20 Nisan 2024
  • İstanbul14°C
  • Ankara16°C
  • Antalya17°C

TUROYD BAŞKANI: TURİZMDE ÇARPIK YAPILAŞMA FACİAYA YOL AÇIYOR

TUROYD Başkanı Ali Can Aksu, bölgesel araştırma, yatırım analizi yapılmadan ‘uzman görüşü alınmadan’ sorumsuzca yapılan turizm yatırımlarının Türkiye’nin turizm geleceğini tehlikeye attığını söyledi

TUROYD Başkanı: Turizmde çarpık yapılaşma faciaya yol açıyor

14 Ekim 2021 Perşembe 10:00

İSTANBUL- Turizm Otel Yöneticileri Dermeği - TUROYD Başkanı Ali Can Aksu, bölgesel araştırma, yatırım analizi yapılmadan ‘uzman görüşü alınmadan’ sorumsuzca yapılan turizm yatırımlarının Türkiye’nin turizm geleceğini tehlikeye attığını söyledi.
İstanbul başta olmak üzere, Antalya, Bodrum, Marmaris ile birlikte Ankara, İzmir, Bursa, Konya gibi önemli şehirler yanında Anadolu’nun tüm illerimizde turizm adına ciddi bir hareketlilik gözlendiğini belirten Ali Can Aksu, “Çok iyi bir inşaat firması veya sanayici olmakla iyi bir otel işletmecisi olamazsınız. Yatırımdan işletmeye uzmanlarla birlikte olmak ve işinin ehli kadrolarla çalışmak şarttır. Türk turizmini bugünlere taşıyan turizm çalışanları bu konuda kendilerini dünyaya ispat etmişlerdir. Yatırımcılar turizmi yönetenlere güvenmek zorundadır. Turizm yatırımlarında kurumsallaşmaya ihtiyaç vardır ” dedi.

turoyd-baskani-ali-can-aksu,.jpg

Ali Can Aksu, turizm yatırımı yapacaklar için hükümet tarafından, doğru yatırımın, doğru yerde ve uzman kişilerin denetimi eşliğinde yapılması gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Bu iş profesyonellerin işi. Otelcilik eğitimini almış deneyim kazanmış çalışanların işi. Hatalı kararlardan dolayı milyonluk yatırımlarınızı, Ahbap, çavuş, yeğenlerle yürütürseniz ebattaki bu iş faciaya dönüşecektir. Bu nedenle turizm yatırımlarının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ve uzmanların katılımıyla kontrollü bir şekilde yapılmalıdır. Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra, Sanayi Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncelikle; turizm meslek yasası, yatırım planlama ve izleme koordinasyon merkezi ve en önemlisi yatırımcı eğitimi konularını hayata geçirmesi gerekmektedir.”

turoyd-baskani-ali-can-aksu,-001.jpg

TUROYD Başkanı Ali Can Aksu şu başlıkları cevaplandırdı.

Bölgesel ve yatırım analizleri

Türkiye’de irili ufaklı bakanlık kayıtlarında kayıtlı olan ve belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren turizm yatırımları yaklaşık 100 milyar Doları buluyor

Turizm yatırım hızında İstanbul ön sırayı alırken, Antalya, Bodrum, Marmaris ile birlikte Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve özellikle Anadolu’nun tüm illerimizde ciddi bir hareketlilik gözlemleniyor.

Bu yatırımlar planlanırken, Bölgesel ve Yatırım Analizleri yapılıyor mu?

Maalesef: HAYIR

Yatırım gerekçesi ise: Tutku, özenti, yüksek karlılık beklentisi ve en önemlisi Uluslararası Otel Marka Danışmanları ( simsarların) yanlış yönlendirmesi sonucu hezeyan başlıyor

Uluslararası Otel Markalarını kurtarıcı rolünde gören yatırımcılarınbüyük bölümü çoğunlukla bu markaları pazarlayan simsarların etkisinde, bir kısmı ise Marka özentisi ….

Anadolu’da bu tabir şu şekilde kullanılır ; “Bize yakışan marka olmalı “

Amacımız markaları kötülemek mi? Hayır kesinlikle değil.

Doğru markayı doğru analizlerle entegre etmek gerekiyor.

Amacımız yatırımcıyı bilinçlendirmek ve yanlış planlama ile hataya düşmesini engellemek.

Çok iyi bir inşaat firması veya sanayici olmakla iyi bir otel işletmecisi olamazsınız.

Bu iş profesyonellerin işi. Otelcilik eğitimini almış deneyim kazanmış çalışanların işi. Hatalı kararlardan dolayı Milyonluk yatırımlarınızı, Ahbap, çavuş, yeğenlerle yürütürseniz ebetteki bu iş faciaya dönüşecektir.

Türkiye’de 110’un üzerinde otel uluslararası marka tabelasını indirmek istiyor. Ağır şartlı sözleşmelerden dolayı bu yerel ticari mahkemelere çok iş düşecek demektir.

Yapmış olduğumuz araştırma ve incelemelerimizde, Yatırımcının;

Profesyonellerden destek almadan yatırım planlarının yapılmadığı

Lokal analizlerin yapılmadığı

Markalaşma analizlerinin yapılmadığı

Sözleşmelerin tam olarak okunmadığı

Franchise ve Management farkının ne olduğunun bilinmediği

Marka ile vizyon yaratmak uğruna oluşan aşırı EGO

Markadan kurtulmak olumlu sonuç doğuracak mı?

Tatbikî Hayır. Geçici bir çözüm olacaktır.

Geleceği iyi tasarlamak, donanımlı turizm personeli ile çalışmak ve güvenmek daha esaslıca olacaktır.

Türk Turizm Yatırım arenasında acı tablo şu ki: 100 Milyar Dolarlık yatırımların yaklaşık % 60’ı profesyoneller tarafından yönetşlmiyor.

Genel istihdamda ise otelcilik sektöründe çalışanlarının yüzde 45 i farklı sektörlere kaymış durumda.

Dolayısı ile T.C Kültür ve Turizm Bakanlığının yanı sıra, TC. Sanayi Bakanlığı, T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının öncelikle;

Turizm Meslek yasası

Yatırım planlama ve izleme koordinasyon merkezi

En önemlisi Yatırımcı Eğitimi

Konularının çözüme kavuşması ile turizm yatırımlarında istikrar oluşacaktır.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA