02 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara15°C
  • Antalya23°C

TURİZMCİ GÜRKAN GÜR ALMANYA’DA MÜLTECİLERİ EĞİTİYOR

Mercure Hotel Stuttgart City Center Genel Müdürü Gürkan Gür, mültecileri Almanya yaşamına entegre eden DIHK Netzwerk’in Baden-Württemberg Bölge yöneticisi oldu

Turizmci Gürkan Gür Almanya’da mültecileri eğitiyor

11 Ağustos 2023 Cuma 10:00

STUTTGART - Avrupa’da mülteci akınına uğrayan ülkelerden Almanya, gelenleri ülkenin yaşamın uyum sağlamaları için 'Almanya vatandaşı olmanın' kurallarını içeren uzun bir eğitim döneminden geçiriyor. Öncelikli olarak Almanca öğrenmeleri için çalışırken, öte yandan Almanya’nın yaşam kurallarını öğretiyor. Yeteneklerine göre verilen eğitim sonucu iş gücü kazanmak için çeşitli iş yerlerine yerleştirerek toplum yaşamına uyumlu yaşamalarını sağlıyor. Almanya mülteci eğitim programı ile yeteneklerine göre ayrılan iş gücü kazanıyor, öte yandan ise halkın arasına girecek olan eğitimli mültecilerle sosyal yaşamdaki dengenin bozulmasını koruyor.

gurkan-gur-003.jpg

GÜRKAN GÜR: ALMANYA MÜLTECİ UYUM PROGRAMINI YÖNETİYOR

Almanya’nın en büyük sanayi bölgelerinden olan Baden-Württemberg bölgesinde mültecileri Almanya yaşamına entegre eden DIHK Netzwerk’in başına Mercure Hotel Stuttgart City Center Genel Müdürü Gürkan Gür getirildi.
Mültecilerin belli bir süre eğitilmeden Alman halkının arasına sokulmasının çeşitli sosyal sorunlar yaşatacağını belirten Gürkan Gür “Alman hükümeti bu mülteci uyum programı ile hem iyi bir iş gücü kazanıyor, hem de Alman halkının yaşam şeklinin zarar görmenisini engelliyor. Bu mülteci akınına uğrayan diğer ülkeler için örnek bir çalışmadır” dedi.

gurkan-gur-004.jpg

BAŞARILI OLDULAR

Mercure Hotel Stuttgart City Center Genel Müdürü Gürkan Gür, Stutgart merkezli, Baden-Württemberg bölgesinde yayınlanan Kilim Gazetesine görevini anlattı.
Gürkan Gür “Türkiye’de ve Almanya’da uzun yıllardır turizm sektöründe otel yöneticisi olarak çalıştım. Yıllardır insan yönetiyorum. Mültecilerin Almanya yaşamına nasıl uyum sağlayabilecekleri yönünde önemli bir deneyime sahibim. Da önce eğitim verdiğim bazı mültecilere otellerimizde görevlendirdim. Gayet başarılı oldular” dedi.

gurkan-gur-005.jpg

MÜLTECILER ILE ŞIRKETLER ARASıNDAKI BAĞLANTıYı SAĞLıYORUM

Gürkan Gür şöyle devam etti:
"Baden-Württemberg’de faaliyet gösteren, mültecileri çalıştırmak isteyen ancak bunu nasıl yapacaklarını bilmeyen şirketlere yardımcı oluyorum. Mültecilere danışmanlık yapıyorum ve onları DIHK, IHK veya diğer kurumlardaki uzmanlarla görüştürüyorum. Genel müdürlüğünü yaptığım Mercure Hotel Stuttgart City Center, en iyi uygulama örneği olarak seçildi. Buradaki tecrübemi mülteciler için de kullanıyorum.

40 KIŞI ISTIHDAM EDIYORUZ

Altı yıldan fazla bir süredir mültecileri çalıştırıyor ve eğitiyorum. Dört yıldızlı otelimizde şu anda üçü mülteci olmak üzere toplamda 40 kişiyi istihdam ediyoruz. Başlangıçta dil problemleri ve farklı zihniyetler sorun olsa da çok iyi deneyimler yaşadık. Bu nedenle, dört yıl önce üniversite onaylı bir dil danışmanı olmak için özel bir eğitim aldım.

MÜLTECILER ÇALıŞıRKEN ALMANCA ÖĞRENIYOR

Ravensburg-Weingarten Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ndeki AB tarafından finanse edilen proje, mültecilerin okulda dil derslerine katılmak zorunda kalmadan günlük işlerinde Almanca öğrenmelerini sağlamayı amaçlıyor. Mülteciler Almancayı daha çok video destekli öğreniyor. Örneğin masaların ayarlanması gibi en önemli konular hakkında küçük video dizileri çekiliyor ve bunlar Almanca olarak yorumlanıyor. Bu şekilde, önemli kelimeler ve kalıplar çok hızlı bir şekilde öğreniliyor.

MÜLTECILER VE ŞIRKETLER IÇIN ÇOK FAYDALı IŞ GÜCÜ

Mülteci iş gacünün her iki taraf için de büyük faydaları var. Şirket için bu tür bir öğrenme konsepti, çalışanların Almanca öğrenirken mevcut işlerine ve mesailerine devam etmelerine olanak sunuyor. Çalışanlar da dili daha hızlı ve pratik bir şekilde öğreniyorlar. Bu iki taraf için dbüük bir kazanç sağılıyor.”
 

Kaynak: Kilim Gazetesi
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA