19 Nisan 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara14°C
  • Antalya18°C

THY UÇAĞI NEPAL HAVACILIK MÜZESİ OLDU

Türk Hava Yolları’nın Katmandu’da iniş sırasında pistten çıkan Airbus A330-300 tipi ‘Göbeklitepe’ uçağı müze oldu

THY uçağı Nepal Havacılık Müzesi oldu

07 Kasım 2017 Salı 18:30

KATMANDU- Türk Hava Yolları’nın Katmandu’da iniş sırasında pistten çıkan Airbus A330-300 tipi ‘Göbeklitepe’ uçağı, yüksek tamir maliyeti nedeniyle hizmetten çıkartılmış, kullanılabilecek parçaları söküldükten sonra  uçak 600 bin dolara Nepalli pilot Bed Upreti’ye satılmıştı.

nepalll-001.jpgUçak şimdi Nepal havacılık endüstrisinin gelişimini sergileyen bir müzeye dönüştürüldü. Müzede şu anda 150’den fazla maket uçak sergileniyor. Nepal’de binlerce insanın uçağa binemeyecek kadar fakir olduğunu belirten pilot Bed Upreti, müzeye dönüştürülen bu uçak sayesinde demir kuşların nasıl yapıldığını göreceklerini ve bir uçağı yakından inceleme fırsatı bulacaklarını dile getirdi. Upreti, uçak müzesinin yerli halk ve turistler için önemli bir cazibe merkezi olacağını kaydetti.

nepallo.jpgUçağı 600 bin dolara satın alan pilot Bed Upreti, müzenin büyük ilgi göreceğinden emin.Uçağın işe yarayacak parçalarının sökülmesi 6 hafta sürdü. Yararlı bütün parçaları sökülen uçağın tekrar birleştirilmesi ise iki ay aldı.

MART 2015’TE PİSTTEN ÇIKMIŞTI

THY’nin A330-300 tipi yolcu uçağı, 4 Mart 2015’te iniş sırasında pistten çıkarak ağır hasarlanmıştı. Yapılan ilk incelemede uçağın Katmandu’da tamir edilerek tekrar uçurulması, planlanmıştı. Böylelikle THY’ye kırım yazılmayacak ve sigorta primlerinde ciddi bir artışa neden olmayacaktı.

TAMİR MASRAFI 100 MİLYON DOLARI BULUNCA HİZMETTEN ÇIKARILDI

THY Teknik ve Airbus’tan gelen ekip çalışmalara başladı. Hazırlana sonuç raporunda uçağın kanat ve gövde bağlantılarında ciddi hasar meydana geldiği, bu hasarın ancak yeni kanat takılması ile giderilebileceği belirtildi. İlk etapta 60 milyon dolar civarında olması gereken tamir masrafı, son raporla birlikte 100 milyon doları aştı. Bu gelişmeler üzerine uçağın hizmetten çıkartılmasına karar verildi. Havacılık kuralları gereği kazadan sonra uçağın mülkiyeti sigorta şirketi geçiyor. Satış ve diğer işlemler sigorta şirketince yapılıyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    SON DAKİKA