, bir tek Özbekler Tekkesi’ni bu emrin dışında tutmuştur.”

 

AHMET ERTEGÜN RESTORE ETTİRMİŞTİ

1990 yılından bu yana tekkenin virane durumundan kurtarılması için çaba harcayan Üsküdar İmar ve Kültür Derneği, konunun gündeme gelmesini sağlayarak, 1994 yılında Türk Amerikan Derneği Başkanı olan ve geçtiğimiz yıl vefat eden Ahmet Ertegün’ün desteğiyle yapıyı restore etmişti. Zamanın başbakanı Tansu Çiller ve Amerika Birleşik Devletleri eski dış işleri bakanlarından Henry Kissenger’ın da katıldığı bir törenle açılışı yapılmış, 1996 yılında bakanlar kurulu kararı ile vakıf hizmetlerinde kullanılması şartıyla 10 yıllığına Münir Ertegün Vakfı’na tahsis edilmişti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.