20 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara17°C
  • Antalya19°C

TURİZM KENTİ ANTALYA, ENDEMİK YAPISIYLA ‘FLORA MÜZESİ”

Antalya, 350 antik kenti 350 bini aşkın endemik bitki çeşidi zenginliği ile bir doğa müzesi olarak biliniyor.

Turizm kenti Antalya, endemik yapısıyla ‘flora müzesi”

27 Nisan 2023 Perşembe 09:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKIN
SIDE-MANAVGAT/ANTALYA-
Pandemi öncesi 16 milyon yabancı turistin konakladığı Antalya, dünyada Kaş'tan Gazipaşa'ya kadar 350 ile 400 antik kent bulunan tek şehir olarak biliniyor. Antalya aynı zamanda Avrupa kıtasının toplamında bitki çeşitliliği, kuş türü, bitki faunası ve endemik bitki çeşitliliği ile önemli bir “flora müzesi” olarak tanınıyor.

antalya,flora-muzesi.jpgantalya,flora-muzesi-001.jpg
antalya,flora-muzesi-003.jpg

350 BINI AŞKıN BITKI
Antalya Turizm Tanıtım Vakfı –ATAV’ınn ortaya çıkardığı verilere göre dünyada botanik bilimcileri Antalya’da yaklaşık 350 bini aşkın bitki türü olduğunu tespit etti. Ülkemizin sahip olduğu bitkisel çeşitlilik, diğer ülkelerle karşılaştırıldığı zaman oldukça sevindirici. bu çeşitliliğin nedeni bitkilerin yetişme ortamlarının çeşitliliğinden geliyor.

antalya,flora-muzesi-002.jpgTOROS DAĞLARı
İklim ve toprak özelliklerindeki değişiklikler bitkilerin tür bakımından çeşitlenmesine neden oluyor. Ülkemizde bu konuda yapılan araştırmalar göstermiştir ki Toros dağlarının batı ve orta kesimleri endemik bitkiler için oldukça önemli bir alan.
Antalya’nın bu bölgede yer alması son yıllarda yalnız doğal ve tarihi değerleri, denizi ve kumu ile değil aynı zamanda endemik bitkileri ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Antalya’da yayılış gösteren endemik bitki türlerinden beşinin (Kemer Orkidesi (Ophrys climacis), Olimpos Safranı (Crocus wattiorum), Side Canavar Otu (Orobanche sideana), Kaputaş Andızotu (Inula sechmenii) ve Kangay (Rhaponticoides hierroi) yayılış alanları belirlendi. Özellikle Antalya’da bulunan 5 Antik kentte sıkça yayılış gösteren ve oranın sembolü haline gelmeye başlayan endemik bitkiler yerli ve yabancı turistler tarafından oldukça ilgi görüyor.

antalya,flora-muzesi-004.jpg

ANTİK KENTLERİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
Phaselis'te yetişen burçak bitkisi, Perge'nin hava civa bitkisi, Side'nin canavar otu, Aspendos'un orkidesi ve Termessos''un çiğdemi, antik kentleri süslerken, antik yapıları renklendirmeye devam ediyor

Bu bağlamda her yıl 5 milyon turistin tatil yaptığı Antalya'ya gelen 16 milyon turistin 8 milyonunun görmeden ülkelerine dönmediği Side Antik Kentte Side Canavarı isimli endemik bitki çeşidi bulunuyor. Side Antik Kent İn Doğu Nekropolü olan Side Canavarı'nın üreme alanı olması nedeniyle endemik bitkilere zarar verilmemesi için bölgede Manavgat Belediyesi at safari ve turistik deve turlarını yasaklamıştı.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA