29 Mart 2024
  • İstanbul13°C
  • Ankara13°C
  • Antalya16°C

RUSYA, SUKHOİ SUPERJET 100 PROGRAMINDAN ÇEKİLİYOR

BAE merkezli bir yatırımcının fon ayırmasının ardından Rus UAC, Sukhoi Superjet 100 programından çıkacak

Rusya, Sukhoi Superjet 100 programından çekiliyor

02 Mart 2023 Perşembe 07:00

MOSKOVA- Rus devletine ait havacılık ve uzay şirketi United Aircraft Corporation (UAC), Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli bir sermaye şirketi olan Markab Capital'in yaptığı yatırımın ardından Sukhoi Superjet 100 programından çekilecek.

İtalya merkezli bir şirket ve UAC'nin artık eski bir yan kuruluşu olan SuperJet International'a göre Markab Capital, Rus şirketin hisselerinin %49'unu satın aldı. Sonuç olarak, “UAC, Superjet 100 projesine katılımını sonlandırarak Superjet Programından etkin bir şekilde çıkacaktır”.

SuperJet International, İtalya'nın Venedik kentindeki batı pazarlarında Sukhoi Superjet 100'ü pazarlamak, satmak ve bakımını yapmak için 2007 yılında bir şirket olarak kuruldu. Başlangıçta, İtalyan şirketin iki hissedarı vardı: Sukhoi (%51 hisse) ve İtalya merkezli havacılık şirketi Leonardo (%49). 2016'da Leonardo hissesini %10'a düşürdü ve hisselerin çoğunluğunu 2022'de UAC ile birleşen Rus şirketine devretti.
rusya,-sukhoi-superjet-100-.jpg

Bununla birlikte, Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesi ve ardından ülkeye uygulanan yaptırımlarla İtalyan Guardia di Finanza (GdF), SuperJet International'ın UAC'nin sahip olduğu %90 hisseye ilişkin varlıklarını dondurdu. GdF, Mayıs 2022'de beş uçak dahil olmak üzere yaklaşık 150 milyon Euro'luk (159,2 milyon $) varlığı dondurdu.

Bundan sonra Markab Capital, SuperJet International'ın %49 hissesine sahip olurken, İtalyan hukuk firması Studio Guidotti International %41 hisseye sahip olacak. Leonardo, %10 hissesini elinde tutacak.

Hissedar yapısının satın alınması ve reformu, SuperJet International'ın varlıklarını çözecek olan İtalyan ve Rus düzenleyicilerin düzenleyici onaylarını bekliyor.

Superjet 100 programını yeniden başlatma

Programa sermaye katmak isteyen yeni hissedarlarla, artık İtalyan olan şirket, BAE ve Hindistan pazarlarına odaklanarak Superjet 100 programını yeniden başlatmayı düşünüyor.

Camillo, "UAC ile endüstriyel ve ticari ilişkilerin kesilmesi, şirketin artık Avrupa Birliği (AB) tarafından belirlenen yaptırım düzenlemelerinden kaynaklanan sınırlamaların yükünü taşımamasına izin vereceğinden, bu anlaşma şirketimiz için büyük bir değere sahip" dedi. İtalyan şirketin İcra Kurulu Başkanı (CEO) Perfido.

Markab Capital toplamda 190 milyon € (202.4 $) milyon yatırım yapacak ve bunun 110 milyon €'su (117.1 milyon $) Venedik şirketine gidecek. SuperJet International, "Bu tür bir yatırım, yeni uçak konfigürasyonlarının geliştirilmesini, Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) yeni SJI şubesinin inşasını ve ayrıca pazar rekabetini ele almak için uçağın sürekli gelişimini desteklemeyi mümkün kılacaktır." dedi. bir ön sürümde.

Şirket “stabilizasyon aşamasına” girdiğinde, Venedik tesisinde 400 çalışan olacak. BAE sitesi 400 çalışan daha ekleyecek. Şu anda, İtalyan ofisi 110 çalışana ev sahipliği yapıyor. 2022 yılı sonunda İtalyan Ticaret Odaları Birliği için 155 çalışanı bulunuyordu.

Açıklamaya göre şirket, Superjet 100'ün üretileceği BAE, Abu Dabi'deki Al Ain Uluslararası Havalimanı'ndaki (AAN) bir alanı kullanacak. "Yeşil uçağın" teslimattan önce tamamlanacağı nihai montaj hattı, "Venedik tesisinin sorumlu olduğu" faaliyetleri içerir. Muhtemelen, bunlar uçağın satışı, pazarlaması ve bakımı ile ilgili olabilir.

SuperJet International, BAE ve Hindistan pazarlarına odaklanarak yolcu, iş jeti ve kargo olmak üzere üç farklı versiyonda 240 uçak satabileceğini öngörüyor. Superjet 100 programı Venedik ve BAE'de olacak.

2011'de ilk kez teslim edildiğinden beri, Superjet 100'ün batılı yabancı operatörleri çok azdı; bunlara şu anda iflas etmiş olan Meksikalı Interjet, İrlandalı bir ACMI taşıyıcısı olan CityJet ve İsviçre merkezli Comlux dahil. Dört uçak daha, Amernia'nın bayrak taşıyıcısı Armavia'ya (bir Superjet 100), Laos merkezli Lao Central Airlines'a (bir) ve Endonezya'nın Sky Aviation şirketine (üç) teslim edildi. Kazak sınır devriyesi ve Tayland hükümeti, sırasıyla bir ve üç üniteli özel olarak yapılandırılmış Superjet'leri teslim aldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA