• BIST 8714.69
  • Altın 3017.587
  • Dolar 34.2879
  • Euro 36.9787
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • Antalya 20 °C

'Öküzgözü'ne müşteri aranıyor

'Öküzgözü'ne müşteri aranıyor
Şarap piyasasında fiyatların düşmesi Elazığ'daki 129 bin tonluk Öküzgözü üzüm rekoltesinin bir bölümünün elde kalması, Elazığlı üzümcüleri bir araya getirdi.

Bülent Yardımcı


İSTANBUL- Şarap piyasasında fiyatların düşmesiyle birlikte Elazığ'daki 129 bin tonluk Öküzgözü üzüm rekoltesinin bir bölümünün elde kalması, Elazığlı üzümcüleri bir araya getirdi. Bu yılki rekoltenin 6 bin tonu alıcı bulamadığı için bağda kalınca Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği, yeni ekilen bağlarla birlikte 2011'de 250 bin tona ulaşacak rekolte için şimdiden müşteri aramaya başladı. İstanbul'da konuyla ilgili bir toplantı düzenleyen birlik üyesi üzüm üreticileri, işadamlarını Elazığ üzümüne yatırım yapmaya davet etti.

 

Hedef büyümeli

Toplantıda konuşan Elazığ Üzüm Üreticileri Birliği Başkanı Hüsamettin Kaya "AB şarap pazarındaki payımız bin şişede bir şişe bile değil. Bunu 100 şişe yaparsak tekstilden daha fazla para kazanırız" dedi. Elazığ Tekel Buzbağ Fabrikası özelleştikten sonra Türkiye'de üzüm fiyatların düştüğünü ve üzüm satmakta zorlandıklarının belirten Kaya, şöyle devam etti:

"Dünyanın en iyi şaraplık üzümlerinden biri olan Öküzgözü'nün kilo fiyatı 90-100 kuruştan 20-25 kuruşa düştü. 6 bin ton üzümde satılamayıp dalında çürüdü. Geleceği planlayıp şimdiden önlem almaya çalışıyoruz. Bu amaçla bölgemizde şarap, sirke, pekmez, pestil üretecek, üzüm çekirdeği işleyecek fabrikalar kurulması için yatırımcıları Elazığ'a davet ediyoruz."

 

Fabrika kurulacak

 

Elazığ'da 8 bin üzüm üreticisinin bulunduğunu belirten Vali Muammer Muşmal ise bölgedeki büyük şarap üreticilerinin 'depolarımız dolu' diyerek geçen yıl üzüm alımı gerçekleştirmediğini ve Elazığ'da üzümlerin bir bölümünün bağda kaldığını söyledi. Muşmal, "Bu yapıyı kırmak için 400 üyeli birlik kurduk. Şimdi de kendi şarap fabrikamızı ve üzüm suyu tesislerimizi kurmak istiyoruz. Bunun için kent dışında yaşayan Elazığlı işadamlarının da desteğine ihtiyacımız var" dedi.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.