• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 27 °C

Osmanlı Devleti'nin ilk savunma sanayii tesisi yenilendi

Osmanlı Devleti'nin ilk savunma sanayii tesisi yenilendi
Vakıflar Genel Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Kırklareli İl Özel İdaresi tarafından Kırklareli Demirköy'derestore edilen ve Osmanlı'nın ilk savunma sanayi tesisi olarak kullanılan Fatih Dökümhane Camii ve Sosyal Tesis 1.Etabı açıldı

DEMİRKÖY / KIRKLARELİ - Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, tarihi mekanı canlandırırken, mirasları olan savunma sanayiini de canlandırdıklarını belirterek, “Savunma sanayimizde yerlileştirme oranını liderliğinde yüzde 30'dan yüzde 70'in üzerine çıkardık. Başkanımızın. Bu başarının arkasında atalarımızdan aldığımız ilham var. Bu yer olmadığı gibi İstanbul'un fethi de zor olacak ve belki hiç olmayacak; Savunma sanayimize dış müdahaleyi yakalarsak bugün başarıya açık, komşu olarak istikrarı bozan bir Türkiye'ye sahip olacaktır. " dedim.

Bakan Varank, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Kırklareli İl Özel İdaresi tarafından Kırklareli Demirköy'de restore edilen ve Osmanlı'nın ilk savunma sanayi tesisi olarak kullanılan Fatih Dökümhane Camii ve Sosyal Tesis 1.Etabının açılışını yaptı. 

fatih-dokumhane-camii-ve-sosyal-tesis.jpgBİZANS DUVARLARINI YIKAN TOPLAR

İstanbul'un fethi sırasında burası, Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası Molla Gürani'nin yönlendirmesiyle fetih hazırlıklarında kullanılmaya başlandı. Yıkılmaz olduğu söylenen Bizans surlarını yıkmak için Fatih'in bizzat kendisinin çizdiği toplar buraya atılıyor. Dökülen topların matkapları Edirne'de yapılır ve İstanbul'un fethinde bu toplar Bizans surlarını yıkar.

EN YÜKSEK TEKNOLOJİ

Bir devri kapatıp açan bu yer, 19. yüzyılın sonlarına kadar aktif olarak kullanılmaktadır. Yüzyıllardır Osmanlı ordusuna hizmet ediyor. Burada yapılan kazılarda ortaya çıkarılan yapılar bize dökümhanenin zamanının en ileri teknolojisine sahip olduğunu gösteriyor.

SAVUNMA SANAYİİNE HİZMET

Eritme fırınları, servis alanları, üretim ve depolama tesisleri ve arkamdaki tarihi cami ile burası yüzyıllar boyunca Osmanlı savunma sanayisine hizmet etti. Kültür ve Turizm Bakanlığımız, Trakya Kalkınma Ajansımız ve Kırklareli İl Özel İdaresi böylesine tarihi ve anlamlı bir mekanın canlandırılması noktasında güçlerini birleştirdiler.

SOSYAL TESİS ALANI

Öncelikle camiimiz Edirne Vakıflar Genel Müdürlüğümüz tarafından yaklaşık 1 milyon TL bedelle restore edildi. Trakya Kalkınma Ajansımız ve İl Özel İdaremiz ile buranın daha rahat gezilebilmesi için; Turizm danışma ofisi, yöre halkının satış yapabileceği küçük bir market ve otopark gibi bu yerin çehresini değiştiren 1. Etap sosyal tesis alanının yapımını tamamladık. Bu projenin maliyeti yaklaşık bir milyon liraya ulaştı.

SAVUNMA SANAYİİ

Bu tarihi mekanı canlandırırken, buranın mirası olan savunma sanayimizi de canlandırdık. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde savunma sanayimizde yerlileşme oranını yüzde 30'dan yüzde 70'in üzerine çıkardık. Bu başarının arkasında atalarımızdan aldığımız ilham var. Bu yer olmadığı gibi İstanbul'un fethi de zor olacak ve belki hiç olmayacak; Savunma sanayimize dış müdahaleyi yakalarsak bugün başarıya açık, komşu olarak Türkiye istikrarı bozacaktır.

BÖLGENİN GELİŞİMİNE KATKI

Fatih Dökümhane gibi bir değeri yeniden canlandırmak, bölgemizin kalkınmasına büyük katkılar sağlayacaktır. Savunma sanayimizin de temelleri burada atılıyor. Atalarımızın yeni teknolojilere önem vererek neler başardığını görmek önemlidir.

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Fatih Dökümhane'nin Osmanlı Devleti'nin ilk savunma sanayi tesisi olduğunu ve büyük önem taşıdığını belirterek, bu kapsamda yapılan çalışmalara değindi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, “Bu, Sanayi Bakanlığımızı yakından ilgilendiren, Osmanlı döneminden kalma önemli bir sanayi tesisi. İlk hidrolik sistemler kullanıldı ve nihayetinde bir dökümhane var. Proje tepeden tırnağa çok değerli. Bu nedenle Kültür ve Turizm Bakanlığı en başından beri müdahil oldu. 20 yıllık emek. Kazılar yapıldı ve ne yapılması gerektiği ortaya çıktı. Ortamdaki bu güzel hazırlık, işin nereye gideceğinin habercisidir. " dedim.

HISTORICAL FATİH DUMPHOUSE

Tarihi kaynaklarda yer alan bilgilere göre Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinde kullandığı top ve gülleler tarihi Demirköy Fatih Dökümhane'de yapıldı. Dönemin ileri teknolojisinin kullanıldığı dökümhanede 15. yüzyılın ortalarından 19. yüzyılın sonlarına kadar kesintisiz üretim gerçekleştirildi.

The opening ceremony was attended by Kırklareli Governor Osman Bilgin, Deputy Minister of Culture and Tourism Ahmet Misbah Demircan and AK Party Kırklareli Deputy Selahattin Minsolmaz, Development Agencies General Manager Barış Janissary and Thrace Development Agency General Secretary Mahmut Şahin.

 

Bu haber toplam 2779 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.