• BIST 9524.59
  • Altın 2491.238
  • Dolar 32.5412
  • Euro 34.7057
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Antalya 18 °C

Nevşehir Kalesi ve çevresi için koruma imar planı hazırlandı

Nevşehir Kalesi ve çevresi için koruma imar planı hazırlandı
Nevşehir Kalesi ve çevresinde yapılması planlanan Koruma Amaçlı İmar Planı için ihale gerçekleştirildi.

NEVŞEHİR- Nevşehir’de 6. yüzyıldan günümüze kadar sürekli yaşam izlerinin bulunduğu kayadan oyma mekanlarla dikkat çeken Nevşehir Kalesi ve çevresinin korunarak gelecek kuşaklara kazandırılması için çalışmalar sürüyor. Nevşehir Belediyesi tarafından bir süre önce 1. etabı turizme kazandırıldı. Diğer bölümleri için hazırlıkları süren Nevşehir Kalesi Çevresi için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlanıyor.

TARİHİ NEVŞEHİR KALESİ
Nevşehir’i kuşbakışı görebilen kale Nevşehir’de yer alan birkaç tepenin birinde, merkezdeki tepede yer alıyor. Bizans döneminde inşa edildiği düşünülen Nevşehir Kalesi, Osmanlı döneminde Damat İbrahim Paşa tarafından onarılarak tahrip olmaktan kurtarılmıştı.
Nevşehir Kalesi'nin inşası hakkındaki en eski yazılı kaynak, Veziriazam Damat İbrahim Paşa'nın isteği, Padişah 3'üncü Ahmed'in emriyle 24 Mart-2 Nisan 1727 tarihinde yayımlanan 1727 tarihli emirnamedir. Buna göre, Nevşehir'deki eski tahkimatın yerine, yeni bir kalenin inşa edilmesi istenmiştir. Zaman içerisinde tahrip olan kalede 1970-80'li yıllarda yapılmış olan restorasyon faaliyetleri sırasındaki bulgular hakkında herhangi bir kayıt bulunmuyor

nevsehir-kalesi-.jpgBAKANLIKLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE İHALE YAPILDI
İmar planı için Belediye Başkanı Rasim Arı’nın gerçekleştirdiği girişimler sonucunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İl Özel İdaresi kanalıyla ihale gerçekleştirildi. İhaleyi kazanan firmaya Kültür ve Turizm Bakanlığı, Nevşehir Belediyesi ve İl Özel İdaresi yetkililerinin katıldığı inceleme gezisinin ardından yer teslimi yapıldı.

Nevşehir Kalesi ve çevresindeki 437.400 metrekarelik alan Nevşehir Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun 29.07.2019 tarih ve 3844sayılı kararıyla yeniden güncellenerek 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak belirlenmişti. Bölge 08.01.2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla “5366 sayılı Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması’’ kanunu kapsamında Yenileme Alanı ilan edildi.

nevsehir-kalesi--001.jpgBÖLGE TURİZMİNE KATKI GETİRECEK
Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, gerçekleştirilen ihalenin Nevşehir ve ülke turizmi için hayırlı ve uğurlu olmasını diledi. İlk etabı kısa sürede yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi gören bölgenin 2. etabının da turizme kazandırılması ile hem bölge hem de ülke turizmine ciddi katkılar sunacağını vurgulayan Arı, “İçerisindeki tarihi yapılarla birlikte dünyanın en büyük yamaç yerleşim merkezi olarak kabul edilen bölgenin korunarak turizme kazandırılması yolunda Koruma Amaçlı İmar Planı’nın hazırlanması büyük önem taşıyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’mızın katkı ve destekleri ile bu bölgeyi en iyi şekilde koruyarak ülkemizin ve dünya turizminin en önemli destinasyonlarından biri haline getireceğiz” dedi. 

 

Kaynak: Nevşehir Belediyesi
Bu haber toplam 4972 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2005 Türkiye Turizm | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.