• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C
  • Antalya 30 °C

Orta Asya demiryolu ilerliyor

Orta Asya demiryolu ilerliyor
Orta Asya Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru denilen Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattının inşaatını Türkmenistan hızlandırma kararı aldı.

AŞKABAT -Türkmenistan, Kazakistan ve İran'ı birbirine bağlayan demiryolu hattının inşaatı hızlandırılıyor. Aşkabat hükümeti, Orta Asya Kuzey-Güney Ulaşım Koridoru olarak adlandırılan Kazakistan-Türkmenistan-İran demiryolu hattının kendi sınırlarındaki inşaatını hızlandırma kararı aldı. Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, 1 Aralık 2007 tarihinde Orta Asya- Basra Körfezi demiryolu hattının temeli atmıştı.

Türkmen Devlet Ajansı'nın haberine gore, Berdimuhamedov, Uzen-Kızılkaya-Bereket-Etrek-Gürgen demiryolu hattının Türkmenistan güzergahındaki inşaat çalışmaların hızlandırılması için bir kararname imzaladı. Bu kararname gereği, Türkmenistan Demiryol Bakanlığı, gerekli inşaat malzemelerinin satın alınmasına ilişkin Virjin adalarının şirketi Tirinty Commercial Enterprises Ltd ile, 80 milyon dolar, Letonya firması Kelk Sia ile 21 milyon dolar ve İngiliz Dorado Consult LLP ile 4 milyon dolar değerinde sözleşme imzaladı.

Türkmenistan, Kazakistan ve İran arasında kurulacak yeni demiryolu ağı projesine ilişkin üçlü anlaşma, İran'da yapılan Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları Zirvesi'nde imzalanmıştı.

Projeyle Orta Asya ülkelerinin ticari-ekonomik ilişkilerin daha da gelişmesi ve bölge ülkeleri arasındaki taşımacılığın artması hedefleniyor.

Demiryolu projesinin toplam uzunluğu 900 kilometre. Hattın 700 kilometresi Türkmenistan sınırından geçecek. İran ve Kazakistan kendi sınırından geçecek demiryolunun inşaatını 2-3 yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyor. Demiryolu hattı, Körfez'e açılan ülkelerin yük taşıma yolunu 600 kilometre azaltacak.

İlk etapta yılda 5 milyon ton yükün taşınması hedefleniyor. Bu kapasite daha sonra 12 milyon tona kadar çıkarılacak. Türkmenistan ile İran'ı birbirine bağlayan mevcut Tecen-Saraks-Meşhed hattı ise 1996 yılında hayata geçirilmişti.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.