17 Mayıs 2024
  • İstanbul16°C
  • Ankara12°C
  • Antalya23°C

TURİZM ÇALIŞANI SEZON DIŞINDA BAHŞİŞLERLE YAŞIYOR

Turizm sezonu bitince açıkta kalan çalışanlar işsizlik maaşı ve biriktirdiği bahşişlerle geçinmeye çalışıyor

Turizm çalışanı sezon dışında bahşişlerle yaşıyor

03 Ocak 2020 Cuma 12:00

ABDURRAHMAN BÜYÜKKESKİN
MANAVGAT/ANTALYA – Manavgat’ta 20 kasımda aktif turizm sezonunun sona ermesi ile 'ölü sezonda açıkta kalan yaklaşık 80 bin turizm çalışanı geçimlerini İşkur'dan aldıkları işsizlik maaşı ve sezonda aldıklari bahşişle sağlıyor.
Manavgat Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Müdürü Ali Duru, 250 bin yatak kapasiteli Manavgat-Side destinasyonunda sigortalı 110 bin turizm çalışanının bulunduğunu söyledi.

turizm-calisani-.jpg5 AY BOYUNCA ZORLUKLA GEÇİNİYORLAR

Turizm Çalışanlari Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu BaşkanI Hasan Duman, şunları anlattı: ''Turizmin Antalya'da 7-8 ay ile sınırlı olması Kasım’dan Nisan’a kadar ölü sezon sürüyor. Bu dönemde Manavgat'ta 80 bin, Antalya genelinde ise 220 bin turizm çalışani 5 ay işsiz kalıyor. Bu 5 ay boyunca 5 kişilik bir ailenin hiç para kazanmamasıdır. Halen belboylar, maidler, garsonlar, aşçılar, can kurtaran ve plaj düzenleme görevlileri, resepsiyonistler, meydancilar ve animasyon görevlileri sezonda biriktirdikleri bahşişlerle geçimlerini sağlıyorlar. Bir yandan
İşkur'dan işssizlik maaşını almayı hak edenler aldıkları 1.000 lira aylıkla geçinmeye çalışıyorlar, Aslında işsizlik parası aylık enaz 2.000 lira olmaliıdır. Zaten bölgede 800 liradan aşaği ev kırasi yok.

turizm-calisani--001.jpgİŞSİZLİK MAAŞI ÇOK DÜŞÜK
Evrenseki'de 5 yildızlı bir otelde sezonda maid olarak çalışan Saliha Sert, sezon bitince mecburen işsizlik maaşı ile geçinmek zorunda olduklarını belirterek : “İşsizlik maaşı çok düşük. Avrupa Birliği ülkelerinde işsizlik maaşı 580 euro bizde ise 220 euro. Mecburen sezonda aldığımız bahşişleri harcamak zorunda kaliyoruz” dedi.

BAZI OTELLER AÇIK KALIYOR
Sezonda bir otelde garson olarak çalişan Metin Öztürk, kışın ailesini aldığı bahşişlerle geçindirdiğini belirterek “Turizm sezonun 7 ay ile sınırlı olması turizmcilerin aktif sezonda kalifiye eleman bulmasını zorlaştırıyor. Bazı turizmci arkadaşlar zararına da olsa elindeki elemanı elinden kaçIrmamak için otellerini açık tutuyor. Sezon sınırlı olduğu için bazı dalları meslek olarak görmüyorlar. Bizleri başka dallara kaydırıyorlar”diye konuştu.
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA