• BIST 9061.94
  • Altın 2300.267
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0764
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Antalya 20 °C

Öğretmenlikten teksitl ve turizm imparatorluğuna!

Öğretmenlikten teksitl ve turizm imparatorluğuna!
Ali Akkanat, onunki öğretmenlikten, 300 milyon dolarlık tekstil ve turizm imparatorluğuna bir yolculuk...

ANKARA - Türkiye’nin en büyük 10 tekstil ihracatçısı arasında yer alan Ali Akkanat, “Tekstil şova gelmez” diyor. Olimpiyat standartlarındaki üretimi Adidas gibi dünya devlerinin gözdesi
 

ali-akkanat,.jpgÖĞRETMENLİKTEN İMPARATORLUĞA!
Ali Akkanat tekstilin yanı sıra turizm ve enerjiyle de büyüyor. Onunki öğretmenlikten, 300 milyon dolarlık tekstil ve turizm imparatorluğuna bir yolculuk...

Ali Akkanat, 1985’li yıllarda Beyşehir’e açtığı tekstil fabrikasının pazarlama ayağını Almanya’da kurunca yükseliş öyküsü de başlıyor. Konya’da üretim yapan fabrika sipariş sorunu yaşamadan milyonlarca adedi Almanya’ya ihraç etmeye başlıyor.

“Mevlana’nın memleketinden geliyorum, ilk fabrikayı Beyşehir’de açınca bana yanlış yapıyorsun diyenler Mısır’a, Ürdün’e gitti” diyor.

Mevlana aşığı... Konya’daki türbenin dış restorasyonu onun desteğiyle yapıldı, bu yıl iç restorasyon tamamlanacak. Zamanla yatırım portföyüne turizm ve enerji işleri de giriyor. Belek Kempinski Hotel Dome, Belek Sirene Antalya Golf Club turizm yatırımlarından birkaçı.

Öğretmenlikten geldiği için olsa gerek kendine “Her yıl bir okul yapıp, Milli Eğitim’e devretme” misyonunu biçmiş. Tekstil, turizm, enerji işlerinin başında kızları var. Bodrum Yalıkavak’ta 300 kişilik otel başta olmak üzere 80 milyon dolarlık turizm ve enerji yatırım planlayan Ali Akkanat’la evinde buluşup konuştuk...

PAMUKTAN, TIŞÖRTE...

Öğretmenmişsiniz... Şu anki işlerinizin cirosu nedir? Girişim öykünüz nasıl başlıyor?

300 milyon doların üstünde. Bunun 150 milyon doları tekstilden geliyor. Gerisi enerji ve turizmden. 1976’da geçici olarak Almanya’ya gittim. Almanya’da tam kadrolu öğretmen olarak çalışmaya başladım. Türkçe öğretmenliği yapıyordum.

Sanayiye geçiş nasıl oldu?

Hayatımda ticaret hep vardı. Bir şeyler alıp satıyordum. Almanya’da 15 yıl öğretmenlikten sonra tamamen ticaret yapmaya karar verdim. Aynı anda Almanya’da pazarlama, Türkiye’de ise üretim fabrikası kurdum. Bunun avantajıyla hızlı büyüdük. Alıcımız hep hazırdı pazarlama şirketimiz sayesinde. Tarladan aldığımız pamuklar entegre fabrikalarımız sayesinde başka hiçbir tesise girmeden ürün olarak çıkıyor. 93 yılından bu yana kapasitemizin yüzde 50’sini Adidas’a çalışıyoruz. 1985’te şirketi kurarken, amacım Anadolu’da istihdam olanağı yaratıp, tersine göç yaratmaktı. Arık Bey’in Beyşehir ve İstanbul’daki tesislerinde yıllık 6 milyon adete yakın konfeksiyon, 4 milyon adete yakın nakış üretimi yapılıyor.

Bu haber toplam 467 defa okunmuştur
Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.