• BIST 12433.5
  • Altın 7293.88
  • Dolar 44.0648
  • Euro 51.3146
  • İstanbul 5 °C
  • Ankara 2 °C
  • Antalya 11 °C

Orhun Abideleri TBMM'de

Orhun Abideleri TBMM'de
CHP İstanbul Milletvekili Sevigen, Orhun Abideleri’nin birtakım yanlış uygulamalar sonucu zarar gördüğü iddialarını TBMM Gündemine taşıdı.

ANKARA  - CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, Orhun Abideleri"nin birtakım yanlış uygulamalar sonucu zarar gördüğü iddialarını TBMM Gündemine taşıdı.  Sevigen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı"na bir soru önergesi verdi.



Türk tarihinin ilk yazılı eserleri olan Orhun Abideleri"nin bakımsızlıktan, yanlış uygulamalardan ve hatalardan dolayı yok olma tehlikesiyle yüz yüze geldiğini ifade eden Sevigen, 1998"de Başbakanlığa bağlı Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) tarafından Moğolistan"da başlatılan Orhun Abideleri Projesi"nde geri dönülmez bir hataya sebep olunduğunu savundu.



Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, eserleri koruma adına birtakım yanlış uygulamalar yapıldığını ve eserlerin parçalanmaya ve çürümeye yüz tuttuğunu bildiren Sevigen, “Bazı bilim adamlarının görüşüne göre, 1300 yıldır orijinal yerlerinde duran bu eserlerin yerlerinden taşınarak bölgede yapılan bir müzeye taşınmak istenmesi de biyolojik açıdan taşların çabuk bozulmasına sebep olmuştur. Abideler üzerindeki Göktürk harflerinin parçalanarak ana taştan ayrılmasına ve düşmesine neden olunduğu söylenmektedir” dedi. Moğolistan"da bu konuda incelemelerde bulunan ve AKP"li bir il başkanı da olan bilim adamının Orhun Abideleri üzerinde yaptığı çalışmaların eserler üzerinde büyük tahribata yol açtığının tespit edildiği iddiasının da dile getirildiğini kaydeden Sevigen, Başbakan Erdoğan"ın şu soruları yanıtlamasını istedi.
“-Orhun Abidelerini korumaya yönelik şimdiye kadar ne gibi bir çalışma yapılmıştır?
-1998 yılında TİKA tarafından yürütülen projenin kapsamı nedir? Bu proje çerçevesinde şimdiye kadar neler yapılmıştır?
-Projeyi yürüten sorumlular kimlerdir?
-Orhun Abidelerinin parçalanmasına ve bozulmasına sebep olan uygulamalar yapıldığı doğru mudur?
-Eserlerin orijinal yerlerinden taşınarak başka bir müzeye götürülmesiyle büyük zarar göreceği neden düşünülmemiştir?
-Sözde koruma adına yapılan bu denemeler sonucu eserlerin zarar göreceği bilinmiyor muydu?
-AKP"li bir Belediye Başkanı ve bilim adamı olduğu söylenen yetkilinin eserler üzerinde yaptığı tahribat doğru mudur?
-Türk tarihi için çok değerli olan bu eserlerin yok olması durumunda faturayı kim ödeyecektir? Sorumlular hakkında soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?”

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.