29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C
  • Antalya16°C

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI TÜRKİYE TURİZMİNE BOMBA GİBİ DÜŞTÜ

Umudunu Rusya ve Ukrayna’dan gelecek turiste bağlayan turizm sektörü “Rusya-Ukrayna savaşı başta Türkiye olmak üzere bölgenin turizm ekonomisi için yıkım getiriyor. Turizme savaş bombası düştü” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşı Türkiye turizmine bomba gibi düştü

24 Şubat 2022 Perşembe 12:06

İSTANBUL- Rusya-Ukrayna savaşı, bu yıl Türkiye ekonomisinin bağlandığı pamuk ipliği olan turizm sektörünü derinden vurdu. Turizmde yüksek hedeflerle girilen 2022’de savaş durumu dengeleri bozdu. Umudunu Rusya ve Ukrayna’dan gelecek turiste bağlayan turizm sektörü “ABD Başkanı Biden, NATO’yu kullanarak Ukrayna’yı tahrik etti ve uyuyan dev Rusya’yı uyandırdı. Rusya-Ukrayna savaşı başta Türkiye olmak üzere bölgenin turizm ekonomisi için yıkım getiriyor” dedi.
Başkent Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv, Odesa kentlerinde art arda patlamalar yaşandı. Askeri operasyon kararının ve Kiev'deki patlama seslerinin ardından halk şehri terk etmeye başladı. Yollarda trafik yoğunluğu oluştuğu görüldü. Kentten, hava saldırı sirenlerinin çaldığını gösteren videolar, sosyal medyada paylaşıldı.

rusya-ukrayna-savasi-002.png

PUTİN: SORUMLULUK KİEV REJİMİ VİCDANINDA
Rusya Devlet Başkanı Putin, askeri operasyon kararı aldıklarını duyurdu. Putin konuşmasında, “Sovyetler Birliği’nin çökmesinden sonra kurulan modern Rusya, dünyanın en büyük gücüdür. Bunun, saldırganların yenilgisine yol açacağından kimsenin şüphesi olmasın. Silahlarını bırakan tüm Ukrayna askerleri, hiçbir engel olmaksızın ailelerine kavuşabilecek. Dökülen kanın tüm sorumluluğu ise Kiev rejiminin vicdanına ait olacak” diye konuştu.

putin.png

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunu silahlarını bırakmaya çağırdı. Putin, "Bu talebi yerine getiren tüm Ukrayna ordusu personeli, özgürce çatışma bölgesinden ayrılıp ailelerinin yanına dönebilecek" dedi.
Rus haber ajansı TASS'ın aktardığı habere göre, Ukrayna'nın işgali sürerken Rusya Devlet Başkanı Putin, Ukrayna ordusu askerlerine çağrıda bulundu.
Putin, Ukrayna ordusunu hükûmetin emirlerine uymamaya çağırdığı konuşmada "Onların hukuksuz emirlerini yerine getirmeyin! Sizi derhal silahları bırakmaya ve eve dönmeye çağırıyorum. Açık konuşmak gerekirse, bu talebi yerine getiren tüm Ukrayna ordusu personeli, özgürce çatışma bölgesinden ayrılıp ailelerinin yanına dönebilecek" dedi.
Putin, "Olası kan dökülmesinin bütün sorumluluğu Ukrayna topraklarını yönetenlerin bilincinde olacaktır" diye ekledi.

ZELENSKY: SAKIN OLUN, EVDE KALıN, ORDU IŞINI YAPıYOR
Rusya’nın operasyonu sonrası Ukrayna’da sıkıyönetim ilan edilirken Ukrayna Başkanı Zelensky, “Sakin olun, evde kalın, ordu işini yapıyor” dedi. Operasyonun ardından “Ben buradayım, ordu çalışıyor. Ukrayna kazanacak!” diyen Zelensky, itidalli davranma çağrısında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski "Askerlik deneyimi olan herkesi orduya çağırıyorum.

Biz Rusya ile diplomatik ilişkilerimizde sıkıntı olduğunu gördük, Moskova'da ne düşünülürse düşünülsün Ukrayna'ya göre bağımsızlık ve topraklarımızda yaşama hakkı bizim için en yüksek değerdir. Rusya, devletimize saldırdı. Son derece yanlış bir biçimde yaptı bunu. Bugünden itibaren, bu Almanya'nın 2. Dünya Savaşında yaptıklarına bile benzemiyor. Rusya kötücül olarak anılacak. Rusya halkının bir seçim yapması gerekiyor hangi yolu izleyecekler... Rusya'daki herkes dışarı çıkıp bu savaşa karşı sesini yükseltebilir. Hem Ukrayna vatandaşlarına ve Ruslara ayrı ayrı seslenmek istiyorum.

BIDEN: YıKıMıN TEK SORUMLUSU RUSYA’DıR
ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın operasyon kararı sonrası “Rusya’nın karşılaşacağı sonuçları perşembe günü açıklayacağım” dedi.
Biden, “Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir” diye konuştu.

kiev-002.jpgKiev hayalet kente dönüyor! Halk bombardıman altındaki şehri terk etmeye başladı!

kiev-001.jpg

rusya-ukrayna-savasi.png

Türkiye’nin 2022 için 45 milyon turist 35 milyar dolarlık gelir hedefi ile Türkiye ekonomisi açısından kritik bir önem taşıyan turizm sektöründe Rusya-Ukrayna savaşı ümitleri suya düşürdü.
2021'de haziran sonrası Rusya ve Ukrayna pazarlarından büyük bir turist grubunu ağırlayan ve 2022'de yaralarını sarmak için bu iki pazara odaklanan sektörde, rezervasyonlar birkaç gündür endişeli bekleyiş nedeniyle yavaşlamıştı. Ancak Rusya-Ukrayna savaşı başlayınca herşeybıçak gibi kesildi.

rusya-ukrayna-savasi-001.png

SAVAŞ ENDİŞESİYLE %50'LİK DÜŞÜŞ VARDI

Geçen yıl 2 milyon turistin ağırlandığı Ukrayna'dan gelen rezervasyonlar savaş endişesiyle neredeyse durmuştu. Yaklaşık 4.5 milyon turist ile 2021 yılında Türkiye'nin en çok turist ağırladığı pazar olan Rusya'da ise rezervasyonların yüzde 50'ye kadar düştüğü bildirilmişti.
İlk tahminlere göre savaş nedeniyle turizmde kaybın en az 6 milyar dolar civarında olması bekleniyor.
Türkiye Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Bülent Bülbüloğlu, “Sıcak savaş 7 milyona yakın turist kaybıyla birlikte, en az 6 milyar dolarlık döviz kaybına neden oluyor” dedi.

rusya-ukrayna-savasi-003.png



SEKTÖRE BOMBA DÜŞTÜ

Rusya pazarından 7-8 milyon turist yakalamak için çalışmalar yürütürken savaşın turizme bomba gibi düştüğünü belirten Bülbüloğlu, şöyle konuştu: “Ukrayna ve Rusya'nın olmaması bizim dengelerimizi de bozacağı için iki yıldır yaralı, işletme sermayesini yemiş bir sektör 2022'yi nasıl atlatır bilemiyorum. Bundan sonra işimiz çok zor”dedi.
Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği-POYD Başkanı Ülkay Atmaca, savaş öncesi endişe nedeniyle Ukrayna'da ciddi bir düşüşün olduğunu belirtti. Avrupa'da İngiltere başta olmak üzere satışların iyi gittiğini ve bir yoğunluk beklendiğini, ancak savaşın bu pazarlarda ne şekilde etkisi olacağının endişesini yaşadıklarını belirten Atmaca, “Ukrayna 2020 ve 2021'de büyüyen bir pazardı. Özellikle Rusya pazarının 2022’de geçen yıla göre daha da yükselmesini bekliyorduk. Ama savaş bütün planlarımızı bozdu. Savaş öncelikle turizm sektörünü vurdu”dedi.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA