04 Mayıs 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara9°C
  • Antalya23°C

VENEDİK BİENALİ TÜRKİYE PAVYONU ULUSLARARASI BASININ ODAĞINDA

Büyük beğeni toplayan Türkiye Pavyonu; The Telegraph, ArtReview, Monocle, Wallpaper*, ARTnews, ArtAsiaPacific gibi dünyaca ünlü sanat ve tasarım yayınlarında geniş yer buldu.

Venedik Bienali Türkiye Pavyonu uluslararası basının odağında

24 Nisan 2024 Çarşamba 15:10

İSTANBUL-İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunda düzenlenen Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu, sanatçı Gülsün Karamustafa’nın Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli adlı eseriyle geçtiğimiz hafta kapılarını açtı. Büyük beğeni toplayan Türkiye Pavyonu; The Telegraph, ArtReview, Monocle, Wallpaper*, ARTnews, ArtAsiaPacific gibi dünyaca ünlü sanat ve tasarım yayınlarında geniş yer buldu.

Gülsün Karamustafa’nın dünyanın farklı coğrafyalarındaki felaketler karşısında, içinde bulunduğumuz suskunluk ve çözümsüzlük halinin yarattığı boşluk, oyukluk ve kırıklık hissini etkileyici bir enstalasyonla mekâna taşıdığı eseri Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli pek çok uluslararası yayında Venedik Bienali’nde görülmesi gereken sergiler listesinde yer aldı.

İKSV koordinasyonunda, T.C. Dışişleri Bakanlığı himayesinde, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı katkılarıyla, Türk Hava Yolları ana sponsorluğu ve havayolu partnerliğinde, SAHA Derneği’nin prodüksiyon ve yayın desteğiyle gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu, 24 Kasım’a kadar gezilebiliyor.

TIKLAYIN | Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi Türkiye Pavyonu ziyaretçilerle buluştu

• The Telegraph: İngiltere’nin en çok okunan gazetelerinden The Telegraph’ın sanat eleştirmeni Alastair Sooke, Venedik Bienali’ni değerlendirdiği 18 Nisan tarihli yazısında Türkiye Pavyonu’ndan övgüyle bahsederek şunları söyledi: “Gülsün Karamustafa’nın beton Korint sütunlarının seri üretimi için kullanılan plastik kalıplardan oluşan etkileyici heykelleri, Batı uygarlığının kadim bir sembolü olan sütunları ustalıkla ve bir o kadar da bilgece ve dengeli bir şekilde oyuyor.”

• Monocle: Gülsün Karamustafa İngiltere merkezli iş dünyası, sanat ve tasarım dergisi Monocle’ın bünyesindeki Monocle Radio’ya konuk oldu. 20 Nisan’da yayımlanan programda Karamustafa, Türkiye Pavyonu’na özel olarak ürettiği eserinden ve 50 yılı aşan sanat pratiğinden bahsetti.

• ArtReview: Türkiye Pavyonu ayrıca İngiltere merkezli sanat dergisi ArtReview’un Arsenale’de görülmesi gereken pavyonlar rehberinde de aşağıdaki sözlerle yer aldı: “Gezdikleri şehir son derece süslü, tarihsel olarak emperyal ve hegemonik bir güç merkezi olduğunu gösterecek bir mimariyle tasarlanmış ve iktidarın doğası değiştikçe bu kudretten artakalanları birçok yönden koruyor. Gülsün Karamustafa'nın Türkiye Pavyonu’ndaki Oyuk ve Kırık Dökük: Bir Dünya Hâli adlı sergisi, imparatorluk mimarisinin kemerlerini ve frizlerini destekleyen uzun sütunlarla, heykellerinde bu estetik yapaylığı ele alıyor – ancak bunlar kireçtaşı veya mermerden değil, krem renginde içi boş plastik kalıplardan yapılmışlar: birbirine tutturulmuş, hiçbir şeyi desteklemeyen bir konteyner yığını. Kırmızı metal çerçeveler sütunların tabanlarını çevreliyor, ardından bir korse gibi her sütunun tepesine doğru konik bir şekilde yükseliyor. Karşısında, belki yarım metre yüksekliğinde, tepesinde dramatik bir sütun başı ve yerde zümrüt yeşili kırık cam parçalarıyla başka bir sütun, bir metre yüksekliğinde siyah bir halka çitle korunuyor. Karamustafa’nın bu evcil hayvan kafesindeki heykelleri, ikonoklastik olmaktan ziyade çocuksu. W.B. Yeats’in ünlü “Sailing to Byzantium” (Bizans’a Yelken Açmak, 1927) eserinde olduğu gibi, bu “Yaşlanmayan Akıl Anıtları” taşınabilir, modüler ve içi boş. Venedik, İstanbul ve ondan önce de Konstantinopolis, ticaret ve kültürel alışveriş tarihleriyle birbirine göbekten bağlı.”

Türkiye Pavyonu, açılış öncesinde de pek çok önemli yayında, Venedik Bienali’nde görülmesi gereken sergiler arasında gösterildi.

Wallpaper*, yayımladığı “Venice Art Biennale 2024: a guide to what to see in and around the city” başlıklı haberde Türkiye Pavyonu’nu görülmesi gereken sergiler arasında gösterdi. Art News, Venedik Bienali 60. Uluslararası Sanat Sergisi’ne dair yayımladığı kılavuzda Türkiye Pavyonu’na yer ayırdı.

İngiltere merkezli sanat platformu Artlyst, Venedik Bienali ve bienale paralel sergileri derlediği rehberde ve Hong Kong merkezli sanat dergisi Art Asia Pasific de bienalde öne çıkan sergileri derlediği yazıda Türkiye Pavyonu’na yer verdi. Türkiye Pavyonu ayrıca tasarım ve sanat yayını Designboom’un Venedik Bienali’nde görülmesi gereken sergileri bir araya getirdiği rehberinde yer aldı.

Sanat alanında saygın yayınlardan İtalya merkezi Artribune da 60. Venedik Sanat Bienali’nde görülmesi gereken 10 ülke pavyonu listesinde Türkiye’ye yer verirken Finnestre Sull Arte de hazırladığı haberde okurlarına Gülsün Karamustafa ve Türkiye Pavyonu’ndaki eseri hakkında bilgi verdi, sergiye eşlik eden kitaptan bahsetti.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press, Venedik Bienali haberindeki fotoğraf seçkisinde Türkiye Pavyonu’na da yer verdi.

İngiltere’de yayın yapan sanat dergisi Art Review, Gülsün Karamustafa ile bir söyleşi gerçekleştirirken, Almanya merkezli sanat platformu Berlin Art Link de sanatçıyla bir röportaj yaparak okurlarıyla paylaştı.

Dünyaca ünlü sanat dergisi Frieze’in editörleri Ocak ayında, 2024’ün merak edilen sanat etkinliklerini derledikleri haberde Türkiye Pavyonu’ndan da bahsetmişti. Ulusal pavyonlarda yer alan sanatçılardan öne çıkanlar arasında Gülsün Karamustafa, İngiltere Pavyonu’ndan John Akomfrah, ABD Pavyonu’ndan Jeffrey Gibson ve Japonya Pavyonu’ndan Yuko Mohri’yle birlikte anıldı

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA