• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 17 °C
  • Antalya 27 °C

Nizip'te 2 bin yıllık mozaik sanatı

Nizip'te 2 bin yıllık mozaik sanatı
Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt Nizip Mozaik Eğitim Merkezi'nin 2 bin yıllık mozaik sanatını canlandıracağını söyledi.

GAZİANTEP -Nizip Ticaret Odası'nın proje sahibi olduğu, finansman desteği Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) tarafından sağlanan, Türkiye - Suriye Bölgelerarası İş Birliği programı kapsamında 4 Aralık'ta tarihinde Valilik makamıyla imzalanan sözleşmeyle Mozaik Eğitim Merkezi faaliyetlerine başlıyor. Hedef; 2 bin yıllık mozaik sanatını canlandırmak.

Nizip Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özyurt yaptığı açıklamada, ilçe sınırları içinde bulunan Zeugma Antik Kenti'nin 20 bin dönümlük bir arazi üzerine M.Ö. 1. yüzyılda kurulduğunu ve günümüzde tüm dünya'nın dikkatini üzerine çeken bir merkez haline geldiğini belirtti.

 

Özyurt, "2000 yıllık bir geçmişe sahip olan Zeugma Antik kenti Nizip ilçe sınırları içinde bulunmaktadır. Zeugma'da bulunan sanat değeri yüksek mozaikler Antik dönem mozaikleri içinde çok özel bir yere sahiptir. Bu büyük mirasın yeni nesillere tanıtılması, öğretilmesi ve bu yolla da korunması büyük bir önem taşımaktadır. Nizip, Zeugma Antik Kenti ile birlikte bir sanayi ve ticaret merkezi olmanın yolunda, tüm dünya tarafından merak edilen ve tanınan bir mozaik merkezi haline gelecektir. Zeugma'dan çıkarılan mozaikler incelendiğinde o dönemde mozaik alanında ciddi bir sektör ve üretim olduğu da ortadadır. Topraklarımızda 2 bin yıldır yaşayan bu eşsiz mirası bizden sonraki nesillere taşımanın yanı sıra, tüm dünyada gün geçtikçe genişleyen ve gelişen bir sektör olan mozaik sektörünü de Nizip'te yeniden canlandırmak hedeflenmektedir. Projemizin Suriye'de de tanıtımı olacak. Proje kapsamında Suriye'den 1 uzman,2 kursiyer davet edilerek yapılan çalışmalar onlara aktarılacak ve Suriye'de de projenin tanıtımı gerçekleştirilecek" dedi.

 

Mozaik Eğitim Merkezi'nde, 3'er aylık eğitimler halinde 2 dönem düzenlenecek eğitimde her bir dönem için 15 kursiyer alınmak üzere toplam 30 kursiyer mozaik zanaatkarı olarak yetiştirilecek. Gerçek taşlardan çalışmalar yapılacak. Mezun olan kursiyerlere sertifika verilecek.

Bu haber toplam 0 defa okunmuştur
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.